Declarație pe proprie răspundere, obligatorie la vot. Iată pentru cine
Declarație pe proprie răspundere va fi obligatorie la vot pentru o parte din români. Documentul trebuie completat de persoanele care merg la vot în sau din localitățile carantinate. Cetățenii care se află în această situație trebuie să completeze actul pentru a justifica faptul că participa la scrutinul electoral.
Raed Arafat a spus că cetățenii care merg la vot în sau din localitățile carantinate trebuie să completeze declarația pe proprie răspundere. În municipiul Slobozia s-a prelungit carantina cu încă șapte zile. Aceasta este a patra săptămână în care se aplică măsuri stricte de prevenire a răspândirii coronavirusului, în condiţiile în care incidenţa cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 a ajuns la 7,81 la mia de locuitori.
Declarație pe proprie răspundere, obligatorie la vot
Șeful Comandamentului pentru Situații de Urgență a menționat că documentul este necesar în localitățile aflate în carantină din cauza numărului ridicat de cazuri de coronavirus. Vă reamintim că alegerile parlamentare au loc duminică, 6 decembrie.
„În perioada 5-7 decembrie, persoanele care se vor deplasa în/din localităţile/zonele carantinate în vederea exercitării dreptului la vot ori pentru a-şi îndeplini atribuţiile de membri implicaţi în organizarea procesului electoral vor fi obligate să aibă asupra lor o declaraţie pe propria răspundere care să cuprindă fie motivul exercitării dreptului de vot, fie menţiunea cu privire la calitatea de persoană implicată în organizarea procesului electoral”, se arată într-un document transmis de Biroul Electoral Central, scrie huff.ro.
Ca și în cazul alegerilor locale, vor fi luate măsuri speciale în secțiile de votare. Toți cetățenii prezenți vor intra cu mască în secția de votare (cei care nu au mască de protecție vor primi la intrare), se vor dezinfecta pe mâini la intrare și vor da masca la o parte câteva secunde pentru a putea fi identificați pe baza actului de indentitate.
Declarație pe proprie răspundere, obligatorie la vot. Ce alte măsuri vor fi luate
Se vor lua măsuri de distanțare fizică pentru a nu exista aglomerații, astfel că numărul alegătorilor prezenți în același timp în secția de votare va fi limitat. Oamenilor nu li se va permite să stea la rând în interiorul secției, ci doar afară.
Pe 6 decembrie, românii sunt invitați la vot. Își vor alege parlamentarii care vor să îi reprezinte în următorii patru ani.
Numărul de mandate pentru Senat şi Camera Deputaţilor se determină prin raportarea numărului de locuitori al fiecărei circumscripţii electorale la normele de reprezentare (un deputat la 73.000 de locuitori la Cameră şi un senator la 168.000 de locuitori la Senat), la care se adaugă un mandat de senator, respectiv de deputat, pentru ceea ce depăşeşte jumătatea normei de reprezentare.
Judeţele cărora le revin cele mai multe mandate de senatori şi deputaţi
Judeţele cărora le revin cele mai multe mandate de senatori şi deputaţi, în funcţie de mărimea populaţiei, sunt: Iaşi (5 senatori şi 12 deputaţi), Prahova (5 senatori şi 11 deputaţi), Constanţa (5 senatori şi 11 deputaţi), Bacău (4 senatori şi 10 deputaţi), Cluj (4 senatori şi 10 deputaţi), Dolj (4 senatori şi 10 deputaţi), Suceava (4 senatori şi 10 deputaţi), Timiş (4 senatori şi 10 deputaţi).