Deoarece 57,11% dintre mașinile second hand din România sunt avariate, dealerii găsesc cu greu vehicule de calitate
Datorită crizei globale de semiconductori care a frânat serios vânzările de mașini noi, piața de mașini second hand a crescut atât în valoare, cât și-n importanță. Nicăieri acest lucru nu este mai adevărat decât în România, țară care tocmai a înregistrat o cifră record de 655.804 de vehicule second hand comercializate în 2021.
Acest lucru a adus reprezentanțele de automobile și alte afaceri din domeniul auto în prim plan. Piața de mașini second hand este plină de pericole, mulți dintre șoferi căzând pradă escrocilor la un moment dat. Daunele ascunse și kilometrajele date înapoi sunt probleme comune pe piețele din orice țară, creând o atmosferă de neîncredere în rândul cumpărătorilor.
Firesc, firmele din piața mașinilor second-hand nu sunt mulțumite de acest climat de neîncredere. Tot mai multe companii realizează cât de important este să inspiri încredere pentru a avea succes pe piața vehiculelor second-hand. Drept urmare, acestea apelează la date auto istorice pentru a câștiga încrederea clienților și pentru a-și îmbunătăți capacitatea de a comercializa exclusiv mașini de calitate.
Escrocheriile cu mașini sunt la ordinea zilei
Potrivit domnului Darius Madadi, CEO-ul Radacini Group, piața din România are o rată de motorizare foarte scăzută. Vârsta medie a mașinilor în UE este de aproximativ 10 ani, în timp ce în România este de aproximativ 16 ani. În plus, 80% din parcul auto românesc are o vechime mai mare de 10 ani. Doar 3% dintre mașini au până în 2 ani pe când 28% au peste 20 de ani.
În plus, majoritatea covârșitoare a vehiculelor second-hand înmatriculate în România provin din străinătate, 25% sosind doar din Germania. Acest lucru crește foarte mult prevalența escrocheriilor (cum ar fi ascunderea daunelor sau kilometraje date înapoi) și prezintă o provocare o dilemă pentru dealeri.
„Ca pe fiecare piață există diferite tipuri de vânzători, variind de la vânzători onești care prezintă date într-un mod transparent și până la samsari necinstiți. Datul kilometrajului înapoi și ascunderea daunelor suferite de mașină în trecut sunt lucruri care se întâmplă frecvent. Din fericire, rapoartele care vă prezintă istoricul mașinii ajută foarte mult. Noi oferim tuturor clienților rapoarte cu istoricul auto și facem verificări proprii vehiculele pentru a ne asigura că nici o escrocherie nu ne va afecta clienții sau compania”, spune D. Madadi.
Aceeași sursă afirmă din experiență și că multe escrocherii apar atunci când mașinile sunt importate în România din Europa de Vest. Vânzătorii modifică adesea kilometrajul și apoi vând mașinile la un preț mai mare decât merită în realitate.
Companiile din domeniul auto doresc o transparență sporită în piață
Companiile precum carVertical, care oferă date istorice despre mașini, pun la dispoziție companiilor precum Radacini Group transparența de care au nevoie pentru a câștiga încrederea clienților și pentru a îmbunătăți rentabilitatea propriilor investiții.
„Deși poate că au existat în trecut mașini pe care le-am achiziționat cu daune minore, suntem dispuși să acceptăm o mașină așa cum este. Cu toate acestea, nu ascundem nimic clienților noștri și sperăm că pe termen lung vom putea scoate toți escrocii de pe piață”, explică D. Maladi.
Înainte de a utiliza rapoartele carVertical Radacini Group risca să achiziționeze vehicule cu daune ascunse majore. Acum, în schimb, pot verifica fiecare mașină și de asemenea le pot furniza clienților rapoarte cu istoricul auto.
„Companiile care furnizează date auto istorice aduc schimbări pozitive în industria mașinilor second hand. Acest tip de serviciu ajută la promovarea jucătorilor corecți, la scoaterea escrocilor din competiție și la asigurarea transparenței pieței pentru cumpărători. Atunci când nu mai sunt posibile trucurile prin care se păcălesc clienții, samsarii vor înceta să repare vehicule distruse și să le vândă ulterior drept mașini bune.”, spune D. Maladi.
Potrivit lui Marius Marian, CEO-ul Tiriac Auto, piața locală din România este afectată de contextul socio-economic actual. Există o lipsă de mașini disponibile pe piețele locale și europene, în special sub 20.000 de Eur. Prețurile au crescut în ultimele 18 luni, ceea ce face procesul de cumpărare mai complicat.
Țiriac Auto a implementat o serie de pași pentru a se asigura că nu cumpără mașini în stare proastă. Compania inspectează cu atenție fiecare vehicul, astfel încât să nu fi fost modificat kilometrajul, să nu existe daune ascunse sau înregistrări de furt. De asemenea, compania cumpără mașini numai de la licitații binecunoscute și de încredere, parteneri autorizați sau companii de leasing de renume.
„Verificăm istoricul fiecărei mașini înainte de a o cumpăra. Când sosește un vehicul, specialiștii noștri inspectează atent starea acestuia înainte de a-l livra clientului”, explică M. Marian.
Proprietarii nu sunt mereu conștienți de manipularea odometrelor
Țiriac Auto oferă de asemenea și ajutor oamenilor să-și vândă propriile vehicule, dar acest lucru aduce provocări suplimentare.
„Recent, am avut un client care dorea să-și vândă Range Rover-ul. Cu toate acestea, după ce am verificat istoricul mașinii, am descoperit că mașina avea kilometrajul dat înapoi, lucru care l-a surprins și pe proprietar. Acesta nu știa să existe o discrepanță între kilometrii afișați și cei reali și probabil cumpărase la rândul său mașina cu odometrul deja manipulat. Situații de genul acesta se întâmplă des, de aceea verificăm mereu istoricul vehiculului”, susține M. Marian.
Piața din România este competitivă și mulți dealeri nu respectă regulile. Există o cerere constantă pentru mașini mai ieftine, pe care escrocii o fructifică vânzând vehicule cu istoric îndoielnic.
Verificați mașinile de daune ascunse
Elite Cars Leasing România se axează pe mașini de cel mult 5 ani vechime și cu un kilometraj mai mic de 150.000 km. Cu toate acestea, până și acest gen de mașini, relativ noi, vin adesea la pachet cu surprize pe care proprietarii anteriori nu le-au dezvăluit. La cumpărarea unui vehicul, compania colectează cât mai multe informații, rapoartele carVertical fiind una dintre principalele surse de date.
Potrivit CEO-ului companiei, Patricia Corlade, „pot fi probleme ascunse surprize neplăcute atât la mașinile importate din străinătate, cât și la cele cumpărate din România. Acesta este motivul pentru care Elite Cars Leasing România cumpără vehicule doar de la dealeri de încredere care pot oferi un istoric complet al mașinii.”
Folosind rapoartele istorice, compania a descoperit deja câteva mașini grav avariate, ai căror proprietari susțineau că nu au fost deloc avariate în trecut. Vehiculele care au fost implicate în inundații sunt, de asemenea, comune pe piață.
Fiecare client dorește să știe cât mai multe despre mașina second hand pe care intenționează s-o cumpere, mai ales dacă plănuiește s-o folosească cel puțin 1 an. Deoarece cumpărarea unui vehicul este o investiție financiară mare, este important să înțelegeți toate riscurile și să luați toate măsurile necesare pentru a lupta împotriva escrocilor.