Decoperire incredibilă! Arca lui Noe ar putea fi găsită după ce s-a decriptat o hartă veche de 3.000 de ani

de: Alexandru Dumitrachi
21:00, 31 oct. 2024

Oamenii de știință cred că au găsit locul unde ar fi Arca lui Noe după ce au decriptat o hartă veche de 3.000 de ani. Cercetătorii au descifrat cea mai veche hartă din lume și cred că aceasta îi poate conduce la locația Arcei lui Noe.

Artefactul babilonian vechi de 3.000 de ani i-a nedumerit pe arheologi timp de secole, dar experții cred că în ultimele câteva săptămâni i-au descoperit sensul.

Harta veche de 3.000 de ani

Harta sub formă de tăblie de lut a fost descoperită în Orientul Mijlociu și a intrat în colecția British Museum în 1882. Încă de la descoperirea ei, oamenii de știință au încercat să-i descifreze și interpreteze simbolurile.

Tableta are mai multe paragrafe cu cuneiforme pe partea din spate și o diagramă care descrie crearea Pământului și ceea ce a existat dincolo de acesta.

Sculpturile au fost numite Imago Mundi de oamenii de știință care spun că reprezintă Mesopotamia Antică, cunoscută acum sub numele de Irak, înconjurată de „Râul Amar”, un inel dublu care marchează granițele lumii cunoscute de către babilonieni.

După ce au analizat simbolurile de pe tabletă, cercetătorii cred că acestea sunt referiri clare la poveștile din Biblie. Ei susțin că partea din spate a artefactului acționează ca o cheie secretă pentru a le arăta călătorilor traseul pe care îl vor urma și la ce ar trebui să aibă grijă pe drum, potrivit The Jerusalem Post.

Pasajele conțin instrucțiuni

Un pasaj spune că cei aflați în călătorie trebuie să parcurgă „șapte leghe pentru a vedea ceva care este solid ca un vas parsiktu”. Cuvântul „parsiktu” se referă la dimensiunile unui vas care poate să reziste Marelui Potop, așa cum rezultă din alte scrieri babiloniene antice.

Se crede că un alt pasaj arată o cale și instrucțiuni pentru a ajunge la „Urartu”, un loc unde un bărbat și familia lui au realizat un vas gigantic, conform poemelor antice mesopotamiene – denumit Arca lui Noe. Urartu, cunoscut și sub numele de Ararat, se află pe vârful unui munte din Turcia, iar cercetătorii spun că ar fi locul unde s-a așezat arca după potopul de 150 de zile.

Dr. Irving Finkel, expertul în cuneiforme de la British Museum, spune că tableta prezintă o descriere a Arcei lui Noe în versiunea babiloniană. „Arată că povestea a fost aceeași și, bineînțeles, că una a dus la cealaltă, dar și că din punct de vedere babilonian aceasta a fost reală. Dacă ai merge în această călătorie, ai vedea rămășițele acestei bărci istorice”, a mai spus Finkel.

Povestea Arcei lui Noe

Povestea biblică a Arcei lui Noe urmează îndeaproape versiunea babiloniană. În versiunea babiloniană, zeul a trimis un potop pe Pământ pentru a distruge întreaga umanitate, cu excepția unei singure familii. Utnapishtim a construit un vas imens, după ce i s-a ordonat acest lucru, pe care l-a umplut cu animale.

Cele șase luni care au urmat au fost cu inundații terifiante, în urma cărora au supraviețuit doar Utnapishtim, familia lui și toate animalele de pe corabie. Pe măsură ce apele s-au retras, corabia a rămas pe unul dintre vârfurile din Urartu.

Ceea ce este încă neclar este dacă muntele turcesc Ararat menționat în povestea babiloniană există.