Prima pagină » Actualitate » Deputat Vasile Cîtea: Majorarea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2023
Deputat Vasile Cîtea: Majorarea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2023

Deputat Vasile Cîtea: Majorarea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2023

18 oct. 2022, 13:44,
BZI.ro, în Actualitate

PSD susține majorarea într-o singură tranșă a punctului de pensie și a pensiei minime cu cel puțin 10% de la 1 ianuarie 2023. Prin această decizie politică PSD consideră că pentru viitor e necesar ca măsurile guvernului să se concentreze pe protejarea pensionarilor cu venituri mici. După ce proiectul de buget va fi prezentat în Coaliție vom prezenta pe larg decizia luată.

Propunerea PSD, prezentată la finalul lunii august, ca punctul de pensie și pensia minimă să fie majorate cu cel puțin 10% de la 1 ianuarie 2023 a fost fundamentată pe o analiză economică din care reiese în mod clar că o astfel de măsură este sustenabilă pentru anul 2023.

În plus, avem două legi ce privesc majorările pensiilor.

Prima constând în faptul că acestea se indexează cu inflația din anul precedent deoarece abia în luna martie vor fi declarate datele statistice privind economia de către Institutul Național de Statistică. Cea de a doua, asupra căreia am discutat deja în Parlament reprezintă faptul că majorarea totală a pensiilor trebuie să atingă procentul de 40%, iar până în prezent mai avem doar o majorare de 11% pentru a atinge pragul stabilit.

Majorarea pensiilor cu cel puțin 10% de la 1 ianuarie 2023 nu trebuie să fie doar posibil de realizat, ci absolut necesar, în special pentru protejarea pensionarilor cu venituri mici a căror putere de cumpărare a fost serios afectată de inflația globală și de criza energetică ce se manifestă la nivel european.

 

Comments are closed.