Depresia, o tulburare des întâlnită la adolescenți. Dr. Codrina Moraru, medic rezident psihiatru: „Există nenumărați factori care le perturbă creșterea” – VIDEO
Dr. Codrina Moraru, medic rezident psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre depresie, o tulburare des întâlnită la adolescenți. Descoperiți, în rândurile următoare, care sunt factorii ce duc la apariția acestei tulburări și cum putem ajuta o persoană care suferă de depresie.
Depresia reprezintă o tulburare afectivă, care se întinde pe perioade mai lungi, de peste două săptămâni. De precizat este că episoadele depresive se repetă periodic, la diferite intervale de timp de remisiune clinică. Mai mult, astfel de episoade își fac apariția și se desfășoară în absența altor boli organice de fond sau al consumului de substanțe psihoactive.
În ultimii ani, depresia este tot mai întâlnită la adolescenți. Aceștia au tendința de a vedea lucrurile în alb și negru, în sensul că pot vedea anumite situații de moment ca fiind definitive, ireversibile. Iar, această modalitate de a vedea lucrurile, îi poate destabiliza ușor și ajung să experimenteze simptome precum: tristețe prelungită și sentiment de neputință, iritabilitate, furie, nervozitate, stare de plâns, pierderea interesului și a bucuriei față de activitățile altădată plăcute, închidere în sine, retragere din cercul apropiat de prieteni, lipsă de motivație și entuziasm, dureri de cap sau stomac (fără un fundament medical) și, uneori, discuții, gânduri despre suicid sau moarte.
Dr. Codrina Moraru, despre depresia la adolescenți: „La momentul actual, vârsta adolescentină este foarte stresată”
Adolescența constituie acea perioadă tumultoasă, caracterizată de schimbări fizice, emoționale, psihologice și sociale. În această perioadă, adolescenții încep să resimtă, din ce în ce mai frecvent, presiunea din partea celor din jur și încep să se confrunte cu tot felul de așteptări din partea adulților. Dar, aceste așteptări pot cântări greu pe umerii adolescenților, care abia încep să se întrebe despre rolul și rostul lor, fapt ce poate duce la declanșarea unor sentimentre de respingere și dezamăgire.
De asemenea, adolescenții suferă și numeroase schimbări hormonale, ce reprezintă încă un factor stresor asupra vieții lor. Astfel, pentru a trece mai ușor peste această perioadă și pentru a se bucura de ea, ei trebuie să realizeze că lucrurile vor fi bine și acum și pe viitor.
„La momentul actual, vârsta adolescentină, să-i spunem așa, este foarte stresată. Există nenumărați factori, care le perturbă cumva creșterea. Tototdată, sunt acele schimbări hormonale, care apar la această vârstă și reprezintă încă un factor stresor asupra vieții lor. Consider că este bine să fim mai blânzi cu noi, chiar și adolescenții, ei cu ei, tocmai pentru a putea trece mai ușor peste această perioadă și, totodată, pentru a se bucura de această perioadă, deoarece sunt în floarea vârstei și trebuie să își dea seama că lucrurile vor fi bine și acum și pe viitor.”, a declarat dr. Codrina Moraru, medic rezident psihiatru, la BZI LIVE.
Cum putem ajuta o persoană care suferă de depresie?
Pentru a putea ajuta o persoană care se confruntă cu o tulburare afectivă, trebuie să ne pliem pe caracterul ei. Astfel, dacă vorbim despre o persoană colerică, nu trebuie să o asigurăm că totul va fi bine, fiindcă va fi în zadar. Totodată, dacă ne referim la o persoană liniștită, poate puțin introvertită, indicat ar fi să nu ne băgăm în viața ei, ci să așteptăm ca ea să se deschidă în fața noastră.
„Dacă suntem un apropiat al persoanei respective, să încercăm, cumva, să ne pliem pe caracterul ei. Dacă este o persoană colerică, foarte agitată, nu ne vom duce la ea și îi vom spune: „Lasă, că va fi foarte bine”, pentru că nu va merge. Dacă este o persoană liniștită, poate puțin introvertă, nici nu ne putem băga în viața ei în secunda doi, să o întrebăm: „Dar ce ai, dar cum ești?”. Nu sunt, neapărat, niște tehnici magice de a-i fi aproape unei persoane. Câteodată este important doar să fim acolo, lângă ea și persoana, câteodată, se va deschide și va spune anumite lucruri: „Uite, poate nu mă simt bine” sau „Aș vrea să mai discut niște lucruri” și noi, ca persoanele de lângă, ar trebui să prindem aceste subtilități, lucru care nu este posibil întotdeauna, asta este adevărat. Dar, când am prins acea subtilitate, este bine să mergem pe acea cale mai departe și să încercăm să fim acolo câteodată pentru ceilalți.”, a declarat medicul rezident Codrina Moraru.
Despre activități precum mersul la film, la iarbă verde sau efectuarea unei activități sportive, medicul a subliniat că sunt benefice pentru persoanele care suferă de depresie.
„Acestea sunt niște variante foarte bune, deoarece scot persoana din mediul respectiv, nu o lasă să rămână în gândurile acelea de singurătate, pe care le are și, totodată, nu o lasă să se gândească la acele lucruri negative, să aibă aceste ruminații permenente. Efectiv o scoate din zona aceea de risc și o duce în altă zonă.”, a completat dr. Codrina Moraru, în emisiunea BZI LIVE.