Dementa: ce carne să mănânci pentru a-ți proteja creierul
Un nou studiu a investigat legătura dintre consumul de carne – procesata sau nu – și riscul de demență. Știm că consumul de alimente procesate este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare, cancer și afectează și creierul. Pentru a avea grijă de memorie, se recomandă în special dieta mediteraneană sau dieta Mind. Deci ar trebui sa se acorde un loc primordial peștilor (de preferință grași), carnea nu ar trebui însă exclusa după 60 de ani. Aceasta este ceea ce relevă un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Leeds (Marea Britanie) și publicat în revista The American Journal of Clinical Nutrition.
Oamenii de știință au analizat date de la peste 500.000 de britanici, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, care și-au indicat obiceiurile alimentare. Toti au menționat ce tip de carne au consumat și cât de des. Oamenii de știință au înregistrat, de asemenea, numărul de cazuri de demență care au apărut în perioada de urmărire de opt ani (aproape 3.000).
Carnea procesată și preparatele industriale asociate cu un risc de demență
Oamenii de știință au arătat că consumul unei porții (25g) de carne procesată zilnic crește riscul de a dezvolta demență cu 44% în anii următori. Se spune că vasele industriale care conțin carne și mezeluri sunt deosebit de dăunătoare pentru creier. Pe de altă parte, consumul de carne neprelucrată (carne de vită, vițel, carne de porc etc.) nu ar fi o problemă. Dimpotrivă: consumul zilnic al acestora, la o rată de 50 g, ar reduce riscul cu aproape 20%, potrivit cercetătorilor britanici.
Pe scurt, acest lucru este confirmat: atunci când îmbătrânim, este mai bine să ne concentrăm pe calitate, nu pe cantitate, consumând carne roșie și albă sau chiar păsări de curte neprelucrate de două până la trei ori pe săptămână, mai degrabă decât mâncăruri industriale sau mezeluri.