Decizie care va stârni mânia profesorilor: Imunizarea cadrelor didactice va fi amânată!

de: Cristian ZAVASTIN
12:47, 27 ian. 2021

O decizie a Comitetului pentru Coordonarea Activităţilor de Vaccinare (CCAV)va stârni mânia profesorilor. Un document oficial arată că imunizarea cadrelor didactice se amână pentru aproxiamtiv două săptămâni. Astfel, profesorii nu vor fi vaccinaţi înainte de 8 februarie, aşa cum anunţase inițial ministrul Educaţiei.

„Vaccinarea prioritară a personalului din învățământ se amână pentru o dată care va fi anunțată (cel mai probabil, amânarea va fi de maximul două săptămâni)”, se arată în document.

Potrivit documentului oficial al CCAV, în zilele de 1 şi 2 februarie, toate persoanele programate la doza I vor fi vaccinate cu serul de la Moderna. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu cei programaţi începând cu data de 7 februarie.

Persoanele care au primit prima doza de la Pfizer, trebuie să primească obligatoriu a doua doză cu același vaccin.

Valeriu Gheorghiță: „Se decalează cu 10 zile cei programaţi care deservesc zone esenţiale“

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marți, 26 ianuarie, că România are în prezent un deficit de 117.000 de doze de vaccin anti-Covid, aşa că, începând cu 28 ianuarie, se decalează cu zece zile toate persoanele programate care deservesc activități esențiale.

„Avem un deficit de doze de 117.000 generat în mare parte pentru că în săptămâna 18 – 24 ianuarie am recepționat cu 51,3% mai puține doze decât trebuiau să fie alocate. Ca atare, soluția noastră pentru continuarea campaniei, fără să afectăm doza de rapel sau vaccinarea persoanelor cu boli cronice, a celor peste 65 de ani sau a celor din centre medico-sociale, a celor din centrele de dializă sau a celor nedeplasabili, este ca începând cu 28 ianuarie să se reprogrameze cu zece zile toate persoanele care deservesc activități esențiale, adică 35.000 de persoane”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

583 de centre de vaccinare în România

Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță a anunțat că în țară sunt 583 de centre de vaccinare.

„Pentru efectuarea rapelului pentru persoanele din prima etapă sunt 269 de centre care continuă activitatea de vaccinare. Pentru etapa a doua sunt 212 centre de vaccinare cu 367 de fluxuri, ceea ce asigură o capacitate de 20.220 de locuri pentru vaccinare și acestea sunt adresate personalului cu risc de a dezvolta forme severe, persoanele cu boli cronice, persoanele de peste 65 de ani, persoanele care deservesc activități esențiale. La aceste 212 centre se mai adaugă 60 de centre din rețeaua MApN, cărora le revin o mie de doze pe zi în toata țara, respectiv 42 de centre din rețeaua MAI, cărora le revin o mie de doze zilnic”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Beatrice Mahler: „România trebuie să se adapteze la numărul de doze primite“

Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Capitală, susține că nu vede o mare problemă în această amânare și că România trebuie să se adapteze la numărul de doze primite.

„Nu știu în acest moment dacă cei care au fost reprogramați au primit mailurile pentru reprogramare, dar este foarte important să existe acest flux de informare. Eu sunt convinsă că lucrurile au fost calculate astfel ca să fie timp să fie trimise aceste mesaje și persoanele să aibă timp să verifice mail-urile și să vadă când au fost reprogramate“, a declara Beatrice Mahler.