Demineralizare dinți: Cum sunt afectați micuții și ce tratamente se recomandă

de: Cristian Zavastin
11:23, 21 dec. 2021

Demineralizarea dinților reprezintă primul semn care arată că apare o carie dentară și poate fi ușor identificată pe suprafața dinților sub forma unor pete alb-cretoase, necavitare, vizibile cel mai bine pe suprafața uscată a dinților.

Demineralizarea smalțului dinților poate apărea atât pe dinții permanenți, dar și la cei temporari.

Petele galbene care apar pe dinți trebuie să fie un semnal de alarmă pentru părinți, care trebuie să programeze un consult la medicul stomatolog la apariția acestora.

De ce se produce demineralizarea smalțului dinților

Demineralizarea smalțului dinților poate fi cauzată de mai mulți factori, cea mai des întâlnită fiind placa bacteriană care se depune pe dinți și care contribuie la menținerea unei acidități ridicate dacă nu este îndepărtată cu regularitate. În plus, acizii prezenți în sucurile de fructe, în citrice în special, sunt o altă cauză pentru demineralizarea smalțului dinților.

Alte cauze care duc demineralizarea smalțului dinților sunt factorii genetici, alimentația mamei din primele 4-6 luni de sarcină, igiena orală a noului născut, refluxul gastroesofagian, deficitul de vitamina D, deficitul de fosfor, respirația orală și temperatura.

Sursele comune de acizi care pot duce la demineralizarea dinților sunt acumularea de placă bacteriană, igiena dentară necorespunzătoare în cazul purtării unui aparat dentar, băuturile carbogazoase sau sucurile din citrice, în special lămâile.

Alte surse comune de acizi care pot duce la demineralizarea dinților sunt aciditatea din anumite alimente, aciditatea stomacală, mai pronunțată la persoanele cu reflux gastrointestinal sau probleme de digestie și alimentație necorespunzătoare și anumite tratamente medicamentoase.

Traumatismele dentare reprezintă și ele o cauză pentru fenomenul de demineralizare pe incisivii permanenți, ulterior unui traumatism dentar suferit pe incisivii temporari.

În cazul dinților de lapte, deoarece sunt poziționați foarte aproape de rădăcina dintelui temporar și coroana dintelui permanent, în cazul unui traumatism dentar se va produce inflamarea zonei care poate duce la demineralizarea smalțului incisivului permanent.

Demineralizare dinți: Tratamente aplicabile copiilor

Deoarece demineralizarea smalțului dinților reprezintă o afecțiune ușoară, aceasta nu necesită tratamente și intervenții stomatologice complexe. În funcție de diagnosticul medicului pedodont, demineralizarea dinților la copii poate fi tratată cu ajutorul igienizărilor profesionale. Acestea reprezintă o manoperă stomatologică ușoară cu ajutorul căreia placa bacteriană este curățată în profunzime.

De la un caz la altul, medicul stomatolog poate recomanda după realizarea igienizării profesionale și aplicarea unor geluri cu fluor în cabinetul stomatologic. În plus, doctorul poate recomanda și utilizarea unei paste de dinți speciale sau a unei creme, cu o cantitate de fluor potrivită vârstei copilului.

Cum să previi demineralizarea smalțului

Prevenția demineralizării smalțului dinților este mai simplu de făcut decât tratarea afecțiunilor stomatologice. Demineralizarea dinților la copii poate fi prevenită de către părinți prin respectarea sfaturilor medicilor stomatologi. Igiena orală este foarte importantă pentru dezvoltarea corectă a dinților, astfel aceasta este necesară încă de la apariția primului dinte de lapte.

Foarte importantă este alimentația corectă a copilului deoarece aceasta îl va ajuta să aibă o imunitate puternică, să se dezvolte corect și va garanta o dantură sănătoasă, cu dinți puternici și frumoși.

În plus, vizitele regulate la medicul dentist pot fi de mare ajutor în asigurarea prevenției deoarece doar în acest fel afecțiunile orale pot fi descoperite din timp, atunci când se află întră-un stadiu incipient.