Decoct de urzici tinere pentru diabet: o reţetă specială, cu efecte puternice
Diabetul, o boală care nu doare, însă care poate avea complicaţii cumplite, afectează în întreaga lume câteva zeci de milioane de persoane. Urzicile sunt un dar al primăverii la care poate avea oricine acces. Conţin complexe vitaminice (A, B, C, K), minerale (Că, Mg, Fe, Şi, K), proteine, glucide, ulei volatil, substanţe grase, amâne, steroli şi nu numai. Urzică, bun adjuvant în diabet Urzica este un puternic detoxifiant şi o plantă foarte bună pentru bolnavii care suferă de diabet, deoarece una din proprietăţile sale este cea de a scădea nivelul glicemiei.
În această perioadă, un excelent adjuvant în tratamentul diabetului este decoctul de urzici tinere, cu efecte terapeutice foarte puternice: reduce nivelul zahărului din sânge şi scade nivelul glicemic. Ca adjuvant în diabet, se recomandă următoarea reţetă cu urzici tinere. Cura durează în funcţie de perioada în care pot fi procurate urzicile. Decoct de urzici tinere
Mod de preparare:
Se culeg 1/2 kg urzici tinere – mai exact, părţile de sus, nu cele dinspre rădăcină, care sunt mai lemnoase. Frunzele se înmoaie în apă timp de 5 minute, pentru spălare. În continuare, se pune 1 litru de apă la fiert, iar când clocoteşte, se pun urzicile la opărit. Se ia o lingură de lemn cu care se tasează urzicile până devin moi (asemenea spanacului fiert). Se lasă să se răcească, după care se storc în mâini. Sucul rezultat se păstrează într-o sticlă. Din cantitatea menţionată ar trebui să rezulte aproximativ 1 litru de suc/decoct. Decoctul de urzică astfel obţinut se păstrează la frigider, iar urzicile fierte rămase se pregătesc la fel ca şi spanacul.
Mod de administrare
Se beau câte 50 ml. de decoct (1 păhărel), de 3 ori pe zi, după care se mănâncă, la o jumătate de oră, o cantitate echivalentă din urzicile fierte. Apoi, se poate începe masa propriu-zisă, cu menţiunea că este bine ca masă să înceapă cu crudităţi.
Observaţii importante
Întrucât decoctul de urzică este foarte concentrat şi are un efect foarte puternic, acesta poate produce, temporar, stări de inapetenţă, uşoară greaţă. Pentru a elimina aceste simptome, este recomandat să fie consumată, în paralel, o infuzie de seminţe de chimen (1 linguriţă de seminţe la 1 cană de apă în clocot) sau să fie consumate câteva coji de lămâie.