Deciziile autorităților în legătură cu războiul din Ucraina rămân ferme! A scăzut numărul de refugiați din Iași
Autoritățile din Iași au rămas în serviciu non-stop de disponibilitate pentru persoanele care vin din Ucraina. Pentru moment pare că a scăzut numărul de refugiați din Iași, dar asta nu schimbă programul alert al instituțiilor de stat care ar putea oferi ajutor urgent pentru refugiați
Programul de funcționare de tip 24 de ore din 7 rămâne valabil pentru autoritățile de stat din Iași. Aceștia sunt pregătiți să acționeze la orice oră pentru a ajuta persoanele ce vin din Ucraina în urma conflictului armat. Pentru moment, numărul de refugiați din Iași pare să fi scăzut, dar sunt menținute toate hotărârile luate în perioada de criză de la începutul războiului. Pe lângă autoritățile de stat sunt în continuare disponibile și servicii ce țin de domeniul privat.
Autorități disponibile pentru ajutor urgent al persoanelor din Ucraina
Din partea statului român la Iași sunt disponibile în program non-stop ramuri ale Ministerului Afacerilor Interne precum pompieri, polițiști de frontieră, jandarmi și polițiști. Aceștia lucrează în sistem integrat alături de autoritățile locale, societăți civile și din mediul privat din județul Iași. Acestea sunt pregătite să sprijine toate persoanele care vin din zonele de conflict Ucrainene și au nevoie de ajutor.
“Toate instituțiile implicate în gestionarea acestei situații sunt în legătură permanentă și desfășoară activități în mod integrat pentru ca persoanele care se refugiază din fața războiului să treacă mai ușor prin aceste momente. Alte spații vor fi puse la dispoziție în funcție de numărul de refugiați care solicită cazare în județul Iași. Situația este în dinamică, datele cu privire la locurile de cazare modificându-se continuu pe parcursul zilei.La nivelul județului Iași există un centru integrat dedicat sprijinirii refugiaților din Ucraina care funcționează 24/7. La Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) pot fi obținute informații legate de cazarea refugiaților, dar și despre modul în care pot fi făcute donații. Totodată, de la nivelul acestui centru se pot obține și alte informații utile cetățenilor ucraineni care se află pe raza județului Iași precum: unde se pot adresa în caz de probleme medicale sau în cazul în care au nevoie de ajutorul unor instituții, ce reguli trebuie respectate la locurile de cazare sau în taberele pentru refugiați”, au transmis reprezentanții Prefecturii Județului Iași.
Scade numărul de refugiați din Iași
Calculând după datele statistice din punctele internaționale de intrare în Iași, cuantumul zilnic al persoanelor care intră în România prin vămile terestre sau aeriene ale județului Iași se observă o tendință de scădere.
Prin vama Sculeni au trecut în ziua de 10 mai 2022 între orele 00:00:23:59 doar 143 de cetățeni ucraineni. Pe partea ce ține de Punctul de Trecere a Frotierei Iași – Feroviar au fost 7 cetățeni ucraineni, în cinci trenuri de cursă normală. Nu se cunoaște o statistică cu privire la traficul de persoane, cu cetățenie ucraineană, care intră pe teritoriul României, pe partea de vamă aeriană.
“În data de 09.05.2022 între orele 00.00 – 23.59, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni au intrat în țară în total 1.094 autoturisme, 3.416 persoane, din care 143 cetățeni ucraineni, iar pe la Punctul de Trecere a Frontierei Iași – Feroviar au intrat în total 148 de persoane, din care 7 cetățeni ucraineni, în 5 trenuri.
Astăzi, 10.05.2022, la ora 10.00, din totalul de 2.682 locuri disponibile pentru refugiații din Ucraina la nivelul județului Iași, erau ocupate 537, iar 2.145 locuri erau libere”, completează reprezentanții Prefecturii Județului Iași.
Pare că pentru moment a scăzut numărul refugiaților din Iași, dar asta nu înseamnă că nu mai este nevoie de ajutor, tocmai de aceea, instituțiile de stat continuă programul non-stop.