Decizie fără precedent pentru unul dintre cele mai mărețe monumente din municipiul Iași! Bijuteria arhitecturală din centrul orașului poate intra pe cea mai importantă listă la nivel mondial – DOCUMENT
Biserica Mănăstirii „Trei Ierarhi” din Iași ar putea fi inclusă pe lista de patrimoniu UNESCO, alături de Biserica Mănăstirii Argeșului de la Curtea de Argeș. Primăria Iași va încheia un protocol de colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului pentru sprijinirea dosarului de nominalizare a lăcașului de cult din zona centrală pe lista mondială UNESCO
Plenul Consiliului Local al municipiului Iași va analiza un proiect de hotărâre legat de încheierea unui protocol de colaborare între Primărie și Institutul Național al Patrimoniului (INP). Protocolul prevede colaborarea între cele două instituții pentru promovarea și susținerea dosarului Bisericii Mănăstirii „Trei Ierarhi” din Iași pe lista mondială de patrimoniu a UNESCO. Biserica mănăstirii, ctitorită de domnitorul Vasile Lupu, a fost inclusă, în cursul anului 2019, în lista indicativă a patrimoniului mondial al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), alături de Biserica de la Curtea de Argeș, ca repere ale activității restauratoare desfășurate de arhitectul Andre Lecomte du Nouy. Lista prevede 18 situri pretabile a fi clasate în lista monumentelor UNESCO, care ar urma, în funcție de succesul demersurilor, celor opt obiective UNESCO din România. În calcul intră 1.121 de obiective din toată lumea.
Proiect pentru ca Mănăstirea „Trei Ierarhi” să intre pe lista UNESCO
Cele două părți vor colabora pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea de prelungire a protocolului încheiat în această privință.
„În sprijinul dosarului de nominalizare în lista patrimoniului mondial UNESCO a două monumente istorice sub denumirea «Restaurări ale arhitectului Andre Lecomte de Nouy» este necesar ca părțile implicate să elaboreze studii și cercetări specifice. Referitor la Mănăstirea «Trei Ierarhi», un prim pas îl reprezintă elaborarea, avizarea și aprobarea documentației de urbanism specifice pentru centrul istoric al municipiului Iași. Colaborarea dintre Primăria Iași și INP poate facilita implementarea unor reglementări specifice importante pentru reușita dosarului de nominalizare”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi discutat în ședința din 31 august 2021.
Primele discuții despre lista UNESCO pentru Biserica „Trei Ierarhi”
INP a făcut primii pași în acest sens încă din primăvara acestui an după o serie de discuții cu reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. De altfel, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a făcut demersurile necesare de includere pe lista obiectivelor de patrimoniu a UNESCO. Monumentele din România care se află pe lista UNESCO, criteriile, ghidul operațional, structura dosarului și pașii necesari de urmat pentru depunerea unui asemenea dosar sunt exemplificate pe larg pe site-ul patrimoniului mondial UNESCO World Heritage Centre.
Biserica a adăpostit moaștele Sfintei Parascheva
Biserica „Trisfetitelor”, așa cum mai este cunoscută, a fost ridicată de către domnitorul Vasile Lupu, între anii 1637-1639, ca necropolă domnească, reflectând aspirația ctitorului spre lumea bizantină, combinând structuri și forme tradiționale cu materiale prețioase și o decorație fastuoasă. La „Trei Ierarhi” au fost aduse în iunie 1641 moaștele Sfintei Parascheva, trimise de Patriarhia și Sinodul de la Constantinopol. Ansamblul a fost reabilitat în urmă cu câțiva ani după o muncă de aproape 20 de ani.
Vezi aici proiectul de hotărâre privind colaborarea între Primăria Iași și Institutul Național al Patrimoniului