Declarațiile unui ardelean vindecat de COVID-19

de: George Cristian
22:15, 13 iul. 2020

Declarațiile unui ardelean vindecat de COVID-19. Conform unui studiu realizat recent, 4 din 5 persoane care s-au luptat cu noul coronavirus și s-au vindecat, au simptome supărătoare chiar și după două luni de la ieșirea din spital. Prin aceeași situație a trecut și Andrei Ando, un ardelean care s-a vindecat de noul coronavirus de două luni și jumătate, dar încă are probleme de sănătate.

Prin ce a trecut Andrei Ando. Declarațiile unui ardelean vindecat de COVID-19

După mai bine de două săptămâni de tratament, Andrei a reușit să părăsescă spitalul la sfârșitul lunii aprilie. Chiar dacă a trecut mult timp de atunci, tânărul bărbat spune că nici până acum nu a reușit să se înzdrăvenească. Acesta încă suferă de oboseală cronică și simte că ceea ce făcea cu ușurință, acum i se pare o corvoadă.

„Am rămas totuşi cu oboseală cronică, cu o lipsă de putere, şi, deşi îmi vine greu să recunosc asta, pentru că sunt un ditamai omul, îmi este foarte greu să desfac o sticlă de suc, de răcoritoare, în rest, mai resimt uneori dureri de spate, şi simt că am o rezistenţă mai scăzută la efort decât înainte”, spune Andrei Ando.

Cu toate că Andrei suferă atât de mult, acesta ar trebui să se considere norocos, pentru că mulți pacienți infectați se reîntorc la spital după ce au trecut o lună sau două de la vindecare, fiindcă nu le dau pace leziunile pulmonare. La Timișoara, dintre cei 500 de pacienți infectați, aproximativ 100 au rămas cu sechele din punct de vedere al sănătății. Multora dintre ei le este necesară recuperarea cardiorespiratorie.

Ce efecte pot rămâne în urma infecției cu noul coronavirus

Conform unor studii, multe persoane care au reușit să scape de coronavirus se confruntă cu numeroase probleme, de tipul bolilor renale, insomnii, psihoză, infecții ale coloanei vertebrale, accidente vasculare cerebrale, oboseală cronică sau probleme de mobilitate.

De asemenea, specialiștii afirmă că există posibilitatea ca unele victime să nu se mai vindece niciodată după ce au contactat virusul

COVID-19 nu este o banală răceală. De ce unele victime COVID ar putea să nu se mai vindece niciodată

Experții afirmă că noul coronavirus este o infecție sistemică, ce afectează toate organele corpului și nu este doar o boală respiratorie. Totodată, persoanele care au contractat acest virus ar putea să aibă probleme de concentrare și chiar de a efectua exerciții fizice.
Medicii din Italia mai susțin că nu doar tinerii pot fi afectați, ci toate grupele de vârstă sunt vulnerabile. Ei roagă populația să păstreze distanța socială, să se spele pe mâini și să poarte masca de protecție.

„La început am crezut că este o gripă, apoi am crezut că este o gripă cu pneumonie, dar ulterior am descoperit că este o boală sistemică. Acum observăm și alte manifestări acute de insuficiență renală care necesită dializă sau accidente vasculare cerebrale, apoi infarct miocardic acut, deci o mulțime de complicații ale virusului. De asemenea, există o proporție semnificativă a populației cu leziuni cronice cauzate de virus”, a declarat un expert.

Infecția cu noul coronavirus poate provoca afecțiuni grave la nivelul creierului, dar și a altor organe, avertizează cercetătorii din Londra. Acest virus ar putea afecta creierul definitiv, iar pacienții vindecați ar putea avea probleme multe luni după vindecare.

Medicul Virgil Musta confirmă spusele specialiștilor

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, confirmă faptul că infecția cu noul coronavirus poate afecta pe de o parte sistemul nervos, iar pe de altă parte poate afecta ficatul, pancreasul sau rinichii.

”Da, este adevărat. Și nu numai creierul poate fi afectat, ci și alte organe. Ficatul, pancreasul, rinichiul, intestinele. Toate pot fi afectate de acest virus nou. La nivelul creierului pot apărea mai multe forme de manifestare. Virusul poate acționa direct în sistemul nervos, dând encefalită, o boală foarte gravă cu o mortalitate ridicată. Se pare că este una dintre cauzele de mortalitate în formele severe de boală.”

De asemenea, Virgil Musta confirmă că simptomele pot reapărea sau pot să nu se vindece, chiar dacă virisul nu mai este prezent în organism.

„Într-adevăr, sunt multe manifestări pe care pacienții care au prezentat forme mai severe sau mai puțin severe de infecție le pot prezenta în timp. Unele dintre ele apar la o perioadă de latență după negativarea de virus, altele persistă și chiar se accentuează de-a lungul evoluției acestei boli.”

Ce spune una dintre victimele COVID-19

Una dintre victimele noului coronavirus, Richard Quest, un cunoscut jurnalist CNN, a mărturisit că încă se confruntă cu multe probleme, cu toate că s-a vindecat. Acesta menționează că tusea a revenit și a devenit foarte stângaci.

„Dacă mă întind după un pahar sau încerc să iau ceva din dulap, fie răstorn lucrul respectiv, fie îl scap pe jos. Mă împedic de mobilă și cad. Este ca și cum o parte a creierului, care controlează mâinile și ajustează mișcările când vezi un obstacol, pur și simplu nu mai funcționează. Iar alte dăți resimt o confuzie ușoară, o microîntârziere cu un gând, o ezitare cu un cuvânt. Nimeni nu ar observa în afară de mine”, povestea el.