Declin demografic în China, unde natalitatea este cea mai mică din istorie

de: BZI.ro
13:25, 02 aug. 2022

China are cea mai mare populație din lume, dar se confruntă cu un declin demografic pe măsură ce natalitatea este una foarte mică. Asta în condiţiile în care politicile guvernului comunist au fost foarte stricte în ceea ce privește natalitatea.

În 2021, China a suprimat limita de doi copii pe familie, într-o decizie istorică. Până acum, familiile aveau dreptul să facă doar doi copii, riscând sancțiuni uriașe dacă nu se conformează legilor.

Declin demografic în China, iar natalitatea este cea mai mică

Populația din China va scădea până în 2025 într-un declin demografic fără precedent. Natalitatea este și ea foarte mică, cea mai mică de istorie. Problema este una enormă raportat la interesul Chinei de a deveni o superputere mondială. Guvernul comunist se confruntă cu varii probleme din această perspectivă. Populația țării, care este cea mai mare din lume, este îmbătrânită, iar problemele economice fac ca această chestie să fie foarte serioasă. În urmă cu un singur an, natalitatea era cea mai mică din istoria țării:

”Rata de creştere a populaţiei a scăzut considerabil. Va intra într-o fază de creştere negativă în timpul celui de-al 14-lea Plan cincinal. Politica noastră privind asistarea la naştere este imperfectă, există un decalaj mare în raport cu situaţia de dezvoltare demografică şi cu aşteptările populaţiei” (2021-2025), a avertizat, luni, Ministerul chinez al Sănătăţii într-un raport.

Cu toate că în urmă cu câţiva ani era aproape imposibil să te gândești că poţi avea mai mult de doi copii, în aceste momente sunt multe orașe mari din China care oferă împrumuturi avantajoase persoanelor care fac un al treilea copil. Se întâmpla în orașul estic Hangzhou, iar împrumuturile pot fi folosite pentru achiziţionarea unei prime locuinţe.

Probleme mari în China din cauza COVID-19

China nu a fost la fel de mult afectată de COVID-19 ca restul umanității, dar autoritățile comuniste au abordat o politică zero împotriva virusului. Așadar, cele mai mari orașe au intrat într-un lockdown dur, iar oamenii nu aveau voie să iasă din casă. Acest lucru, coraborat cu criza demografică a adus o mare problemă economică. La o populație de peste 23 de milioane de locuitori, Shanghai avea un pic peste 4000 de cazuri.

Carantina impusă în China privind restricţiile legate de Covid-19 în centrele economice majore, în lunile martie şi aprilie, lovind producţia şi consumul şi sporind riscurile pentru părţi ale economiei globale puternic dependente de această ţară. Șeful departamentului de transport de marfă al Deutsche Post DHL Group a mai adăugat că ”va dura mai mult decât am crezut până când sistemul comercial se va normaliza din nou”.

El a suliniat faptul că problemele lanţului global de aprovizionare vor continua probabil dincolo de sezonul crucial de cumpărături de Crăciun şi în anul viitor. Așadar, există un declin demografic în China unde natalitatea este foarte mică. Acest factor, și politica de zero toleranță împotriva COVID-19 ar putea să genereze o a doua criză economică mondială.