Deficienta de zinc, legatura comuna intre toate aceste 7 simptome misterioase pe care le traiesti

de: Echipa Bzi.ro
10:58, 30 mart. 2016

Stim ca avem nevoie de magneziu, calciu si vitamina D, insa prea putini stiu cat de important este zincul. Zincul este un mineral extrem de benefic, necesar pentru reproducere, functia imuna, structura proteinelor, cresterea, vindecarea ranilor, eliberarea de insulina, secretia unor neurotransmitatori precum si numeroase reactii chimice esentiale.

Zincul, esential in lupta cu bacteriile 

Carenta de zinc ne afecteaza sanatatea celulara, slabind sistemul imunitar si contribuind la deteriorarea ADN-ului.
Printre alimentele bogate in zinc se numara: carnea de miel, nucile de pin, carnea de vita, ciupercile, stridiile, soia, vitelul, crabul, semintele de dovleac si susan, arahidele, ovazul, caju, orezul salbatic.

Cu toate acestea, unele dintre aceste alimente includ si alte ingrediente care impiedica absorbtia zincului, fitatii in particular.
Numerosi alti factori pot impiedica, de asemenea, absorbtia de zinc, cum ar fi acidul folic, aportul de proteine, varsta inaintata, calciul, fierul, proteinele ​​de calitate. De asemenea, zincul se pierde in timpul procesului de preparare a alimentelor.

Zincul previne depresia. Acest mineral este important pentru creier, asa cum este necesar pentru eliberarea de neurotransmitatori. Zincul actioneaza pentru a reduce stresul oxidativ la nivelul creierului. Deficitul de zinc poate provoca depresie si anxietate. Potrivit studiilor gradul de severitate al depresiei este legat de un deficit crescut de zinc. In plus, legatura intre depresie si cantitatea mica de zinc din organism s-a dovedit a fi mai proeminnenta la femei decat la barbati.

Zincul si prostata. Celulele normale ale prostatei includ niveluri de zinc mai ridicate decat oricare alt tesut sau organ. Cu toate acestea, in cazul in care aceste celule devin maligne, capacitatea lor de a acumula zinc se pierde. Potrivit cercetarilor stiintifice, zincul poate preveni cancerul de prostata. Un studiu a aratat ca suplimentarea cu zinc pe termen lung (10 sau mai multi ani), a fost legata de o reducere cu 53% a riscului de cancer de san.

Simptome care au legatura cu deficitul de zinc. Este posibil sa te confrunti cu multe probleme de sanatate dar sa nu stii ca ai un deficit de zinc. Prin urmare, este foarte important sa inveti si sa recunosti simptomele deficitului de zinc:

Dureri articulare si dureri in solduri. Deficienta de zinc poate provoca, de asemenea, dureri la nivelul articulatiilor genunchiului si soldurilor. Oasele au concentratii ridicate de zinc, iar potrivit cercetarilor, deficienta acestui mineral poate fi mai daunatoare pentru dezvoltarea oaselor decat o dieta generala restrictiva.

Probleme ale pielii. Cantitatea mica de zinc afecteaza negativ sanatatea pielii. Aceasta poate deveni palida, aspra sau grasa, ingrosata, poate sa apara acneea. Zincul este responsabil pentru sinteza colagenului care ajuta procesul de vindecare a ranilor, si poate ajuta, de asemenea, in tratamentul herpesului tipurile 1 si 2.

Eruptiile cutanate pot fi cauzate de lipsa zincului. Descopera 20 semne comune ale deficientei de zinc

Hipogonadism. Hipogonadismul este termenul medical pentru functia improprie a sistemului de reproducere, ceea ce duce la o tulburare a functionarii gonadelor (testicule si ovare). Aceasta problema grava poate fi prevenita prin consumul de alimente bogate in zinc.

Instabilitate emotionala. Deficienta acestui mineral poate avea o influenta asupra creierului si, prin urmare, provoaca numeroase tulburari emotionale in viata de zi cu zi. Simptomele includ depresia, spaima brusca, furie, si increderea scazuta, precum si modificari ale dispozitiei. In unele cazuri, aceasta poate duce, de asemenea, la tulburarea cu deficit de atentie (ADHD).

Pierderea poftei de mancare. Deficienta de zinc poate duce la pierderea poftei de mancare, si mai departe conduce la complicatii chiar mai severe, cum ar fi anorexia. De asemenea, apetitul redus duce la pierderea in greutate, iar nou-nascuti cu deficit de zinc pot fi subponderali. In plus, un organism slab este mai susceptibil la infectii si imunitate slaba.

Diaree. Deficitul de zinc poate duce la diaree, dar cauza exacta a acestui fapt este inca neclar. In unele cazuri, nivelul de severitate a fost redus cu aproximativ 15%, cu suplimente de zinc. Cu toate acestea, desi puteti gasi cu usurinta aceste medicamente, trebuie sa va consultati intotdeauna medicul dumneavoastra inainte de utilizare.

Pierderea parului. Acesta este un simptom frecvent al deficientei de zinc. Cresterea normala a parului este blocata atat timp cat cantitatea de zinc din organism este redusa. De asemenea, pierderea parului poate fi experimentata in alte zone ale corpului in cazul unui deficit de zinc pe termen lung.