Prima pagină » Actualitate » Deputații AUR de Iași, Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu, la BZI LIVE: „Acest atac al Hamas mi se pare cel puțin ciudat, pentru că a fost programat de multă vreme”
Deputații AUR de Iași, Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu, la BZI LIVE:

Deputații AUR de Iași, Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu, la BZI LIVE: „Acest atac al Hamas mi se pare cel puțin ciudat, pentru că a fost programat de multă vreme”

27 oct. 2023, 16:10, 1 ,
Simona Ciobanu în Actualitate

Deputații AUR de Iași, profesorii Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu au fost prezenți în platoul BZI LIVE în cadrul emisiunii de vineri, 27 octombrie și au discutat despre cele mai importante și grave probleme ale momentului. Unul dintre ele, bineînțeles că a fost conflictul israeliano-palestinian, ce de-a lungul timpului a provocat pierderea a zeci de mii de vieți și a strămutat multe milioane de oameni. Acest conflict își are totodată rădăcinile într-un act colonial realizat cu mai bine de un secol în urmă.

În timp ce Israelul declară război Fâșiei Gaza după un atac fără precedent al grupării armate palestiniene Hamas de sâmbătă, 7 octombrie, ochii lumii sunt din nou concentrați asupra a ceea ce ar putea urma.

„Este clar că conflictul din Orientul Mijlociu este un conflict cu potențial de răspândire mai mare decât cel din Ucraina. Deja, conflictul din Ucraina putem să-l încadram în categoria tipurilor de războaie înghețate și uitați, că din 7 octombrie un alt conflict atrage atenția și mă tem că dacă nu vă exista rațiune și diplomația nu își va face datoria, probabil va exista o escaladare.

Deja SUA își fac simțită prezența, pentru a interveni în caz că conflictul vă escalada. Bineînțeles, SUA încearcă acum să detensioneze acest conflict și printr-o implicare a Chinei, să convingă Teheranul să devina neutru. Nu există dovezi că Iranul ar fi la originea acestui conflict, dar nu este nimic clar”, a spus deputatul Cristian Ivănuță.

Deputații AUR de Iași, Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu, la BZI LIVE

Deputații AUR de Iași au discutat în cadrul emisiunii BZI LIVE, și despre cum timp de zeci de ani, mass-media occidentale, academicieni, experți militari și lideri mondiali au descris conflictul israeliano-palestinian ca fiind insolubil, complicat și blocat. Acum însă, atacul din 7 octombrie, a luat Israelul prin surprindere, deși statul a organizat rapid o operațiune de răzbunare mortală.Urmând așadar ca în ziua următoare, cabinetul israelian a declarat oficial război împotriva Hamas, urmat de o directivă a ministrului apărării către Forțele de Apărare Israeliene (IDF) de a efectua un „asediu complet” al Gazei.

De atunci, cele două părți au făcut schimb zilnic cu rachete, iar Israelul a ordonat ca peste un milion de civili palestinieni din nordul Gazei să evacueze înaintea unui posibil atac la sol. Între timp, Gaza rămâne fără apă, combustibil și provizii pe fondul unei blocade a ajutorului israelian, iar conflictul riscă să se extindă pe măsură ce atacurile transfrontaliere escaladează în Liban și Siria.

„Nu cred că acest conflict este unul întâmplător sau care are implicații doar locale și chiar regionale. Avem conflictul din Ucraina care aproape de doi ani de zile care ne-a arătat că nu a avut un risc foarte mare de a se extinde. A rămas la un conflict regional.

Nu același lucru se poate spune și despre acest conflict din Orient, unde acest atac al Hamas care mie mi se pare cel puțin ciudat, pentru că a fost programat de multa vreme, poate chiar din 2014. Și cu toate astea, eu cred că barbaria cu care Hamas a lovit în civilii israelieni nu a fost una întâmplătoare. Au făcut-o cu bună știință și pentru că au scontat pentru o reacție dură, rapidă, precipitată a Israelului pe care să îl atragă în capcana din Fâșia Gaza. Pentru că ei acolo sunt extrem de bine pregătiți să îi primească pe israelieni și să provoace un număr enorm de mare de victime.

Și observăm că armata israeliană nu a căzut în capcana deocamdată, se pregătesc în continuare. Și americanii i-au tras de mânecă și le-au spus ‘Așteptați!’. Acum americanii aduc sisteme anti-aeriene pe care vor să le dea statelor din jur, ceea ce înseamnă că acest atac al Hamas nu este întâmplător, ci este în coordonare – și asta este foarte periculos pentru statul evreu -, și poate duce la un conflict regional la scara mare, putând în pericol existența statului evreu.

Deci avem un conflict cu un potențial foarte mare de generalizare și care poate fi mult mai periculos decât conflictul din Ucraina.

Și din nou, Barbaria cu care a acționat Hamas este din punctul meu de vedere intenționată și nu le pasă de victimele proprii. Lucrurile sunte extrem de complicate și este adevărat că s-au făcut greșeli. Când s-au retras din Gaza în 2005, Netanyahu a spus atunci ‘este o mare greșeală, vor construi acolo un cuib de terorism’”, a conchis deputatul Mihail Albișteanu.

Comentarii
  • Numa gurile de voi bai hauristi că în rest nic nu faceți. V-ați plimbat prin Piețe dar nu ați stat de vorbă cu comercianții la de taxe plătesc la Primărie. V-ați plimbat prin Piețe de imagine. Punct băi hahurari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`