Demineralizare dinților la copii. Cauzele care afectează smalțului dentar
Demineralizarea dinților la copii este o problemă larg răspândită. Aceasta nu numai că afectează aspectul dinților, dar este, de asemenea, o condiție prealabilă pentru dezvoltarea cariei dentare, stadiul inițial al acesteia. Principala cauză a demineralizării smalțului dentar este igiena orală necorespunzătoare, care contribuie la dezvoltarea plăcii bacteriene, un teren ideal pentru microorganismele orale.
Demineralizarea smalțului dentar este un proces patologic de pierdere a componentelor minerale ale țesutului dentar, având ca rezultat opacitatea, hipersensibilitatea, fragilitatea dinților, rugozitatea suprafeței acestora, porozitatea și, adesea, prezența fisurilor. Principalul simptom este prezența pe suprafața dinților a unor pete albe mate, ușor cenușii sau maronii, de diferite dimensiuni, care se află mai ales în zonele cervicale, dar care pot acoperi și întreaga coroană. Din cauza prezenței acestor pete, se mai numește și demineralizare focală a smalțului.
Demineralizare dinților la copii. Afecțiuni și obiceiuri care contribuie la dezvoltarea bolii
În acest articol, vom explica cauzele demineralizării focale a smalțului, care sunt diferențele la copii. De asemenea, vom prezenta metodele de tratament și ce trebuie făcut în cazul acestei boli. Cauzele demineralizării dinților sunt legate de activitatea bacteriilor cariogene.
Un mediu acid este excelent pentru reproducerea acestora. Acesta este asigurat de reziduurile alimentelor bogate în carbohidrați. Pe lângă pH-ul acid, bacteriile cariogene eliberează acizi și prin activitatea lor vitală. Toate acestea cauzează deteriorarea smalțului.
Prin urmare, una dintre principalele cauze ale demineralizării dentare este consumul excesiv și, mai ales, regulat de dulciuri. Există și alte cauze ale demineralizării dentare. Printre acestea se numără igiena orală deficitară, existența patologiei dentare, prezența în alimentație a alimentelor moi cu conținut ridicat de zahăr.
Hipoplazia smalțului dinților de lapte sau permanenți este ireversibilă. Prin urmare, toate măsurile terapeutice au ca scop protejarea zonelor alterate ale dintelui și refacerea stratului de smalț. Patologia ușoară nu necesită un tratament special și necesită doar o monitorizare constantă.
De ce este periculos să vă autotratați? Bolile care afectează sănătatea dinților
Nu încercați să vă autotratați sau să așteptați ca smalțul să se regenereze de la sine. Demineralizarea focală este un proces reversibil, dar numai dacă tratamentul este efectuat din timp. De asemenea, această problemă dentară este cauzată de existența protezelor dentare sau a aparatelor ortodontice. Probleme de mușcătură sau alte anomalii dentare cauzează, de asemenea, simptomul neplăcut.
Printre problemele care provoacă dezvoltarea bolii se numără și modificări ale nivelului hormonal. Existența unor boli metabolice, precum rahitism, diabet, boala Addison cauzează manifestarea afecțiunii. Lipsa de fluor, fosfor, magneziu și obiceiurile proaste provoacă boala.
Tratamentul trebuie să fie la timp, pentru că altfel nu poate fi evitată apariția cariilor dentare cu toate consecințele lor. Eliminarea factorilor de risc este primul lucru care trebuie făcut dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră suferă de demineralizarea smalțului dentar. Numai un medic stomatolog calificat vă va putea sfătui ce trebuie să faceți în continuare și ce tratamente și remedii să folosiți.
Demineralizare dinților la copii poate fi stopată prin îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului de pe dinți. De asemenea, este necesară lustruirea suprafeței smalțului cu ajutorul unor perii și pastei speciale. După care este necesară uscarea suprafeței dinților, aplicarea unor preparate speciale care conțin mineralele necesare cu ajutorul unei periuțe sau a unui apărător bucal.