Decizie neașteptată privind șomajul în rândul tinerilor! Cum va fi afectată piața muncii din România
Decizie neașteptată privind șomajul în rândul tinerilor! Problema a intrat și în atenția BNR, mai ales că, rata şomajului la tinerii de sub 24 de ani a urcat la 27%. BNR a anunțat că în următorii 10 ani, țara se va confrunta cu un deficit tot mai mare de forță de muncă, în special în rândul locurilor de muncă cu nivel de educație aflat la extreme, scăzut și superior. Iată cum va fi afectată piața muncii din România.
Decizie neașteptată privind șomajul în rândul tinerilor!
Banca Centrală atrage atenția că România se confruntă cu o problemă foarte serioasă pe piața muncii: țara are o valoare de aproape 7 ori mai ridicată a ratei șomajului în cazul persoanelor cu un nivel scăzut al educației (13,6%). După Spania și Suedia, România are cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor.
România are cea mai mare pondere a tinerilor de 15-29 de ani care nu vor să muncească din întreaga Uniune Europeană. Vestea și mai proastă este că în ultimii 10 ani această pondere aproape că s-a dublat. Abandonul școlar este și el la cele mai mari cote din UE.
„Un factor îngrijorător pe piaţa muncii din România este reprezentat de numărul de tineri cu vârsta între 15 şi 24 ani care nu sunt ocupaţi şi nici nu urmează o formă de educaţie sau formare, concept cunoscut sub abrevierea din limba engleză NEET (Not in Employment neither in Education or Training). Acest segment de populaţie reprezintă o categorie particulară de persoane inactive economic. Rata NEET semnalează dificultăţi în tranziţia de la sistemul de educaţie la piaţa muncii. Rata tinerilor care nu erau încadraţi profesional şi nu urmau niciun program educaţional sau de formare a fost de 17,5%, cei mai afectaţi fiind tinerii din mediul rural (23,1%) şi persoanele de sex feminin (20,9%).”, arată o cercetare recentă.
Statul român va oferi stimulente financiare tinerilor șomeri care își caută un loc de muncă, iar angajatorii vor primi și ei bani în plus dacă angajează tineri absolvenți sau șomeri.
Ce preferințe au tinerii când caută un loc de muncă
Printre cauzele șomajului ridicat în rândul tinerilor se află și salariile mici oferite. Potrivit unui sondaj realizat de cea mai mare platformă de recrutare online, eJobs, tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani consideră că salariul corect pentru ei ar trebui să fie între 3.000 și 7.000 de lei. Pentru aproape 9 din 10 tineri, banii sunt însă al doilea lucru important în carieră. Primul este legat de posibilitatea de a lucra de acasă sau în cel mai rău caz hibrid cu posibilitatea de a decide câte zile să vină la birou. România se numără printre ţările membre UE cu cei mai mulţi şomeri în rândul proaspeţilor absolvenţi (74,8%).
Ministerul Muncii a anunțat că și în anul 2025, la fel ca în 2024, se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă. Stimulentul de 1.000 lei este acordat tinerilor şomeri neindemnizaţi. Ministerul Muncii mai acordă prima de inserţie de 1.794 de lei pentru absolvenţii din evidenţele ANOFM care îşi găsesc un loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire. Se acordă jumătate din primă la angajare, jumătate după 12 luni.
Tinerii NEET (cei care nu sunt angajați, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională) beneficiază și ei de o subvenție lunară de 2.250 lei, pentru o durată de 12 luni.
Cert este că România se confruntă cu problema tinerilor care nici nu studiază și nici nu lucrează. Piața muncii din România este foarte polarizată, arată o statistică BNR, iar în următorii 10 ani țara va avea un deficit tot mai mare de forță de muncă.