Demența vasculară. Cum se manifestă tulburarea mentală

de: BZI.ro
14:00, 14 sept. 2022

Demența vasculară este o boală care se manifestă prin tulburări ale unor funcții mentale, cauzate de afectarea celulelor nervoase din cauza circulației cerebrale lezate. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze de demență la persoanele în vârstă după boala Alzheimer. Îar în unele țări, demența vasculară este chiar pe primul loc.

Demența vasculară este depistată cel mai adesea la vârstnici, însă dezvoltarea ei la tineri nu este exclusă. Inițial, boala se manifestă printr-o încetinire a gândirii, o scădere a interesului pentru ceea ce se întâmplă în jur și o deteriorare a memoriei. De asemenea, amintirile din ultimii ani sunt șterse treptat. În acest moment, pacientul nu își poate recunoaște rudele și nici nu-și poate aminti adresa de acasă.

De cele mai multe ori, persoanele care suferă de această boală li se accentuează trăsăturilor de caracter

Demența vasculară. Cine poate dezvolta boala?

Demența vasculară este asociată cu deteriorarea țesutului cerebral din cauza lipsei de oxigen și a nutrienților. O cauză frecventă a apariției bolii este manifestarea unui accident vascular cerebral, care apare din cauza ocluziei bruște a vaselor de sânge de către un tromb sau din cauza aterosclerozei. Demența vasculară poate fi și rezultatul ischemiei cerebrale cronice. Aceasta se manifestă atunci când are loc scăderea circulației sângelui pe termen lung în vasele mai mici.

De cele mai multe ori, această afecțiune gravă este dezvoltată de persoane cu vârsta peste 60 de ani. De asemenea, boala poate apărea și la oameni care suferă de hipertensiune arterială. Hipertensiunea arterială reprezintă un factor de risc major asociat cu o anumită perturbare a vaselor de sânge.

De cele mai multe ori, această afecțiune gravă este dezvoltată de persoane cu vârsta peste 60 de ani

Pacienții care suferă de diabet se află, de asemenea, în grupul de risc. Nivelurile ridicate de glucoză dăunează vaselor de sânge din tot corpul, inclusiv din creier. Bolile de inimă, cele cardiace ischemice, aritmii, malformații contribuie la dezvoltarea demenței. În unele situații mai rare chiar și fumatul sau greutate excesivă pot provoca demența.

Primele semne care te avertizează că suferi de această boală. Metode de tratament eficiente

Este bine să știi că manifestările bolii sunt foarte diverse și depind de localizarea procesului patologic și de natura leziunii. Însă, există câteva semne specifice afecțiunii. În primul rând, persoanele care suferă de demență vor avea incontinență emoțională, iritabilitate și slăbiciune a minții.

În cele mai multe situații, are loc slăbirea atenției, incapacitatea de concentrare, tulburări de memorie și întârzierea proceselor de gândire. În unele situații, unele persoane chiar au un mers instabil și tulburări de urinare.

Demența vasculară este asociată cu deteriorarea țesutului cerebral din cauza lipsei de oxigen și a nutrienților

De cele mai multe ori, persoanelor care suferă de această boală li se accentuează trăsăturilor de caracter, precum economia banilor sau încăpățânarea. Multe dintre persoane numai sunt atât de expresive în gesticulație și intră la un moment dat în depresie.

Scopul principal al terapiei pentru demența vasculară este de a detecta și elimina cauza care provoacă deteriorarea și moartea celulelor creierului. Progresia demenței poate fi oprită de medicamente care controlează tensiunea arterială, colesterolul și zahărul din sânge.

De asemenea, pentru a scăpa de demența vasculară medicii utilizează medicamente care îmbunătățesc metabolismul creierului și au proprietăți neuroprotectoare. Tratamentul acestei afecțiuni este prescris de un medic în fiecare caz individual. Terapia trebuie prescrisă doar după confirmarea diagnosticului și clarificarea tuturor factorilor care afectează evoluția bolii.

Demența vasculară este depistată cel mai adesea la vârstnici