Decizie surprinzătoare a femeii de afaceri Doina Cepalis în privința viitorului companiei Te-Rox Prod. Totul s-a făcut cu ușile închise, iar angajații sunt primii afectați. „Nu mai este aici”

de: Raluca Costin
02:00, 29 mai 2021

Una din unitățile de producție ale companiei Te-Rox Prod, a femeii de afaceri Doina Cepalis, a fost închisă, iar zeci de angajați au rămas fără locurile cu muncă. Secția din municipiul Iași a funcționat până în luna februarie 2021, când spațiul a fost ocupat de o firmă de confecții

Unitatea de producție din Iași, din Baza 3, a companiei Te-Rox Prod, deținută de femeia de afaceri Doina Cepalis, împreună cu grupul suedez Holmbergs, a fost închisă la începutul acestui an. Zeci de angajați care munceau în clădirea din fostul Combinat de Mase Plastice, lângă Leroy Merlin, au rămas fără locurile de muncă. În locul firmei care produce scaune auto a venit o firmă de confecții. Unul dintre angajații acestei companii spune că o parte din angajații Doinei Cepalis au plecat la Ruginoasa, județul Iași, iar alții își caută noi locuri de muncă.

„Nu mai este Te-Rox Prod aici, din februarie, anul acesta. Au mutat secția la Ruginoasa. Nu cred că au plecat toți oamenii acolo, pentru că ar trebui să facă naveta și nu le-ar conveni. E o distanță destul de mare. Firma de confecții de acum s-a mutat imediat după ce a plecat Te-Rox Prod. Era în colțul acela, din dreapta. Vedeți și dumneavoastră că nu mai este niciun scaun auto. Ei fac scaune auto pentru copii. Cred că munceau aici în jur de 50-60 de persoane sau poate mai mult”, susține unul dintre angajații companii de textile care s-a mutat în spațiul din Baza 3.

O parte din angajații Te-Rox Prod care și-au pierdut locurile de muncă vor munci într-o fabrică de ambalaje

În unitatea din comuna Ruginoasa, înființată în urmă cu 2 ani, lucrează aproximativ 200 de persoane. Doina Cepalis a transformat un grajd într-o hală de producție, iar potrivit primarului comunei Ruginoasa, în viitor ar putea fi construită o nouă hală de producție.

„Alături de clădirea concesionată am înțeles că vor să mai facă o hală. Ar fi bine pentru localnicii din zonă care se pot angaja aici”, susține Dănuț Nechifor, primarul comunei Ruginoasa.

Te-Rox Prod plătește o chirie în valoare de 5.000 de euro pe an pentru clădirea concesionată. Potrivit fondatorului companiei Exonia, Tiberiu Stoian, o parte din foștii angajați ai Te-Rox Prod vor munci pe posturi de execuție.

„Noi vrem să angajăm pentru diverse posturi de execuție.Am preluat 10 persoane care au muncit la Te-Rox Prod și pe lângă faptul că vin cu CV-urile, ne întreabă dacă nu mai avem nevoie de angajați pentru că mai știu foști colegi care au muncit la această companie și au rămas fără job. Acești angajați au deja experiență, au abilități, sunt atenți la detalii, potriviți pentru posturile oferite de noi. Am observat că aceștia caută să se angajeze la firme care sunt un brand pentru Iași”, susține Tiberiu Stoian, fondator Exonia.

Numărul angajaților s-a redus în anul 2020, comparativ cu anul 2019

Compania Te-Rox Prod a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 70,8 milioane de lei (14,5 milioane de euro), în scădere față de anul 2019, când s-au înregistrat 87,3 milioane de lei. Profitul companiei a crescut în 2020 față de anul 2019. Datele financiare arată un profit de 3,8 milioane de lei în anul precedent, mai mare de aproape 4 ori față de cel înregistrat în 2019, de 968.000 de lei. Compania Te-Rox Prod produce huse și sisteme de siguranță pentru industria scaunelor auto pentru companii și a fost fondată în urmă cu 13 ani de femeia de afaceri Doina Cepalis. Datele înregistrate la Finanțe pentru anul 2020 arată că numărul angajaților a scăzut de la 722 de persoane care munceau în unitățile locale în anul 2019, la 550 de salariați.

În luna noiembrie a anului trecut, Te-Rox Prod a fost vândută suedezilor de la Holmbergs Safety System Holding AB

În spatele companiei care face parte din Holmbergs Safety Group, specializată în producția de sisteme de siguranță pentru pasagerii auto, se află FSN Capital. Odată cu preluarea companiei cu sediul central în Pașcani, suedezii au preluat și 3 unități de producție din Roman, Ruginoasa și Pașcani. Doina Cepalis susținea într-un interviu acordat pentru „BZI” că a rămas în acționariatul companiei vândute cu 10 milioane de euro, alături de fiica sa, Roxana Cepalis.

De asemenea, planurile de extindere a afacerii au presupus, potrivit femeii de afaceri, o creștere a numărului angajaților, însă acest lucru nu s-a întâmplat, ci au fost disponibilizate persoanele din secția de producție din Iași. Mai mult, oficialii companiei suedeze susțineau că vor reloca, pe parcurs, o parte din producția din Ungaria și Lituania, în România, care va deveni hub-ul central de producție al Holmbergs, iar produsele fabricate în regiunea Moldovei vor fi distribuite pe piețele din Europa, SUA și Asia.

Firma vindea înainte de pandemia COVID-19 în jur de 12.000 de scaune auto, în 51 de țări

Afacerea s-a dezvoltat treptat și a crescut de 89 de ori. În anul 2020, din cauza pandemiei și a cererii reduse de piață, compania a redus activitatea, iar cei peste 700 de angajați au fost trimiși în șomaj tehnic pentru câteva săptămâni. Ieșenii au obținut în anul 2021 peste 12 milioane de lei, drept șomaj tehnic. Ajutorul financiar se acordă în aceleași condiții ca în anul 2020, iar angajatorii pot depune cererile la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași.

Angajații trimiși în șomaj tehnic primesc 75 la sută din salariul net pe lună, respectiv din 2.291 de lei, adică 1.718 lei net, suma maximă ce poate fi obținută de la AJOFM. Pentru salariații care primesc o remunerație mai mare de 2.291 de lei lunar, angajatorii sunt obligați să plătească diferența. În timp ce Doina Cepalis susține printr-un mesaj transmis jurnaliștilor „BZI” că foștii angajați care munceau în secția din Iași au fost preluați de o altă firmă de confecții, o parte din persoanele disponibilizate își caută în continuare un loc de muncă.

„Bună ziua! Angajații din Iași au fost preluați de compania Myplast”, a spus Doina Cepalis.