Delta Fluviului Lena, Rusia
Delta Fluviului Lena. Delta Fluviului Lena este una dintre cele mai puţin cunoscute şi explorate delte din lume. Asta datorită poziţionării sale, zona nordului extrem fiind una greu accesibilă vizitatorilor. Delta s-a format în locul unde se varsă fluviul Lena, al 10-lea ca lungime din lume.
Puţin afectată de activităţile umane, această întindere de apă adăposteşte o lume secretă, puţin studiată de către cercetători. Acest lucru a dus ca acest paradis să rămână în mare parte intact, aici peştii, păsările şi mamiferele trăind relativ în pace.
Delta Fluviului Lena. O deltă neobişnuită
În nordul Siberiei, în Rusia, la vărsarea în Oceanul Arctic, există o deltă neobişnuită şi extrem de interesantă prin toate particularităţile sale. Lena este unul dintre cele mai mari fluvii ale Terrei. De asemenea este unul dintre puţinele fluvii al cărui curs de ape este orientat spre nord. Delta este traversată de mai multe braţe, cel mai important fiind cel mai estic, Bilov.
Fluviul Lena izvorăşte dintr-un mic lac din sudul Rusiei şi se întinde pe o lungime de 4.400 kilometri. Debitul de apă al fluviului este îmbogăţit de către afluientii Kirenga şi Vitim.
Malurile fluviului sale mărginite de păduri nesfârşite, meandre fluviale şi coline stâncoase.
Timp de 7 luni din an, întreaga eco-regiune a deltei se află sub imperiul iernii arctice, primăvara transformând aceasta deltă de tundre în mlaştini fertile. O parte a deltei este protejată ca fiind rezervaţie naturală.