Declarația controversată a unui medic de la Babeș
Declarația controversată a unui medic de la Babeș. Un medic de la Spitalul ”Victor Babeș” din București atenționează, printr-un mesaj afișat pe pagina lui de facebook, pe toate persoanele care refuză să creadă în existența noului coronavirus. De asemenea, sunt atenționate și persoanele care dezvoltă tot felul de teorii conspiraționale în ceea ce privește virusul mortal.
Declarația lui Simin Florescu. Declarația controversată a unui medic de la Babeș
Medicul de Spitalul ”Victor Babeș” din Capitală, Simin Florescu, le sugerează persoanelor care nu cred în existența noului coronavirus să își imagineze situația în care ar sta fără mască într-o secție de terapie intensivă alături de pacienți infectați cu coronavirus, care abia mai respiră.
„Nu crezi în Covid. Ok. Nu crezi că trebuie mască. Ok.
Păi atunci hai cu noi în terapie intensivă, lângă vreo 2 bolnavi din ăștia închipuiți, care se fac că au Covid. Intri fără mască ( că e inutilă, zici, nu?), și stai acolo 10 minute, timp în care respiri profund. Lângă bolnavii care nu au Covid. Aia care stau cu masca de CPAP sau sunt intubați. ”, spune medicul.
Situația protestatarilor din Piața Victoriei
Simin Florescu amintește de persoanele care au protestat zilele trecute în Piața Victoriei și contestă faptele lor. El susține că virusul există și încurajează pe toată lumea să respecte toate normele de distanțare socială și să se păzească de acest virus mortal.
”Ăia care se zbat să tragă aer în plămâni, cu disperarea unui om care se îneacă…. Aaa, parcă e altfel decât în piața Victoriei, unde te cațeri pe lăzi și urli aiurea, nu? Așa, respiră aaadââânc, trage aer în piept, dă-l afară…. ….poate mai și tușește careva pe lângă masca de CPAP….
Așaaaaa, acum așteptăm 6-7 zile. Ne chemi tu când te apucă….cum ce, Covidu ăla care nu există. Ai curaj? ….că la vorbe sunteți meșteri toți…..doctori sunteți toți….incredibil!”, este mesajul medicului Simin Florescu.
Guvernul vrea să prelungească starea de alertă pentru 30 de zile: Fără măsuri de relaxare
Guvernul nu are în vedere alte măsuri de relaxare, susțin surse guvernamentale, din cauza numărului mare de cazuri noi de coronavirus și a evoluției pandemiei. Este însă posibil să fie luate măsuri suplimentare, printre care închiderea teraselor după ora 10 seara.
„Va trebui să ne gândim foarte serios dacă luăm și noi măsuri care au fost luate în alte țări, pentru ora 22 sau 23 să fie închise astfel de activități. Va trebui să facem o analiză, dacă nu avem capacitatea să-i readucem la respectarea regulilor, va trebui să luăm astfel de decizii”, a declarat recent, premierul Orban.
Toate propunerile vor fi însă analizate într-o ședință a CNSU, înaintea ședinței de guvern.
Starea de alertă e iminentă
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, este aproape sigur că starea de alertă se va prelungi după 15 iulie și estimează că în următoarele 14 zile se vor înregistra între 500 și 700 de noi cazuri de COVID-19 în România, dar spune că evoluția epidemiologică nu indică necesitatea reinstaurării stării de urgență.
„În acest moment nu avem evoluție pentru o stare de urgență. Noi suntem pregătiți pentru 14 zile să avem o evoluție fluctuantă, cu creșterea numărului de cazuri, poate un 500, 600, 700, cu alternanță, în funcție de numărul de recoltări, de anchetele în desfășurare, dar prelungirea unei stări de alertă după 15 iulie e aproape iminentă. Suntem într-o stare în care am făcut acele măsuri de relaxare, eram pregătiți de la 1 iulie să mai facem altele, dar evoluția nu ne-a permis, amănând măsurile de relaxare. Acestea depind de evoluție, evoluția depinde de sistemul medical, dar și de populație și de agenții economici care trebuie să respecte niște reguli. Sunt niște reguli foarte simple pe care le repetăm de la începutul acestei pandemii”, a declarat ministrul Nelu Tătaru.
Nelu Tătaru a precizat că guvernul și-a asumat măsurile de relaxare, dar aceste măsuri au fost stabilite abia după ce au fost negociate cu agenții economici care și-au asumat, la rându-le, să le respecte, în contextul în care se înregistra o scădere a cazurilor zilnice de infectări cu noul coronavirus iar economia se resimțea după restricțiile din perioada stării de urgență.
Raed Arafat a declarat că nu s-a luat încă o decizie dacă se va respecta cerinţa OMS, care a recomandat închiderea anumitor zone.
„Soluţia există, nu ştiu dacă trebuie să fie aplicată undeva încă. Dar aşteptăm să vedem analizele de la grupul tehnico-ştiinţific, care va fi în saptămâna asta”.