Dell, Intel și Tesla sunt în top cele mai mari firme de IT după numărul de concedieri

de: cristian.george
14:20, 13 sept. 2024

Dell, Intel și Tesla se numără printre companiile de top din IT care au înregistrat cele mai mari numere de concedieri în 2024. Sunt sute de mii de locuri din IT care au fost pierdute, existând în total peste 400 de companii de profil care au luat această decizie.

Odată cu anunțul celor de la Intel că concediază 15.000 de persoane din companie , acțiunile Intel s-au prăbușit cu 20%.

Dell, Intel și Tesla sunt în top cele mai mari firme de IT după numărul de concedieri

Valul de concedieri masive din industria IT, care a început cu câțiva ani în urmă, s-a intensificat în 2024, afectând mari corporații la nivel global. Printre factorii principali care au dus la aceste reduceri de personal se numără incertitudinea economică la scară mondială, automatizarea proceselor, dar și necesitatea unor restructurări după expansiunea rapidă din perioada pandemiei. Marile companii de tehnologie au fost forțate astfel să își reducă forța de muncă.

Conform datelor colectate de platforma Layoffs.fyi, care monitorizează concedierile în sectorul IT la nivel global, până la jumătatea lunii august, au fost identificate cele mai afectate companii. În domeniul tehnologiei, valul de concedieri a început în industria jocurilor video, afectând platforme precum Discord, Unity și Twitch. Pe măsură ce anul a avansat, alte corporații au urmat exemplul, ajungând ca până în prezent să fie desființate aproximativ 136.360 de locuri de muncă, provenind de la 435 de companii.

În ceea ce privește Dell, estimările indică faptul că în acest an compania va reduce cu 20.000 numărul de angajați, după ce în luna martie au fost deja disponibilizate 6.000 de persoane. Conform unor surse interne din departamentul de resurse umane, compania plănuiește să scadă numărul total de angajați sub pragul de 100.000, față de cei 120.000 pe care îi avea în mai 2024. Până în luna august, Dell a concediat deja 12.500 de angajați din departamentele de vânzări și marketing.

Dacă aceste măsuri se vor concretiza, ar putea reprezenta cele mai mari disponibilizări din istoria companiei, în contextul unei restructurări mai ample, menite să prioritizeze proiectele legate de inteligența artificială, restructurări care ar putea continua și în alte departamente.

Ce se întâmplă la Intel și Tesla

Schimbările economice și provocările din mediul de afaceri au dus la disponibilizări semnificative la companii precum Intel și Tesla. Divizia de turnătorie a Intel a înregistrat pierderi de aproape 7 miliarde de dolari în 2023, iar compania se confruntă cu dificultăți pe piața PC-urilor și nu a reușit să se impună pe segmentul GPU-urilor.

În urma concedierii a 15.000 de angajați la începutul lunii august, acțiunile Intel au atins cel mai scăzut nivel din 1997. În contrast, Nvidia a înregistrat venituri substanțiale datorită cererii de soluții bazate pe inteligență artificială.

Pe partea Tesla, compania s-a confruntat în 2024 cu o scădere a cererii de vehicule, o premieră în ultimii patru ani. Concurența intensă din China a determinat reduceri de prețuri, afectând marjele de profit, iar în aprilie, compania a renunțat la 14.500 de angajați în două etape.

Cisco se alătură acestor mișcări, anunțând concedieri masive în august, după ce a eliminat 4.000 de locuri de muncă în februarie. Compania își realocă resursele către sectoare în dezvoltare, precum securitatea cibernetică și inteligența artificială.

SAP, una dintre cele mai mari companii de soluții IT pentru afaceri, a lansat la începutul anului un plan de reducere a personalului, afectând peste 7% din cei 108.000 de angajați la nivel global, inclusiv pe piața din România.

Valul de concedieri a atins și sectorul IT românesc, dominat de outsourcing. Scăderea numărului de proiecte a forțat companii locale și internaționale, precum NTT Data, Endava, Oracle și Gameloft, să reducă personalul.