Denunț-bombă formulat de arhitectul-șef al Primăriei! A înregistrat un afacerist când îi oferea șpagă pentru a aproba ridicarea unui hotel! Ce decizie au luat magistrații ieșeni în acest caz!

de: Ciprian Nedelcu
02:00, 13 oct. 2020

Un afacerist ieșean a fost condamnat de judecători, după ce a fost acuzat că le-a dat șpagă funcționarilor publici. Firma afaceristului a fost, la rândul ei, amendată penal de către magistrați. Scandalul îl are în prim-plan pe afaceristul Gabriel Ungurianu

Un afacerist ieșean, acuzat că a încercat să le dea șpagă unor funcționari publici, a fost pedepsit. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași l-au condamnat pe Gabriel Ungurianu la 2 ani și 6 luni de închisoare, cu suspendare, pentru dare de mită. În același dosar, firma acestuia, Ecocart Holding SRL, a fost amendată penal cu suma de 30.000 de lei, tot pentru dare de mită.

În același timp, afaceristul a fost obligat de magistrați să muncească în folosul comunității.

„Instanța obligă inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 90 de zile, la Consiliul Local al orașului Târgu Frumos sau la Primaria orașului Târgu Frumos”, au precizat judecătorii.

De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Gabriel Ungurianu, acuzat de șpagă de către procurorii ieșeni

Procesul lui Gabriel Ungurianu a început în urmă cu aproximativ 2 ani. La acea dată procurorii ieșeni l-au trimis în judecată pe afacerist, dar și firma Ecocart Holding SRL, sub acuzația de dare de mită. Conform anchetatorilor, afaceristul Gabriel Ungurianu i-a oferit o șpagă destul de generoasă arhitectului-șef al orașului Podu Iloaiei. Administratorul firmei Ecocart Holding SRL, una dintre cele mai importante societăți care au ca obiect de activitate comercializarea echipamentelor de printat si copiere, avea mai multe depozite în zona Târgu Frumos și demarase lucrările pentru construirea unui hotel în Podu Iloaiei, foarte aproape de Drumul European.

Numai că lucrările de construcție a hotelului au început fără a exista o autorizație emisă de Serviciul de Urbanism din cadrul Primăriei Podu Iloaiei. Practic, Gabriel Ungurianu a crezut că obținerea acestei autorizații era doar o formalitate și nu a așteptat să urmeze toate procedurile legale. Pe 18 ianuarie 2017, angajații Serviciului de Urbanism au mers pe șantier și au amendat firma Ecocart Holding cu suma de 50.000 de lei, pentru că a ridicat acea clădire fără autorizație.

Afaceristul ieșean, în bucluc din pricina unei autorizații

Afaceristul Gabriel Ungurianu a încercat să obțină autorizația ulterior, dar a întâmpinat tot felul de piedici. Pasul cel mai greu a fost să obțină un aviz din partea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP). Instituția a refuzat eliberarea avizului pe motiv că imobilul este prea aproape de Drumul European. Așadar, singura variantă a afaceristului Gabriel Ungurianu a fost aceea de a apela la bunăvoința șefei Serviciului de Urbanism din cadrul Primăriei.

Anchetatorii au afirmat că, pentru a cumpăra bunăvoința funcționarului de la Urbanism, afaceristul i-a cerut ajutorul lui Ioan Hristea, un alt afacerist din Podu Iloaiei. Acesta din urmă i-a spus lui Ungurianu că o cunoaște pe șefa Serviciului Urbanism și că poate rezolva problema cu ea. Oamenii legii au adăugat că Hristea a vorbit cu femeia și i-a promis suma de 2.000 de euro pentru autorizație. Însă acesta s-a izbit de un refuz categoric și a mărit miza. Și de această dată a fost refuzat. În cele din urmă, individul a plusat la 5.000 de euro. De data aceasta, șefa de la Urbanism a mers la Direcția Generală Anticorupție (DGA) Iași și a reclamat faptul că se încearcă mituirea ei.

Flagrant organizat de ofițerii anticorupție

Ofițerii anticorupție au început monitorizarea celor implicați în această poveste. În același timp, funcționarul public a acceptat să înregistreze ambiental discuțiile purtate. Flagrantul a fost organizat ca la carte pe 21 septembrie 2017.

„Echipa operativă a realizat acțiunea de prindere în flagrant a unuia dintre inculpați, în timp ce îi oferea unui funcționar de la o Primărie din județul Iași, denunțător în cauză, suma de 22.500 de lei, echivalentul sumei de 5.000 de euro, în scopul emiterii unei autorizații de construire, fără îndeplinirea condițiilor legale, către firma administrată de cel de-al doilea inculpat. Dosarul penal a fost înregistrat în baza denunțului funcționarului din Primărie, formulat la Serviciul Județean Anticorupție Iași, după ce inculpatul i-a promis succesiv sumele de 2.000, 3.000, iar, ulterior, 5.000 de euro”, au afirmat reprezentanții DGA Iași.