Decizie importantă în instanță pentru Laurențiu Baranga. Judecătorii decid dacă rămâne în arest la domiciliu

de: Cristian Zavastin
12:47, 20 oct. 2020

Instanța va lua astăzi o decizie importantă în cazul lui Laurențiu Baranga, fostul șef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor. Laurențiu Baranga poate ajunge în arestul preventiv după ce procurorii de la Parchetul General au contestat arestul la domiciliu.

Laurențiu Baranga este acuzat că ar fi ajuns în funcții importante cu ajutorul unor documente de studii falsificate.

Laurențiu Baranga, în arest la domiciliu

Judecătoria Sectorului 5 a respins, duminică, 11 octombrie, cererea procurorilor de la Parchetul General de arestare preventivă a lui Laurenţiu Baranga, fost preşedinte al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, şi a dispus ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, în dosarul în care este acuzat de înşelăciune, fiind suspectat că şi-a falsificat diploma de Bacalaureat.

Potrivit deciziei instanţei, pe timpul când se află în arest la domiciliu, Laurenţiu Baranga nu are voie să-şi părăsească locuinţa fără permisiunea organelor judiciare şi nu are voie să ia legătura cu reprezentanţii Universităţii Valahia din Târgovişte şi Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară – Bucureşti.

Acuzat ca și-a falsificat diploma de BAC

Laurențiu Baranga este acuzat ca și-a falsificat diploma de BAC. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs de Baranga, prin încasarea unor salarii și alte drepturi pe care nu le merita se ridică la 640.000 de lei.

După falsificarea diplomei de bacalaureat, fostul șef al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a obținut numeroase titluri universitare și diplome, inclusiv doctor al Universității Valahia din Târgoviște și cursant la Colegiul Național de Apărare, ARACIS, Colegiul Național de Afaceri Interne.

„Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea şi menţinerea în eroare a mai multor instituţii publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate şi care ulterior au fost desfiinţate de către instanţele judecătoreşti competente”, au spus reprezentanţii Poliţiei Române.

În baza documentelor de studii falsificate, persoana cercetată a ocupat o funcție importantă în cadrul unei instituții publice.

„La data de 10 octombrie a.c., polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice-I.G.P.R., sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică, efectuează o percheziție domiciliară, în municipiul Râmnicu Vâlcea“, au precizat procurorii.

Exclus din Registrul Național al Evaluatorilor

ARACIS, prin reprezentanţii ei, a luat decizia de a îl exclude pe Laurenţiu Baraga din Registrul Național al Evaluatorilor. Decizia vine după ce acesta şi-ar fi falsificat diploma de Bacalaureat.

Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) este instituţia ce coordonează şi a sub cărei subordine este Registrul Național al Evaluatorilor (RNE).

Laurențiu Baranga a fost inclus în RNE printr-o procedură care nu mai există. Conform datelor oficiale, Laurențiu Baranga s-a înscris în Registrul Naţional al Evaluatorilor în anul 2013. Acesta a fost admis în baza unei proceduri care în prezent nu mai exista. Procedura de la acea dată prevedea că oricine care confirmă calitatea de titular cu funcţia de conferenţiar sau profesor la o instituţie de învăţământ superior acreditata, poate intra în RNE. Ordonanţa de Urgenţă care făcea posibilă acest lucru fusese adoptată în 2005.