În contextul în care o parte dintre cetățenii României fie locuiesc în alte state europene, fie sunt plecați pentru a munci și că încă de acum câțiva ani mulți dintre ei au ales ca stat destinatar, Italia, ajungând să devină o minoritate, în prezent nu ne putem decât bucura la aflarea veștii că Vicepreședintele Consiliului Local din orașul Prato, Italia, a reușit să pună pe agenda publică o inițiativă mai veche prin care minoritatea românească din Italia va fi recunoscută și oficial.
Mai exact, vorbim despre un demers politic prin care va fi modificată Legea 482/1999 care reprezintă Regulamentul privind protecția minorităților lingvistico-istorice. Odată cu modificarea acestei legi, românii vor deveni o minoritate lingvistică recunoscută oficial și va avea parte de drepturi protejate de către Constituția Italiei, la fel cum sunt recunoscute în prezent și alte minorități precum cea albaneză, catalană, slovenă, greacă, franceză. Minoritatea română din Italia va putea fi recunoscută din punct de vedere lingvistic deoarece se dovedește ca ea are a doua limbă cea mai vorbită pe teritoriul Italiei.
Tot acest demers de recunoaștere va începe în acest an și se va baza în principal pe o campanie politică puternică, promovată intens și prin care vor fi explicate motivele pentru care dobândirea acestui statut reprezintă un avantaj pentru comunitatea de români care locuiește în Italia. Odată cu recunoașterea acestui statut vor apărea mai multe beneficii pentru comunitate printre care promovarea culturii și a limbii noastre prin accesarea de fonduri oferite în acest scop de către statul italian, iar asociațiile de români de pe teritoriul italian nu vor mai avea nevoie de intermediari pentru a accesa fondurile puse la dispoziție pentru minorități și vor putea demara direct proiecte către guvernul Italiei pentru obținerea acestora.
În prezent, observăm că pe teritoriul Italiei trăiesc peste 1,2 milioane de români, iar recunoașterea acestora ca minoritate va ajuta pentru respectarea mai strictă a drepturilor oferite minorităților, vor ajuta comunitățile de români să fie mai independente și să nu depindă doar de bugetul și programele Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.