Depresia schimbă modul de utilizare a limbajului. Cuvinte care prezic depresia

de: BZI.ro
12:10, 19 nov. 2019

Depresia schimba tot. De la modul in care mananci si te culci, pana la felul in care gandesti si interactionezi cu cei din jurul tau. Dar schimbarile nu se opresc aici. Ele se reflecta si in modul in care ne exprimam oral sau in scris. Cercetatorii au reusit sa identifice o lista de cuvinte care pot prezice cu exactitate daca cineva sufera de depresie.

Depresia este o tulburare care afecteaza fiecare aspect al vietii unei persoane. Aceasta tulburare psihica isi lasa amprenta chiar si asupra modului in care vorbim. Despre noi, despre ceilalti, despre problemele noastre. Persoanele cu depresie folosesc limbajul in mod diferit, sustin cercetatorii. Iar uneori, acest „limbaj al depresiei” poate avea un efect puternic asupra altora. Sa ne gandim numai la impactul versurilor lui Kurt Cobain, care s-a sinucis dupa o lunga lupta cu depresia.

De multe ori, deoarece persoanele care sufera de depresie isi interiorizeaza sentimentele si experientele, nu recunosc ca exista o problema. De asemenea, este posibil sa nu aiba abilitatea de a forma propozitii sau energia de a comunica in general.

Depresia si tehnologia

Acum exista o tehnologie noua care utilizeaza social media pentru a identifica tiparele lingvistice indicative ale depresiei. Odata cu aparitia terapiei virtuale, nu este surprinzator faptul ca inteligenta artificiala si invatarea automata sunt folosite pentru a evalua tiparele lingvistice pentru a determina daca sunt tipice persoanelor deprimate. Pe masura ce cercetatorii lucreaza pentru a evalua, diagnostica si trata mai bine depresia, inteligenta artificiala este examinata ca o solutie potentiala.

Sunt trei domenii in care sunt utilizate inteligenta artificiala: consilierea virtuala, monitorizarea si terapia de precizie. Software-ul este dezvoltat folosind invatarea automata care poate recunoaste perioadele de depresie prin modele de vorbire si expresii faciale si ofera suport folosind procesarea limbajului natural.

Invatarea automata este utilizata pentru a monitoriza pacientii si pentru a prezice debutul unei crize de sanatate mintala, astfel incat poate fi prevenita. Tehnologia inteligentei artificiale utlizeaza analize de invatare automata pentru a urmari si corela functia cognitiva, simptomele clinice si activitatea creierului. Astfel se poate determina cel mai bun curs de terapie pentru diferite tipuri de indivizi.

Continutul si stilul de limbaj

Continutul a ceea ce este comunicat si stilul de a vorbi al unei persoane ofera informatii despre starea de spirit experimentata. La persoanele cu depresie, au fost identificate modele specifice de utilizare a unor cuvinte. Emotiile negative domina continutul. Sunt des intalnite cuvinte disperate, negative, fataliste, fara speranta, precum „singuratate”, „tristete”, „teama” si „neputincioase”.

Termenii absolutisti, considerati a fi distorsiuni cognitive, sunt frecventi. Oamenii scriu si spun lucruri de genul: „Nu exista nicio solutie”, „Nu am nicio speranta”, „Maine nu exista”, „Nu am viitor”, „Sunt mereu singur”, „Nu pot face orice este in regula ”sau„ Nimeni nu ma intelege ”. Acest tip de continut se gaseste in mod obisnuit in comunicarile scrise si orale ale celor care sunt grav depresivi si care au ganduri suicidare.

Lumea unui depresiv devine extrem de mica. In interiorul ei, ei sunt singurii care exista. Ei nu se mai pot conecta cu altii, au putin de discutat. Considera ca altii nu vor fi interesati de ceea ce au de spus. Isi pierd capacitatea de a vedea lucrurile din perspectiva altei persoane si se retrag din relatiile sociale. Ei tind sa foloseasca pronumele „eu” aproape exclusiv, deoarece si-au pierdut capacitatea de a vedea in afara lor. Rar folosesc pronumele personal la persoana a doua deoarece au pierdut abilitatea de a fi empatici. Si aproape niciodata nu folosesc „noi”, intrucat nu se pot percepe pe ei insisi ca facand parte din viata sau activitatile altcuiva.

Depresia si ruminatia

Ruminatia reprezinta tiparul de gandire prin care revii la nesfarsit la evenimente, comportamente, emotii care au avut loc. Cu alte cuvinte rumegi in minte, aduci in prezent momente deja inchise, de care nu te poti desprinde. La depresivi, intrucat limbajul reflecta gandurile, ei repeta ceea ce spun sau scriu peste tot. Deoarece nu au nici o motivatie sa experimenteze ceva nou, ei nu obtin nicio informatie noua care sa ii ajute sa respinga, modifice ceea ce gandesc deja.

Acesta este motivul pentru care auzi adesea o persoana cu depresie aducand in discutie aceleasi subiecte de maimulte ori. Se blocheaza in ganduri si conversatii pline de idei, indoieli si obsesii negative. Adesea isi dau seama de acest lucru, dar nu sunt in masura sa opreasca sau sa schimbe subiectul.

Care este viitorul

Intelegerea limbajului depresiei are implicatii practice pentru monitorizarea, diagnosticarea si identificarea tulburarilor afective prin tehnologia de zi cu zi. Cercetatorii combina analiza automata a textului cu computerele care pot invata din experienta fara a fi programate pentru a clasifica continutul depresiv din esantioane de text, cum ar fi mesajele de social media si postarile de pe blog.

Inteligenta artificiala si sistemele de clasificare a invatarii automate vor continua sa se imbunatateasca pe masura ce sunt procesate mai multe date si se vor crea algoritmi mai avansati. Cercetatorii lucreaza la utilizarea calculatoarelor pentru a identifica cu exactitate si alte simptome specifice problemelor afective. De exemplu, caracteristicile personalitatii, cum ar fi perfectionismul, precum si autostima si anxietatea sociala. Timpul ne va spune cum va raspunde publicul larg la aceste tipuri de sisteme de clasificare in urmatorii ani. Si vom vedea si ce impact au asupra calitatii vietii si a starii de bine a utilizatorilor.