Decizie importantă pentru milioane de români în cazul City Insurance! Ce a hotărât statul român

de: BZI.ro
10:37, 20 sept. 2021

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) primeşte, de luni, cereri de deschidere a dosarelor de daună, din partea potenţialilor creditori de asigurare ai Societăţii de Asigurare Reasigurare City Insurance S.A, potrivit unui comunicat al Fondului.

Anunţul vine după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii care era liderul pieței de asigurare

Se primesc cereri de deschidere a dosarelor de daună din partea creditorilor City Insurance

FGA a anunţat faptul că de luni se pot primi cereri de a deschide dosare de daună din partea potenţialilor creditori ai City Insurance. De altfel, în comunicat se anunţa faptul că se începe procedura de faliment a societăţii:

„Fondul de garantare a asiguraţilor(FGA) a luat act de Decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară(ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii de Asigurare Reasigurare City Insurance S.A şi constatarea stării de insolvenţă a societăţii, urmând ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să promoveze, în instanţă, cererea de deschidere a procedurii de faliment împotriva asigurătorului. Astfel, începând de astăzi (luni, n.r.), FGA poate proceda, la cererea posibililor creditori de asigurări ai Societăţii de Asigurare Reasigurare City Insurance S.A, la deschiderea dosarelor de daună”, se arată în comunicat.
Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor (ASF) a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a City Insurance şi solicită deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii, potrivit unui comunicat al instituţiei, citat de știripesurse

ASF a anunţat anterior că societatea City Insurance se află în incapacitate de plată

De altfel, de curând, ASF a anunţat faptul că City Insurance nu are fonduri proprii eligibile pentru a acoperi cerinţă de capital. Astfel încât, concluzia celor de la ASF a fost că societatea se află în incapacitate de plată:

„Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) din România aduce la cunoştinţă că, dat fiind faptul că nu a fost făcută dovada documentată a modului în care Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. va deţine permanent fonduri proprii eligibile pentru a acoperi cerinţa de capital de solvabilitate (SCR) şi cerinţa de capital minim (MCR), precum şi lipsa fondurilor proprii de bază eligibile să acopere pragul absolut al MCR, valoarea SCR calculată şi valoarea MCR calculată, în conformitate cu prevederile art. 21 alin. (1) lit. d) şi lit. e), art. 67 alin. (1) lit. a), art. 72 alin. (1) şi art. 95 alin. (1) din Legea nr. 237/2015, cu modificările şi completările ulterioare, dată fiind şi inexistenţa vărsământului la capitalul social, în urma analizării modului de îndeplinire a măsurilor dispuse prin Decizia A.S.F. nr. 714/2021, respectiv Decizia A.S.F. nr. 724/2021, a rezultat că Planul de finanţare pe termen scurt şi Planul de redresare sunt în mod evident neadecvate şi nu asigură restabilirea situaţiei financiare a societăţii şi, pe de o parte, solvabilitatea societăţii este în continuă deteriorare iar, pe de altă parte, societatea se află în incapacitate vădită de plată”, se precizează în document.

City Insurance S.A. este principalul asigurător românesc, cu o cotă de piaţă de 17%. A fost înfiinţată în anul 1998 de către un grup de investitori şi are sediul central în Bucureşti. Societatea are 400 de angajaţi şi 42 de birouri şi filiale, oferind o gamă largă de asigurări generale. De alfel, falimentul companiei de asigurări va afecta și zeci de mii de ieșeni care și-au încheiat polițe de asigurare. De altfel, cu ani în urmă, în 2014, BZI.RO prezenta cazul unui român care a trăit momente dificile din cauza operatorului de asigurări.