Decizie de urgență luată de SUA: 3.000 de militari vor fi trimiși în Polonia. Biden speră să discute sâmbătă cu Vladimir Putin

de: Tanase Madalina
23:44, 11 feb. 2022

Un înalt oficial al Pentagonului a anunţat vineri că Statele Unite au decis să trimită 3.000 de militari suplimentari în Polonia pentru a „linişti aliaţii NATO”, în contextul în care Washingtonul se teme de o invazie militară rusă în Ucraina, transmite AFP.

Cei 3.000 de soldaţi cu sediul la Fort Bragg, în statul Carolina de Nord, au fost puşi în alertă la sfârşitul lunii ianuarie, la cererea preşedintelui Joe Biden.

Ei îşi vor părăsi baza în următoarele zile şi ar trebui să ajungă la faţa locului „la începutul săptămânii viitoare”, a precizat oficialul american sub protecţia anonimatului.

Președintele SUA, Joe Biden, intenționează să discute sâmbătă cu omologul său rus, Vladimir Putin

CNN, care citează în acest sens o sursă la curent cu acest demers, amintește că Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui american, a evocat posibilitatea unei noi convorbiri telefonice între cei doi lideri, dar nu a spus când ar putea avea loc.

Biden și Putin au vorbit ultima dată la finele lunii decembrie, anul trecut însă nici acest dialog, nici discuțiile ulterioare la nivel de miniștri de externe între Rusia și SUA și nici dialogul NATO – Rusia nu au dus la detensionarea crizei de la frontiera ruso-ucraineană, unde Moscova a masat peste 100.000 de militari și tehnică de luptă.

Agențiile de informații occidentale consideră că obiectivul cel mai probabil al ofensivei rusești ar fi să încercuiască Kievul și să forțeze schimbarea regimului, arată sursele citate de presa occidentală.

Agențiile de informații occidentale sunt în mare parte de acord că Putin a pus de-acum la punct suficiente trupe pentru a încerca o invazie.

Scenarii de invazie

Viceamiralul Nils Andreas Stensønes, șeful serviciului norvegian de informații, a declarat că Rusia are în prezent 150.000 de soldați desfășurați în jurul Ucrainei, iar decizia de a ataca îi aparține exclusiv președintelui rus. El a adăugat că rușii „au tot ce le trebuie pentru a întreprinde orice, de la o invazie minoră în estul țării, la atacuri minore ici și colo în Ucraina sau o invazie completă, cu ocuparea eventuală a întregii Ucraine sau a unor părți din Ucraina”, scrie The Guardian.

O serie de scenarii de invazie sunt considerate, așadar, posibile, dar predomină convingerea că orice intervenție militară ordonată de Putin ar fi concepută pentru a obține o schimbare de regim la Kiev. Acest lucru ar putea fi realizat printr-un atac fulger, menit să încercuiască Kievul, cu intenția de a forța prăbușirea guvernului președintelui Zelenski și de a încerca instalarea unui regim pro-rus fără un război urban.

Jack Sullivan, consilierul pe securitate națională de la Casa Albă a spus, vineri, într-un briefing de presă, că liderilor cu care a vorbit președintele american nu le-a fost transmisă informația ca atare, că Rusia a decis invazia Ucrainei, ci doar că există posibilitatea ca Putin să dea acest ordin în curând, chiar înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.

„Părerea noastră este că nu credem că a luat niciun fel de decizie finală sau nu știm că a luat vreo decizie finală, dar s-ar putea foarte bine să se întâmple în curând”, le-a spus Jack Sullivan jurnaliștilor de la Casa Albă.