Decizie fără precedent în sistemul de învâțământ superior din Iași! Peste 50 de mii de studenți pleacă acasă. Doar la UMF rectorul ignoră Coronavirusul
Având în vedere evoluția coronavirusului în România, rectorii celor cinci mari instituții de învățământ superior din cel de-al II-lea centru universitar al țării, Iași, au decis să suspende cursurile ce presupun contact față în față până la 31 martie 2020. De asemenea, șefii de la universitățile: Tehnică „Gheorghe Asachi”, „Alexandru Ioan Cuza”, Națională de Arte „George Enescu”, de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (aici, activitatea va fi suspendată de sâmbătă, 14 martie, timp de două săptămâni – n.r.), de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” s-au întâlnit pentru a lua o decizie comună.
De asemenea, în instituții s-au stabilit reguli speciale pentru prevenirea epidemiei, de la un program special și până la asigurarea dezinfectanților. În total, la Iași sunt peste 50 de mii de studenți. Căminele și cantinele se închid, este restricționat accesul vizitatorilor în universități. Nu se vor mai derula deplasări și nici nu vor mai fi aprobate sosiri în unitățile de învățământ. Se vor face și dezinfecții în spațiile didactice sau laboratoare. Pe de altă parte, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” are loc, astăzi, de la ora 10:00, o ședință a Consiliului de Administrație, convocată de rectorul Tudorel Toader, pentru a decide situația cursurilor. Cel mai probabil, și aici se va decide suspendarea activității.
Conducerea TUIAȘI a decis suspendarea activității didactice și susținerea on-line a cursurilor în perioada 12-31 martie
În urma deciziilor luate la nivelul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, pentru prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19, Consiliul de Administrație (CA) al Universității Tehnice a hotărât suspendarea activității didactice începând cu ziua de joi, 12 martie 2020, până pe 31 martie 2020. În același timp, începând de luni, 16 martie 2020, și până pe 31 martie 2020, se vor închide căminele din Campusul „Tudor Vladimirescu”, perioadă în care se vor efectua lucrări de dezinfectare a tuturor căminelor, spațiilor de socializare, a cantinei, dar și a altor spații din campus care sunt frecventate des de studenți. Vor putea rămâne cazați în continuare în Căminul T8 al Universității studenții veniți la TUIAȘI printr-o mobilitate de tip Erasmus, dar și studenții proveniți de la casele de copii.
În această perioadă, 16 – 31 martie, accesul persoanelor străine va fi restricționat în spațiile din campusul studențesc. Sunt suspendate, în paralel, toate activitățile extracurriculare care presupun concentrarea unui număr mare de persoane, precum conferințele, concursurile sau competițiile sportive, iar acolo unde este posibil, activitățile didactice se vor desfășura on-line.
„Conducerea TUIAȘI a decis și că acele activități care nu pot fi desfășurate on-line să fie recuperate după un program stabilit de fiecare dintre cele 11 facultăți, cât și de Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic. Conducerea TUIAȘI a decis că nu vor fi suspendate activitățile de cercetare, documentare și cele administrative, desfășurate de către angajații Universității Tehnice «Gheorghe Asachi» din Iași. Consiliul de Administrație poate decide prelungirea perioadei menționate în funcție de evoluția răspândirii infecției cu COVID-19”, arată oficialii de la Politehnică.
Studenții s-au revoltat împotriva rectorului de la UMF
Doar la UMF lucrurile continuă să fie grave! Rectorul prof. univ. dr. Viorel Scripcariu ignoră solicitările făcute de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și deciziile luate de ceilalți rectori ai universităților de medicină din țară! Astfel, la UMF Iași s-a decis suspendarea cursurilor până pe 31 martie, dar studenții și profesorii sunt obligați să vină la stagii, acolo unde într-o singură sală se vor aduna cam 70-80 de studenți, cât are o singură serie!
De ce este nevoie ca profesorii și studenții să fie expuși îmbolnăvirii cu virusul COVID, numai rectorul Scripcariu poate spune! Dacă însă se va întâmpla o tragedie și vreun profesor sau student se va îmbolnăvi din cauza expunerii la aceste stagii, cine va răspunde? Își asumă Viorel Scripcariu o astfel de decizie prin care să pună în pericol viața profesorilor și a studenților? De altfel, ieri, la Biroul Senat, reprezentanții studenților l-au anunțat pe rector că refuză să se mai prezinte la aceste stagii și că vor urma exemplul celorlalte facultăți de medicină din România și vor rămâne la domiciliu.