Declarația pe propria răspundere. Cea mai nouă variantă legală

de: BZI.ro
15:09, 17 apr. 2020

Starea de urgență se prelungește pe teritoriul României cu încă 30 de zile, președintele Klaus Iohannis semnând un nou decret în acest sens. Regulile de distanțare socială sunt menținute, pentru a se limita răspândirea infecției cu COVID-19, iar asta înseamnă că românii care ies din case trebuie să aibă asupra lor, în continuare, declarația pe propria răspundere sau adeverința de la angajator.

Documentele respective trebuie însoțite, firește, și de cartea de identitate. Atenție, fiecare cetățean trebuie să completeze adresa unde domiciliază efectiv, dacă aceasta nu coincide cu adresa prevăzută în cartea de identitate. În România nu se poate discuta, încă, despre relaxarea măsurilor de restricție, specialiștii avertizând că vîrful acestei crize medicale ar putea fi atins la 7-10 zile după Sărbătorile Pascale.

Mai jos va aratam si modelul ”Adeverinței angajator” care trebuie completat în cazul în care persoana respectivă se deplasează în interes de serviciu, potrivit vremeanoua.ro.

Cum pot fi plătite amenzile

Persoanele care au fost amendate pe stradă pentru că nu au avut asupra lor declaraţia pe proprie răspundere trebuie să știe că amenzile date în baza ordonanţelor militare pot fi plătite şi pe ghiseul.ro.

Amenzile sunt încasate la bugetul de stat, iar sumele respective sunt folosite pentru cheltuielile necesare în această perioadă, potrivit informațiilor transmise de Grupul de Comunicare Strategică. ”Contravenientul poate achita în cel mult 15 zile jumătate din cuantumul amenzii date”, precizează Avocatul Poporului.

„Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal de contravenţie, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator (care poate fi diferit în funcţie de fapta contravenţională săvârşită, cu titlu de exemplu: Poliţia Română, Jandarmeria Română, Poliţia locală, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi structurile subordonate, direcţiile de sănătate publică şi conducătorii autorităţilor administraţiei publice locale), adică jumătate din amenda efectiv stabilită şi nu jumătate din minimul amenzii prevăzut de lege”, menţionează Avocatul Poporului.

Se poate depune plângere

Cei amendați pot depune o plângere împotriva procesului-verbal. „Plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunilor prevăzute la art. 28 suspendă doar executarea plăţii amenzii, dar nu suspendă executarea sancţiunilor contravenţionale complementare aplicate (confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie; interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate; suspendarea temporară a activităţii; desfiinţarea unor lucrări; refacerea unor amenajări)”, precizează Avocatul Poporului.