Demolarea unui lăcaș de cult dintr-o comună ieșeană a încins spiritele între paroh și enoriași! Sătenii sunt consternați: „Dar cine îi dă voie preotului să dărâme biserica?! E nebun!” – GALERIE FOTO

de: BZI.ro
02:00, 27 ian. 2023

Demolarea unui lăcaș de cult a încins spiritele în comuna Golăiești. Enoriașii susțin că preotul paroh Ciprian Dumitrache își dorește să dărâme biserica din localitatea Golăiești și să construiască una nouă pe banii lor. Decizia parohului i-a revoltat pe enoriași, aceștia considerând că, oricât de veche ar fi, biserica nu trebuie demolată

Biserica din Golăiești datează din anul 1812, este construită din bârne și vălătuci, fiind acoperită cu tablă. Lăcașul de cult a fost reparat și consolidat în anul 2000, ocazie cu care i s-au adăugat un pridvor și o clopotniță. În același an, interiorul lăcașului de cult a fost pictat, fiind înnoite catapeteasma și mobilierul bisericii.

Proiectul preotului din Golăiești, contestat de localnici: „Poate să dărâme biserica, dar eu nu dau niciun ban!”

Enoriașii din parohia Golăiești nu-și doresc nici în ruptul capului ca biserica din localitate să fie demolată. Aceștia sunt de părere că zidirea unei biserici noi este un moft al preotului Ciprian Dumitrache și nicidecum o necesitate, astfel că nu au niciun gând să sprijine financiar proiectul lansat de slujitorul Domnului.

„Poate să dărâme biserica, dar eu nu dau niciun ban. Mi-au dat și mie hârtie ca să dau bani când a venit cu Crăciunul, dar pentru ce? Eu mor mâine-poimâine și mă duc să dau bani pentru biserică? Vrea 100, 200, 500 de lei, cât se poate. Vrea să facă altă biserică, așa cum e aia de pe hârtie”, a declarat o localnică din Golăiești.

Enoriașii sunt de acord doar cu reabilitarea lăcașului de cult, deoarece prezintă numeroase fisuri.

„Nu se strică biserica din sat, doar o porțiune din ea. Eu am înțeles că numai partea din față o să fie dărâmată, că e făcută din paiantă. În loc va fi făcută o turlă frumoasă, iar altarul rămâne acolo”, a spus un alt localnic.

Demolarea unui lăcaș de cult a indignat locuitorii din Golăiești

Enoriașii din Golăiești sunt de părere că extinderea bisericii nu se impune, deoarece la slujbă nu merg decât doi-trei credincioși. Aceștia sunt de părere că parohul ar face mult mai bine dacă ar strânge bani pentru finalizarea bisericii din localitatea Podu Jijiei.

„Dar cine îi dă voie preotului să dărâme biserica?! E nebun! S-o lase pe asta că e bună. Cine îi dă lui bani pentru asta, nu vedeți ce greu e?! Eu am 70 de ani, pot să mă scoată și să mă îngroape din biserica asta, sunt mulțumit. Merg doi-trei oameni la slujbă, poți să joci Hora Unirii. De ce nu strânge bani să termine biserica de la Podu Jijiei, că stă de 5 ani temelia turnată. Am dat bani pentru acolo”, a declarat un alt locuitor din Golăiești.

Un alt localnic din Golăiești a precizat că ideea preotului este o adevărată blasfemie, deoarece pentru construcția bisericii vechi au trudit sute de săteni.

„Știam că se construiește una nouă în jurul celei vechi, iar după ce este finalizată cea nouă o dărâmă pe aia veche. Tot satul e revoltat, cum să se dărâme biserica. E adevărat, preotul nu vrea să dărâme tot, ca să aibă unde să facă slujbele. Și cu ce o să dărâme după, cu buldozerul, nu o să deranjeze ce s-a construit? La biserica asta au muncit bunicii noștri, este foarte bună, nu înțeleg la ce îi trebuie una nouă”, a spus un alt sătean.

Preotul paroh a renunțat subit la proiect

La finalul anului 2022, parohul Ciprian Dumitrache plănuia, cu sprijinul enoriașilor, ca în anul 2023 să fie achiziționate materialele de construcție, pentru ca în anul 2024 să se înceapă lucrările propriu-zise.

 „Iubiți credincioși, dorim să vă aducem la cunoștință că la începutul anului 2022, împreună cu Consiliul Parohial, am luat hotărârea de a începe demersurile pentru reabilitarea și extinderea bisericii noastre parohiale. Motivele care au stat la baza acestei decizii: biserica, veche de peste 200 de ani, nu are o fundație solidă, doar 0,5 m, fiind construită din lut. Anul acesta am solicitat o expertiză tehnică și un RLV (n.r. – măsurarea, desenarea și realizarea la scară a elementelor de construcții) din partea unor specialiști.

Chiar dacă biserica a mai fost reparată de-a lungul timpului, pereții prezintă mai multe fisuri, iar pictura a început să se degradeze. Drept urmare, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, am început elaborarea proiectului pentru reabilitarea și extinderea bisericii parohiale. Acesta cuprinde arhitectura, structura, studiul geo, precum și avizele aferente”, se arată în pliantul prin care proiectul era făcut cunoscut enoriașilor.

Contactat de către reporterii BZI, parohul din Golăiești a declarat că a renunțat la proiectul de reabilitare a lăcașului de cult.

„Am renunțat la proiect, pentru liniștea și pacea tuturor, să nu se mai tulbure apele”, a declarat parohul Ciprian Dumitrache.

Primarul din Golăiești a declarat că nu știe nimic despre proiectul privitor la reabilitarea și extinderea bisericii parohiale din localitate.

 „Părintele a apelat la un specialist, eu nu am văzut expertiza, nu mă pot pronunța”, a precizat Costel Manoliu, primarul comunei Golăiești.

Pr. Ciprian Dumitrache este paroh la biserica din localitatea Golăiești de 7 ani. În anul 2022, împreună cu Consiliul Parohial, a decis reabilitarea și extinderea bisericii la care slujește. Localnicii au înțeles însă că slujitorul Domnului vrea, de fapt, demolarea lăcașului de cult, decizie cu care în niciun caz nu sunt de acord.