Deparazitare externă la pisici: Cum se realizează și care sunt principalii paraziți
Dacă nu știi cum se realizează o deparazitare externă la pisici, nu trebuie să te îngrijorezi. În acest articol îți vom spune totul despre paraziții externi ai pisicii tale. De asemenea, este bine să știi că o vizită la medicul veterinar este necesară. El este singurul în măsură să îți recomande un tratament adecvat.
Paraziții externi mai poartă denumirea de ectoparaziți. Aceștia afectează starea de sănătate a pisicilor, indiferent de rasă, vârstă sau mediul în care trăiesc. Principalii paraziți externi ai felinelor sunt: căpușele, puricii și acarienii.
Căpușele sunt acei paraziți care afectează atât pisicile, dar și oamenii. Acestea pot provoca boli grave și chiar decesul. Risc crescut de a intra în contact cu ele le prezintă pisicile care obișnuiesc să iasă afară, însă sunt predispuse și cele care stau în casă.
Puricii sunt cei mai frecvenți paraziți externi întâlniți la pisici. Riscul ca pisica ta să se confrunte cu ei este mai mare primăvara și toamna.
Acarienii pot fi de ureche și sarcoptici. Cei de ureche provoacă iritații la nivelul urechilor, iar acarienii sarcoptici afecetază psicile indiferent de vârstă, rasă sau sezon. Aceștia sunt mai greu de depistat cu ochiul liber.
Ce simptome au pisicile când se confruntă cu paraziți externi?
Paraziții externi pot fi identificați în funcție de simptomele pe care le are pisica. Astfel, dacă se confruntă cu căpușe, ea se poate scărpina excesiv, prezintă iritații la nivelul pielii, acolo unde a fost mușcată de căpușă, este anemică și letargică. De asemenea, dacă a fost infestată cu purici, pisica se scarpină excesiv, este neliniștită, pielea îi este înroșită, prezintă iritații pe piele ( urechi, coadă) și are excremente de purici.
Atunci când pisica este infectată cu acarieni, își scutură capul frecvent, se scarpină excesiv în zona urechilor, uneori până la sânge, elimină secreții închise la culoare din ureche, prezintă cruste și erupții cutanate.
Deparazitare externă la pisici: Cum se realizează?
Deparazitarea externă la pisici se poate face la medicul veterinar, dar și acasă, în funcție de recomandări. Ea se poate realiza și în caz de urgență, dar numai cu produse specializate, atunci când puii de pisică se confruntă cu diverși paraziți. Important de menționat este că până la vârsta de 7-8 săptămâni, puii sunt protejați de anticorpii de la mamă. După această vârstă, ei trebuie vaccinați.
Pisicile sunt în pericol, chiar dacă nu ies din casă. De aceea, este necesar ca acestea să primească cele mai bune tratamente antiparazitare externe. În plus, pentru a preveni o eventuală infectare a pisicii, puteți folosi: șampoane antiparazitare, pudră antiparazitară, spray antiparazitar, zgarda antiparazitară și pipetă anti-parazitară.
Deparazitare pisici: Cele mai bune soluții
Șamponul antiparazitar pentru pisici este eficient în calmarea pielii iritate a pisicii, dacă a fost mușcată de căpușe sau de purici. Cu toate acestea, șamponul nu îndepărtează și ouăle paraziților externi.
Pudra antiparazitară se aplică pe blana și pe pielea picii, în locurile în care nu ajunge să se lingă. Aceasta este ideală în cazul în care pisicii nu îi place să fie spălată.
Acțiune rapidă are și spray-ul antiparazitar. Este eficient până la o lună și nu conține substanțe toxice. Totuși, dacă se linge, pisica poate voma. Trebuie să fii atent și la reacția pisicii când îl folosești. Unele feline pot reacționa agresiv.
Cea mai bună soluție pentru pisicile domestice o constituie zgarda antiparazitară. Cu toate acestea, nu are un efect prea puternic.
Pipeta antiparazitară poate fi aplicată direct pe piele, în locul în care nu ajunge să se spele ( în zona gâtului). Este eficientă timp de patru săptămâni.