Declarația pe proprie răspundere, necesară în original. Explicaţia autorităţilor

de: Cezar Bulgaru
11:03, 11 nov. 2020

Declarația pe proprie răspundere este necesară în original când trebuie prezentată polițistului sau jandarmului. Declaraţia în format electronic, pe telefon, nu este valabilă. Autorităţile vin cu lămuriri.

Începând de luni 9 noiembrie, România a revenit la o carantină parțială, iar declaraţia pe proprie răspundere a devenit necesară în intervalul 23:00- 05:00.

Declarația pe proprie răspundere, necesară în original

Autorităţile vin cu lămuriri în ceea ce priveşte declaraţia pe proprie răspundere în format electronic, pe telefon. Modele completate şi semnate cu ajutorul aplicaţiilor de pe dispozitivele mobile nu mai sunt recunoscute de autorităţi pentru că, din punct de vedere legal, titularul respectivului document nu poate fi tras la răspundere în cazul în care nu respectă cele declarate.

Circulaţia romanilor începând cu data de 9 noiembrie este restricţionată în intervalul 23:00- 05:00. În această perioadă se va putea circula doar cu declaraţia pe proprie răspundere în format original.

”Aducem în discuţie situaţia declaraţiilor pe proprie răspundere care sunt semnate în mod direct pe telefonul mobil şi care din acest motiv nu pot angrena răspunderea penală a persoanelor care le utilizează, în cazul în care se constată ulterior că acestea sunt false, deoarece, la acest moment, în legislaţie nu este prevăzută altă modalitate de autentificare a documentelor de către persoanele fizice, decât prin semnătură olografă”, precizează reprezentanţii Sindicatului Europol.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a pus la dispoziţie o platformă pentru realizarea electronică a declaraţiei pe proprie răspundere care includea şi un spaţiu în care se putea realiza, în mod electronic, semnătura titularului.

De ce nu putem circula pe timp de noapte fără declarație pe propria răspundere? Ce spune Raed Arafat

Secretarul de stat susţine că pe timpul nopții, mai ales în weekend, au loc petreceri. Astfel, tinerii uită complet de pandemie și se adună în grupuri mari, unde nu respectă nicio măsură de protecție.

„Logica ei este țintită către un grup de persoane care hai să zicem că nu întotdeauna au respectat regulile, o parte, să zicem, fără să generalizăm. Și acesta este grupul de tineri care în cursul nopții, mai ales în weekenduri au mers totuși la petreceri, chiar și în apartamente, în parcuri, pe stradă, în grupuri mari, mai ales, cum am zis, în perioada weekendului.”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat a adăugat faptul că nu putem circula pe timp de noapte fără declarație pe propria răspundere, fapt care este întâlnit în mai multe ţări din Uniunea Europeană.

„Sunt țări care au observat acest lucru și vedeți că nu suntem singurii care am luat această măsură. Franța are această măsură, mult mai devreme, la ora 21.00 până la ora 6.00. Pentru că noaptea au loc aceste activități, care de regulă se fac fără mască. În Spania, chiar dacă sunt închise cluburile acolo au observat acest fenomen că tinerii iau berea și merg în vizită.

Și nu doar într-un apartament, ci de la unul la altul. Și atunci una dintre măsurile care considerăm că are un impact economic minor, dar în același timp are un impact de prevenire mare este aceasta”, a mai explicat Raed Arafat, la Antena 3.