LIVE VIDEO – Declarație de presă susținută de președintele României, Klaus Iohannis. Conferința de presă vine după ce s-a depășit recordul de infectări zilnice cu Covid-19 – LIVE TEXT
Președintele României, Klaus Iohannis, va susține miercuri, 16 septembrie a.c., ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă.
„Am înregistrat o nouă cifra record de infectări şi un număr semnificativ de decese Pandemia este încă departe de a se fi încheiat. Eliminarea treptată a multor restricţii, şi reluarea unor activităţi, concomitent cu sezonul rece, crează un context sensibil. Toate acestea generează îngrijorare.”, a declarat președinteleKlaus Iohannis.
Am înregistrat o nouă cifra record de infectări şi un număr semnificativ de decese
Pandemia este încă departe de a se fi încheiat. Eliminarea treptată a multor restricţii, şi reluarea unor activităţi, concomitent cu sezonul rece, crează un context sensibil. Toate acestea generează îngrijorare
Sistemul nu poate gestiona o epidemie de gripă şi o epidemie de COVID-19 în acelaşi timp
Să nu uităm că aceleaşi măsuri, masca, distanţarea etc. care ne feresc de coronavirus ne pot feri şi de alte viroze cum ar fi griva. Ele devin şi mai vitale în săptămânile care urmează.
Au început şcolile, iar în cea mai mare parte cu prezenţa fizică.
Nu peste tot unităţile de învăţământ au beneficiat de resursele materiale pentru că acele cursuri să se desfăşoare în condiţii bune.
Fac apel la directorii unităţilor de învăţământ să se adreseze către Guvern, autorităţile locale.
Am promulgat, în sprijinul şcolilor, legea prin care se pot face angajări în sistemul de învăţământ
Solicit tuturor primarilor, consiliilor judeţene să soluţioneze cu prioritate toate problemele
Am cerut Guvernului să elaboreze o evaluare completă a sistemului educaţional în primele două săptămâni, să prezinte problemele şi soluţiile pentru sistemul de învăţământ.
Competenţa se împarte între autorităţile centrale şi locale.
Vreau să fac unele menţiuni despre alegerile locale.
Pe 27 septembrie mergem la urne pentru a-i alege pe cei care ne vor conduce timp de 4 ani
Dragi romani, mergeţi la vor şi puneţi ştampila pe candidaţii care pot aduce un plus valoare
Alegerile pot face diferenţa unei vieţi zi de zi
Nu îi lăsaţi pe alţii să decidă în locul vostru.
În încheiere, le transmit un mesaj tuturor candidaţilor: Folosiţi toate mijloacele de comunicare pentru a informa cetăţenii cu proiectele voastre. Practicile toxice, de a încerca acoperirea unor eşecuri, cu teme parazitare, trebuie să rămână de domeniul trecutului. Să le arătaţi oamenilor ce o să faceţi pentru ei.
Luptă este una pe proiectele pentru comunităţi. Este ceea ce aşteaptă romanii.
Ministerul de Interne pregăteşte desfiinţarea Serviciului Omoruri. Cum vedeţi acest lucru
Am discutat despre organizarea internă a ministerului. Nu am auzit despre desfiinţarea unui serviciu. Voi verifica. MAI trebuie să se implice total pentru cetăţeni.
PSD a anunţat că săptămâna viitoare va vota proiectul de lege care prevede acordarea unui stimulent de risc pentru cadrele didactice. Dacă acest proiect de lege trece, îl veţi promulga?
Vă voi spune atunci dacă promulg sau nu. Astăzi în comisiile de buget reunite, PSD-ul cu sprijinul unor traseisti a votat într-un fel, cu amendamente, proiectul rectificării bugetare. Dacă s-ar aplica tot ce s-ar vota, atunci aceste lucruri ar costa peste 6% din PIB. Aceşti bani nu există şi constatăm că PSD-ul nu doreşte să facă o politică de construcţie. Astfel de apucături electoriste am văzut la Dragnea în 2016.
Consideraţi că din cauza acestei explozii de cazuri,ar fi oportună amânarea alegerilor?
Nu este cazul să discutăm amânarea alegerilor. Lucrurilor vor fi organizate bine, iar în iunie nu se cunoastea cum să acordăm astfel de epidemie. Distanţarea fizică, igiena mâinilor şi mască, rămân singurile piedici între virus şi noi. Dacă facem ceea ce trebuie, vom împiedica răspândirea virusului.
Localurile de vot vor avea circuite separate, măşti de rezervă, absolut orice. Sunt de părere că putem să ne exercităm votul dacă respectăm toate normele.
Un elev care nu are acces la învăţământul online din cauza lipsei de tablete, mai are dreptul constituţional la învăţământ?
Din păcate, mai există astfel de cazuri. Din păcate nu toate autorităţile s-au implicat. Acolo unde apar, este foarte important să fie sesizate. Autorităţile locale cu cele centrale vor găsi soluţii.
Măsurile de relaxare s-au luat atunci când experţii au spus că se poate lua o măsură sau alta. Cred că din ce în ce mai mulţi cetăţeni, aceasta precauţie nu rebuie să fie aşteptată doar de la cetăţeni. Îi rog pe cetăţeni să se îngrijească de igiena mâinilor când vin din oraş. În acest fel, putem duce o viaţă aproape normală, cu minime îngrădiri, până la o apariţie a unui vaccin. Nu sunt prevăzute noi restricţii.
Săptămâna viitoare va avea loc un summit la nivel de UE. Vor fi dezbătute teme cum ar fi relaţia dintre Grecia şi Turcia. Relaţia dintre UE şi Turcia se afla la răscruce de drum. Vă întreb dacă aceste sancţiuni vor fi pe masă UE, cum va vota România.
Aceste chestiuni vor fi dezbătute la summit. Este un summit dedicat problemelor externe. Dacă vorbim despre Turcia, trebuie să avem în vedere întregul palier de probleme. Această abordare o voi avea în cadrul summitului. Sunt de părere că trebuie să ţinem cont de mulţi alţi factori geopolitici. Dacă vorbim despre sancţiuni, trebuie să fim conştienţi că sancţiunile nu sunt un scop în sine. Ele sunt gândite pentru a facilita în final o înţelegere. Pentru a face o relaţie să functioneaze. Dacă ţinem cont de aceastea, vom găsi o cale de mijloc.
Începutul anului şcolar a fost un succes?
Nu consider că a fost un succes. Dacă e să ţinem cont de zecile de mii de situaţii care s-au rezolvat, putem spune că începutul acestui an a fost unul bun, cu toate că a fost pandemie.
Astăzi aţi promulgat legea precum romanii vor putea vota timp de două zile pentru alegerile parlamentare. Totuşi, s-au înscris foarte puţini romani pentru vot. În plus, există tari care nu vor permite organizarea de secţii pentru locaţiile respective. Cum se vor rezolva problemele cu secţiile.
Atunci când am promulgat/promovat votul prin corespondenţă, ne-am gândit că ar fi bine că românii din Diaspora să voteze şi în altfel. Aş face un apel către diaspora să se înscrie prin votul prin corespondenţa. Nu avem o garanţie că se pot deschide secţii de votare în toate ţările. Este important ca aceştia să voteze prin corespondenţa. În unele ţări în care nu se vor putea deschide, nu vor putea vota.
Aţi susţine varianta ca să existe majorări aplicate de anul viitor pentru pensii
Eu personal susţin orice creştere a pensiilor, salariului, a bonusului pentru medici şi pentru profesori. Din păcate trebuie să ţinem cont de constrângerile financiare. În acest moment, tot ce s-a putut s-a realizat. Alocaţiile copiilor vor creşte, sunt deja crescute şi vor creşte în etape. Pensiile romanilor au crescut cu 14%. Atâta a hotărât Guvernul să se întâmple. În moment ce îşi vor permite alte creşteri, aceastea vor fi.
A apărut astăzi, un subiect important în zona justiţiei. Este legat de numărul de procurori europeni pe care România i-ar putea trimite. Parchetul European a solicitat între 20-30 de procurori, iar MJ. a aprobat doar 10. Parchetul European a revenit, respingând această ofertă. MJ a confirmat că rămâne la cifra de 10 procurori. Consideraţi că este suficient 10 procurori romani? Având în vedere că România înregistrează cel mai măr enumăr de dosare? Sunteţi de acord cu Guvernul, sau ar trebuie 20-30 aşa cum susţine Parchetul European.
Am auzit despre acest schimb de corespondenţă. Mă lămuresc în câteva zile, iar apoi vă spun. Am studiat ce fac alţii. Foarte multe state europene pun la dispoziţie 2-5 procurori. Germania pune la dispoziţie 11 procurori, 10 din partea României nu sună atât de rău. O să am o discuţie cu Ministrul Justiţiei şi o să îmi spună cum s-a ajuns la acest număr. După ce mă lămuresc, vă pot spune.