Degete strâmbe: Cauze frecvente și tratament

de: Bianca Rebegea
13:15, 29 mart. 2022

Apariția degetelor strâmbe este determinată de o serie de afecțiuni, ce necesită tratament adecvat. Iată care sunt acestea și ce măsuri trebuie să iei.

Deformarea degetelor reprezintă o manifestare des întâlnită în practica medicală. Aceasta aduce multe persoane la medic, atât pentru aspectul inestetic, cât și pentru impotența funcțională, care poate apărea la un moment dat. De asemenea, degetele strâmbe pot fi însoțite și de edem sau eritem local și durere.

Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale deformării degetelor și ce tratament este recomandat în funcție de fiecare afecțiune în parte.

Degetele strâmbe pot fi însoțite și de edem sau eritem local și durere.

Cauzele degetelor strâmbe

Deformarea degetelor poate fi determinată de : traumatisme (luxație sau fractură de deget), poliartrită reumatoidă, osteoratrită, tuberculoză, hipotiroidism, chist mucos al degetelor, neoplasm pulmonar, ciroză hepatică și gută.

O formă distinctă de deformare a degetelor se numește „hipocratism digital” sau „degete hipocratice”. Aceasta poate fi provocată de următoarele: afecțiuni pulmonare (neoplasmul pulmonar, metastazele pulmonare, boala pulmonară interstițială, sarcoidoza, fibroza pulmonară idiopatică, mezoteliomul pleural, empiemul, sarcomul de arteră pulmonară, alveolita fibrozantă criptogenică), afecțiuni gastro-intestinale (boala Crohn, colita ulcerativă, ciroza hepatică, ciroza biliară primitivă, ulcerul peptic esofagian, acalazia, leiomiomul esofagian), afecțiuni cardiace (endocardita bacteriană, boli cardiace congenitale cianotice, șunturi dreapta-stânga), afecțiuni neoplazice (boala Hodgkin, neoplasmul tiroidian, leucemia cronică diseminată mieloidă, neoplasmul de timus), acropatia tiroidiană, acromegalia sau afecțiunile cutanate (sindromul Fischer, sindromul Volavsek, keratodermia palmo-plantară, pahidermaperiostoza, sindromul Bureau-Barriere-Thomas). Și sarcina poate duce la apariția degetelor hipocratice.

Deformarea degetelor poate fi determinată de : traumatisme (luxație sau fractură de deget), poliartrită reumatoidă, osteoratrită, tuberculoză, hipotiroidism, chist mucos al degetelor, neoplasm pulmonar, ciroză hepatică și gută.

Degete strâmbe: Tratament

Tratamentul se realizează în funcție de afecțiunea care a dus la apariția degetelor strâmbe.

Fracturile degetelor

Tratamentul fracturilor de la nivelul degetelor poate fi chirurgical sau nonchirurgical. Acesta din urmă constă în imobilizarea, timp de șase săptămâni, a articulației interfalangiene în extensie, cu ajutorul unei atele. În schimb, tratamentul chirurgical se aplică fracturilor degetelor, ce nu pot fi corectate prin intermediul tratamentului conservator.

Poliartrită reumatoidă

În cazul acestei afecțiuni, tratamentul este medicamentos (cu antiinflamatoare nonsteroidiene, glucocorticoizi) și remisiv, cu medicamente sintetice (Metotrexat, Sulfasalazină, Leflunomide, etc.) sau biologice (Adalimumab, Infliximab, Etanercept, etc.). Și în acest caz se poate apela la tratamentul chirurgical.

Osteorartrita

Osteorartrita se tratează cu antiinflamatoare nonsteroidiene pentru diminuarea durerii şi a inflamației locale, respectarea regulată a unui program zilnic de exerciții fizice (pentru păstrarea mobilității articulare) şi scădere în greutate (în cazul persoanelor supraponderale sau obeze).

Hipotiroidism

Hipotiroidismul presupune tratament pe viață cu Levotiroxină (forma sintetică a hormonului tiroidian tiroxină. Aceasta este utilizată pentru a trata deficitul de hormoni tiroidieni, inclusiv forma severă cunoscută sub numele de comă mixedematoasă).

Gută

În cazul formelor acute de gută, tratamentul presupune adiministrarea de antiinflamatoare nonsteroidiene, colchicină sau corticoterapie. În plus, este recomandată respectarea, de către pacient, a unui regim alimentar hipopurinic.

Ciroza hepatică

Atunci când vorbim despre un pacient cu ciroză hepatică, tratament este unul de susținere, iar singururl tratament curativ este transplantul hepatic. Tratamentul de susținere constă în eliminarea tuturor agenților toxici din organism, precum alcoolul, medicamentele hepatotoxice şi administrarea medicamentelor hepatoprotectoare. Dacă este posibil, se cere tratarea şi îndepartarea cauzei care a dus la apariția cirozei hepatice.

Așadar, singurul tratament pentru degetele strâmbe este tratamentul etiologic de combatere a bolii de fond.

Tratamentul fracturilor de la nivelul degetelor poate fi chirurgical sau nonchirurgical.