Decizie neașteptată pentru cetățeni! Toate telefoanele mobile vor fi blocate

de: Mirela Todosi
14:00, 13 nov. 2024

În Australia, autoritățile au luat o decizie neașteptată pentru cetățeni! Măsura va fi implementată pentru a combate folosirea telefoanelor furate și contrafăcute. Din acest motiv, toate telefoanele mobile vor fi blocate.

Decizie neașteptată pentru cetățeni!

Autoritățile australiene au implementat recent un nou sistem de firewall bazat pe identificarea codului IMEI, reușind să blocheze peste 516.000 de telefoane mobile active într-o singură noapte. Această măsură face parte dintr-o inițiativă amplă de a combate utilizarea telefoanelor furate și contrafăcute. Cu toate acestea, decizia i-a afectat și pe turiști, dar și pe cei care aveau telefoane originale.

Printr-un sistem de firewall sunt identificate și blocate dispozitivele cu coduri IMEI suspecte sau raportate ca furate. Deși scopul este de a proteja cetățenii, sistemul a provocat dificultăți neașteptate pentru turiști și pentru utilizatorii legitimi. Astfel, turiștii s-au trezit în imposibilitatea de a folosi propriile telefoane.

Autoritățile australiene le recomandă turiștilor să își verifice telefoanele înainte de a intra în Australia și să fie pregătiți să prezinte documente care să ateste achiziția legală a dispozitivelor, în cazul unei blocări, mai ales că măsura va fi continuată și în perioada următoare.

Lege europeană pentru posesorii de telefoane mobile

Parlamentul European a adoptat directiva privind așa-numitul „drept la reparare” pentru consumatori. Normele clarifică obligațiile producătorilor de a repara bunurile și încurajează consumatorii să prelungească ciclul de viață al produselor prin repararea acestora. Producătorul va fi obligat să repare produsul la un preț rezonabil și într-un termen rezonabil după expirarea perioadei de garanție legală. Consumatorii vor avea acces la piese de schimb, instrumente și informații despre modul în care pot repara produsele.

De asemenea, platformele online vor ajuta consumatorii să găsească ateliere locale de reparații și magazine care comercializează produse recondiționate. După ce directiva va fi oficial aprobată de Consiliul Uniunii Europene și publicată în Jurnalul Oficial al UE, statele membre vor avea 24 de luni pentru a o transpune în legislația națională. Consumatorii vor avea acces la un formular european de informații privind repararea, care îi va ajuta să evalueze și să compare serviciile de reparație. Acest formular va include detalii despre prețul și durata reparației în funcție de defectul constatat. În plus, pentru a ușura procesul de reparare, va fi creată o platformă europeană online, cu secțiuni dedicate fiecărei țări. Prin intermediul acestei platforme, consumatorii vor putea găsi cu ușurință ateliere locale de reparații, vânzători de bunuri recondiționate, cumpărători de bunuri defecte sau inițiative de reparare din comunitate.

După expirarea perioadei de garanție, producătorii vor avea în continuare obligația să repare produsele comune de uz casnic, care pot fi reparate din punct de vedere tehnic conform legislației Uniunii Europene. Printre acestea se numără mașinile de spălat, aspiratoarele și chiar telefoane mobile. Lista categoriilor de produse poate fi extinsă în timp. Noile norme urmăresc consolidarea pieței reparațiilor în Uniunea Europeană și reducerea costului reparațiilor suportat de consumatori. Producătorii vor fi obligați să ofere piese de schimb și ustensile la un preț rezonabil și le va fi interzis să utilizeze clauze contractuale sau tehnici care împiedică repararea. Totodată, consumatorii pot să împrumute un dispozitiv pe durata reparației sau să opteze pentru unul recondiționat ca alternativă, în cazul în care produsul lor nu mai poate fi reparat. Rămâne de văzut când va intra în vigoare legea europeană.

Măsura luată recent de autoritățile din Australia a stârnit controverse. Telefoanele mobile ale cetățenilor au fost blocate pentru a le depista pe cele furate sau contrafăcute.