Decizie neașteptată pentru angajații care lucrează de acasă! Iată ce nu mai au voie să facă

de: Mirela Todosi
13:20, 04 oct. 2024

S-a luat o decizie neașteptată pentru angajații care lucrează de acasă! În ultima vreme, angajatorii nu mai sunt de acord cu munca remote și cheamă personalul la birou. Iată ce nu mai au voie să facă românii care lucrează de acasă.

Decizie neașteptată pentru angajații care lucrează de acasă!

Din ce în ce mai mulți angajatori își cheamă salariații la birou. Cei care lucrează de acasă sunt solicitați să lucreze de la sediul firmelor. Unii angajatori optează pentru programul hibrid, care presupune câteva zile de muncă la birou și câteva de acasă.

Cert este că tot mai puține joburi sunt remote pe piața muncii, revenindu-se la varianta clasică, de muncă la sediu sau la birou. Deși cei care caută un loc de muncă preferă varinta remote, angajatorii preferă munca la birou sau programul hibrid.

„Ideea de remote nu mai este în mod necesar o regulă a pieței, ci mai degrabă un beneficiu pe care o parte tot mai mică dintre angajatori îl oferă, deși toate sondajele derulate în rândul candidaților ne arată că își doresc foarte mult să aibă opțiunea de a putea lucra remote sau hibrid și că, în unele cazuri, este principalul criteriu în funcție de care aleg un job. Cu toate acestea, deși angajatorii vor ca o parte cât mai mare dintre angajați să lucreze de la birou, nu de acasă, numărul de aplicări pentru joburile remote a crescut, ajungând acest moment la 13,7% din totalul aplicărilor.”, a declarat Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Cele mai căutate joburi remote

Domeniile cele mai căutate pentru munca remote sunt call-center, IT/ telecom, servicii, retail, advertising/ marketing/ PR și asigurări.

„Zona în care angajatorii sunt mai dispuși să accepte munca remote este cea a pozițiilor entry-level, în condițiile în care peste 70% dintre aceste joburi se adresează candidaților care au maximum doi ani de experiență. Ce observăm este faptul că pe măsură ce crește nivelul de senioritate al jobului pentru care se fac recrutări, pe atât scade disponibilitatea angajatorilor de a accepta remote work.”, a mai precizat Roxana Drăghici.

O altă schimbare pe piața muncii îi vizează pe tinerii din generația Z. Antreprenorii se plâng de faptul că mulți tineri din această generație nu dau dovadă de profesionalism, au probleme cu abilitățile de comunicare, nu sunt motivați și nu respectă programul de muncă. Prin urmare, companiile din întreaga lume fac concedieri masive în rândul angajaților din generația Z. Domeniile care îi atrag cel mai mult pe tineri sunt retail, call center, servicii, IT / telecom, banking și turism. Salariul mediu net la nivel național, pentru cei care au maximum doi ani de experiență este de 3.500 de lei pe lună. Așteptările lor, pe de altă parte, sunt de 4.500 de lei lunar, dar realitatea este alta. În ceea ce privește joburile part-time, salariul mediu net este de 3.000 de lei pe lună.

În ceea ce privește munca de acasă, tot mai puțini angajatori acceptă lucrul remote. Patronii preferă să ofere angajaților un program hibrid sau lucru doar la birou.