Decizie șoc a educatorilor din Iași! Măsurile luate afectează grav preșcolarii. Ce spun psihologii – FOTO

de: Alexandra MAISNER
02:00, 18 iun. 2024

Psihologii susțin că programul grădinițelor de stat pentru perioada verii îi afectează emoțional pe copii. Cei mici sunt plimbați prin tot orașul, de la o instituție la alta, în fiecare săptămână.

Ce spun psihologii despre programul haotic al grădinițelor de stat pe perioada verii. Schimbarea educatorilor va afecta preșcolarii

Pe perioada vacanței de vară, atât părinții, cât și copiii trec printr-un adevărat haos. Deși Inspectoratul Școlar Iași (ISJ) a implementat un program de vară pentru preșcolari în perioada 24 iunie – 30 august 2024, acesta se dovedește a fi unul care îi afectează emoțional pe cei mici. Potrivit graficului oficial publicat de ISJ, părinții care aleg programul de vară al grădinițelor de stat din Iași vor fi nevoiți să străbată orașul în lung și-n lat de la o săptămână la alta, pentru a acoperi perioada vacanței. Mai exact, copiii vor petrece câte cinci zile în fiecare grădiniță din oraș, într-un spațiu complet diferit, alături de cadre didactice necunoscute.

Reporterii BZI au discutat cu psihologul Andreea Buhuși cu privire la modul în care aceste schimbări bruște de colectiv, locație și educatori îi vor afecta pe copii. Aceasta a transmis faptul că programul grădinițelor de vară îi va bulversa mai mult decât îi va ajuta pe preșcolari.

„Având în vedere vârsta copiilor, este un pic provocator. Într-adevăr, ar fi și o parte bună pentru că ar învăța să se adapteze mai ușor, să fie mai sociabili, dar îi poate destabiliza emoțional pentru că, știm foarte bine, copiii au nevoie de rutină, creierul copilului se dezvoltă mult mai repede față de creierul unui adult. Deci copii au nevoie de stabilitate, emoțional îi ajută mai mult să fie în rutină, în sensul în care să aibă aceiași prieteni, asta nu înseamnă că nu pot cunoaște alții noi, dar nu prin schimbări atât de bruște. Este destul de provocator ca cei mici să schimbe, la o săptămână, complet colectivul, cadrele didactice și chiar clădirea. Este foarte provocator, una e să meargă la o grădiniță de vară pe toată perioada vacanței, două-trei luni, așa nu ar interveni o schimbare de la o săptămâna la alta”, a spus psihologul Andreea Buhuși.

Potrivit informațiilor transmise de psihologul Andreea Buhuși, sunt copii care după o săptămână reușesc să se adapteze noilor schimbări.

„Sunt grădinițe de vară, școli de vară cu program pe tot parcursul vacanței, am întâlnit copii care s-au adaptat după prima săptămână, dar să intervină o schimbare completă după fiecare săptămână este foarte provocator. Nu știu câte deprinderi poate să aibă un copil pentru că fiecare cadru didactic are un stil anume, are anumite particularități. Din punct de vedere emoțional, copiii nu mai au stabilitate. Numărul unu după siguranță, copiii au nevoie de rutină pentru a se simți în confort și în siguranță. De obicei, copiii au aceeași jucărie, mănâncă aceleași lucruri, este firesc, nu se pot baza că noutatea este de încredere, având în vedere ce salturi puternice au în învățare. Emoțional, au nevoie de rutină, de stabilitate, de aceea veți observa că și băncuța este aceeași a lor tot timpul”, a declarat psihologul Andreea Buhuși.

ISJ Iași ridică din umeri. Nu există suficiente spații unde preșcolarii pot învăța pe parcursul verii

Luciana Antoci, inspector școlar general, a transmis reporterilor BZI faptul că programul de vară al grădinițelor este un bonus pentru părinți, legea nu prevede obligativitatea ca acest grafic să fie implementat. Mai mult decât atât, în Iași, nu există spații adecvate care să poată acoperi, pe toată perioada verii, programul preșcolarilor astfel încât aceștia să nu mai fie plimbați de la o instituție la alta în fiecare săptămână.

„Este foarte greu și pentru copii, și pentru părinți cu acest program de vară, dar noi avem niște obligații față de personalul angajat. Noi suntem obligați să le acordăm zilele de concediu, pe de o parte, pe de altă parte, trebuie să asigurăm un interval rezonabil de timp astfel încât să poată fi făcute renovările și pregătirea spațiilor pentru începutul anului școlar. Singura posibilitate să răspundem și nevoii părinților, de a avea totuși o soluție peste vară, dar și nevoilor directorilor și grădinițelor, de a-și organiza programul și de concedii, și pentru renovare, este aceasta. Știu ce spuneți și sunt de acord cu dumneavoastră, ar fi ideal să avem un singur spațiu pentru copiii, dar, din păcate, nu se poate, iar varianta aceasta, de a oferi un program peste vară, este un bonus pe care îl oferim părinților pentru că nu există o obligație legală, ci există un efort pe care îl fac colegii noștri din grădinițe în așa fel încât să existe o soluție de continuitate pentru copii și părinți”, a spus Luciana Antoci, inspector general școlar.

Mai mult decât atât, aceasta a transmis și faptul că este nevoie de crearea unor spații noi care să poată fi folosite pentru programul de vară al preșcolarilor.

„Ne-am dori să fie, într-adevăr, niște spații ideale și să avem, în permanență, personal, dar noi, prin legislație și prin Codul muncii, trebuie să le asigurăm educatorilor concediu și atunci este imposibil să blochezi un număr de, să spunem, 4-5 grădinițe constant pe toată perioada de vară. În plus, nu s-ar putea face renovările obligatorii pentru începutul anului școlar. Reflectăm la soluții care să fie, într-adevăr, cele mai bune pentru părinți. Este o mare nevoie să se construiască spații noi, să putem să cuprindem un număr cât mai mare de copii de vârstă școlară foarte mică pentru că acolo, sigur că da, nevoile sunt foarte mari, mai ales pentru program prelungit pentru că părinții lucrează și e firesc să își dorească să își lase copiii într-un loc sigur și fără niciun fel de riscuri”, a transmis Luciana Antoci, inspector general școlar.

Preșcolarii sunt plimbați în grădinițele din Iași pe perioada verii la fiecare cinci zile

Potrivit graficului de funcționare al grădinițelor cu program prelungit, în perioada vacanțelor de vară, 24-28 iunie 2024 (5 zile), preșcolarii pot merge la Grădinița cu Program Prelungit „Sf. Maria”, Grădinița cu Program Prelungit numărul 10 sau Grădinița numărul 11. Începând cu data de 1 iulie și până pe 5 iulie, părinții copiilor trebuie să îi mute la Grădinița cu Program Prelungit numărul 11, Grădinița cu Program Prelungit numărul 9 sau numărul 28. După alte 5 zile, preșcolarii își vor continua programul, în perioada 8-12 iulie, la una dintre grădinițele cu numerele 17, 4 și 16. Începând cu data de 15 iulie și până pe 19 iulie, cei mici vor fi mutați la Grădinițele cu Program Prelungit 26, 20 sau 14.

În perioada 22-26 iulie, Grădinițele cu Program Prelungit 29, 8 și 24 vor prelua copii, iar între 29 iulie – 2 august, părinții vor putea lăsa copiii la una dintre cele trei grădinițe cu program prelungit cu numerele 29, 8 și 24.

Începând cu data de 5 august și până pe data de 9 august, preșcolarii vor putea beneficia de programul de vară în cadrul grădinițelor cu numerele 1, 22 și 18. Pe o perioadă de 5 zile, în intervalul 12-16 august, vor funcționa grădinițele 25 și 12, dar și cea cu program prelungit „Cuvioasa Parascheva”.

Începând cu data de 19 august și până pe 23 august, cei mici vor fi mutați la una dintre grădinițele „Sf. Sava”, numărul 12 și numărul 27, iar în perioada 26-30 august, dată la care se și încheie programul grădinițelor de vară, copiii vor putea fi prezenți la Grădinița cu Program Prelungit numărul 3, numărul 23 sau numărul 21.

Astfel, în fiecare săptămână, părinții care nu au posibilitatea financiară de a-și înscrie copiii la unitățile de învățământ private sunt nevoiți la fiecare cinci zile să schimbe grădinița, străbătând tot orașul și bulversând preșcolarii.

În ceea ce privește modul în care ISJ Iași implementează programul grădinițelor de vară, psihologii susțin că schimbările bruște, o dată la cinci zile, ale instituției, colectivului și cadrelor didactice îi afectează emoțional pe preșcolari.