Demisii în Japonia după uciderea fostului premier Shinzo Abe. Şeful Poliţiei îşi asumă răspunderea
Șeful Agenției Naționale de Poliție din Japonia a declarat joi, 25 august, că vrea să îşi depună demisia pentru a-și asuma responsabilitatea pentru împușcarea în luna iulie a fostului premier Shinzo Abe.
Agenția Națională de Poliție a recunoscut că uciderea fostului premier Shinzo Abe a fost rezultatul faptului că poliția nu și-a îndeplinit responsabilitățile.
Şeful Poliţiei din Japonia intenţionează să-şi depună demisia
După uciderea fostului premier Shinzo Abe, şeful Poliţiei din Japonia a anunţat joi, 25 august, că intenţionează să-şi depună demisia. Această remarcă a fost făcută în timpul unei conferinţe de presă de Itaru Nakamura, a cărui agenție se ocupă de poliția japoneză. Această hotărâre reprezintă cea mai importantă consecință a asasinării fostului premier Abe.
Până acum, spun experţii, securitatea în orașul Nara, situat în vestul Japoniei, pe 8 iulie, ziua în care a fost împușcat, a fost considerată în general ca fiind insuficientă.În ceea ce priveşte incidentul, opt experţi ce au analizat imaginile de la faţa locului, au declarat că gărzile de corp ar fi putut să-l salveze pe Abe, protejându-l sau scoțându-l din linia de tragere în cele 2,5 secunde dintre prima împușcătură ratată și cea de-a doua rundă de focuri de armă fatală.
Cu toate acestea, oficialii japonezi, inclusiv premierul Fumio Kishida, au recunoscut deficiențele în securitatea din jurul apariției lui Abe la evenimentul de campanie electorală.
Agenția Națională de Poliție a declarat anterior pentru Reuters că uciderea fostului premier Shinzo Abe a fost rezultatul faptului că poliția nu și-a îndeplinit responsabilitățile, adăugând că a înființat o echipă pentru a revizui măsurile de securitate și protecție și pentru a elabora măsuri preventive.
Fostul premier Shinzo Abe a murit în urma unui atac armat
Reamintim că Shinzo Abe, fostul premier al Japoniei a fost împuşcat vineri, 8 iulie, de două ori în timp ce participa la un eveniment dintr-un oraș din Japonia. Fostul guvernator Yoichi Masuzoe a precizat într-o postare online că Abe se afla într-o stare de stop cardiorespirator. Termenul este adesea folosit în Japonia înainte ca un deces să fie confirmat oficial.
Imaginile video care au circulat pe rețelele de socializare, care nu au putut fi verificate, par să arate paramedici înghesuiți în jurul fostului premier, în mijlocul unei străzi, iar mai apoi a fost transportat de urgență la spital. Shinzo Abe ținea un discurs pentru un candidat în Nara când a avut loc atacul, martorii oculari spun de asemenea că au văzut un bărbat care a început să tragă cu arma, potrivit corespondentului BBC în Japonia, Rupert Wingfield-Hayes.
Prima lovitură pare să fi ratat, dar a doua lovitură l-a lovit pe fostul premier în spate. Oficialul japonez a căzut imediat la pământ sângerând. Agenții de securitate l-au reținut apoi pe atacator, care nu a încercat să fugă. Un post de știri locala menționat că poliția i-a confiscat arma și l-a identificat.
Yamagami Tetsuya, în vârstă de 40 de ani, este cel ce va răspunde acum pentru faptul că fostul premier al Japoniei, Shinzo Abe, a murit. Presa niponă a susținut că puşca cu care s-a tras a fost confecţionată manual de atacator, deoarece în Japonia sunt interzise armele de foc.
Cu toate acestea, joi, 25 august, șeful Poliției din Japonia a transmis că își va asuma răspunderea pentru uciderea fostului premier Abe și își va depune demisia.