Decizie-bombă pentru spitalul mobil de la Lețcani. Un nou administrator va prelua complexul medical de la marginea Iașului. Detalii în premieră despre ce se întâmplă cu unitatea pentru care s-au plătit 10,7 milioane de euro din banii ieșenilor – DOCUMENT

de: evelina.chitoroaga
02:00, 17 iul. 2021

Spitalul mobil de la Lețcani, județul Iași, va avea un nou administrator. Unitatea medicală va trece de la Spitalul de Boli Infecțioase la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Complexul mobil va rămâne însă în conservare. Comisia de control de la Consiliul Județean Iași a propus însă mutarea facilității în afara Parcului Transagropolis de la Lețcani. La spital au fost tratați abia 350 de pacienți în întreaga pandemie de covid

Spitalul mobil de la Lețcani va avea un nou proprietar. Șefii Consiliului Județean (CJ) Iași și cei ai Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” au decis ca unitatea medicală mobilă să treacă în gestionarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturdza” (ISU). Spitalul nu a funcționat în ultimele luni din cauza unor deficiențe constatate de mai multe comisii de control, iar șefii CJ și cei ai Spitalului de Boli Infecțioase au decis să-l cedeze la ISU. Unitatea medicală va rămâne în conservare, urmând a fi folosită în situații speciale, în cazul în care numărul de cazuri de COVID-19 va crește sau în vreo altă situație.

Spitalul putea ajunge în curtea ISU Iași încă de anul trecut, însă fosta conducere a CJ, prin Maricel Popa, a ținut ca unitatea să fie gestionată de Asociația Euronest. Un raport făcut de Ministerul Sănătății a scos la iveală un adevărat dezastru la unitatea medicală mobilă.

Spitalul ajunge la ISU Iași. Complexul modular va rămâne în conservare

Spitalul de Boli Infecțioase a preluat unitatea de la Lețcani în administrare încă de anul trecut. Din cauza deficiențelor constatate la Lețcani, spitalul a fost însă închis încă din luna ianuarie 2021. Cum și cazurile de covid au scăzut în județ, Spitalul de Boli Infecțioase a decis să renunțe la calitatea de beneficiar a investiției. Astfel, spitalul va ajunge la ISU. De altfel, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a cerut acest lucru.

„Contractul de comodat a fost încheiat în conformitate cu hotărârea Consiliului Județean Iași nr.251/30.08.2020. Intenția de reziliere a contractului de comodat nr.1936/11.09.2020 a plecat de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase «Sfânta Parascheva» Iași ca urmare a reducerii substanțiale a pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2. Prin adresa nr.1747853/06.07.2021, înregistrată la Consiliul Județean Iași sub nr. 22791/06.07.2021, Ministerul Afacerilor Interne-Departamentul pentru Situații de Urgență solicită inițierea procedurilor pentru predarea spitalului mobil/modular din containere de logistică medicală (250 paturi) către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență-Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Mihail Grigore Sturza» Iași”, se arată în decizia luată de CJ Iași.

Euronest scapă de Spitalul de Boli Infecțioase

Euronest ar fi plătit 10,7 milioane de euro către firma turcă SDI Global LLC din Ankara pentru sitalul mobil în care au fost internați circa 350 de pacienți în perioada în care acesta a funcționat. Cheltuielile cu utilitățile au fost însă suportate de Spitalul de Boli Infecțioase în toată această perioadă.

„Având în vedere solicitarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase de reziliere a contractului de comodat nr. 1936/2020 aferent utilizării cu titlu gratuit, pe durata pandemiei de coronavirus, a spitalului mobil, motivat de următoarele considerente: reducerea substanțială a numărului de pacienți infectați cu SARS-CoV-2, existența unor cheltuieli lunare cu întreținerea obiectivului, chiar și în perioada în care acesta nu este utilizat, solicităm exprimarea acordului de principiu pentru rezilierea contractului”, susțin cei de la Euronest.

Pacienții din Iași și Neamț, prioritari la valul 4 de COVID-19

Asociația Euronest susține că pacienții din Iași și Neamț vor avea prioritate la spitalul mobil în cazul în care va crește numărul de cazuri de Covid în perioada următoare.

„Organizația Mondială a Sănătății, precum și organismele abilitate din mai multe state europene prognozează că în perioada septembrie-octombrie a.c. ne vom confrunta cu al patrulea val al pandemiei de SARS-CoV-2; Inspectoratul pentru Situații de Urgență poate aloca în timp optim personalul necesar operaționalizării spitalului mobil, atât personal tehnic și administrativ, cât și medical, în colaborare cu spitale din Regiune; spitalul Lețcani este încă în perioada de garanție. În perioada în care nu este funcțional, spitalul generează costuri cu mentenanța. De asemenea, în documentele de transfer se va avea în vedere ca noul utilizator să asigure, în măsura în care este posibil, tratarea cu prioritate a pacienților din județele lași și Neamț”, se arată în adresa Euronest.

Se cere mutarea spitalului de la Parcul Transagropolis din Lețcani

Consilierii județeni au făcut o serie de controale la spitalul mobil de la Lețcani. În urma raportului făcut de comisia specială de analiză au fost făcute o serie de concluzii. Cea mai importantă ține de mutarea spitalului din curtea Transagropolis. Cotidianul „BZI” a mai prezentat acest aspect în urmă cu câteva luni, pe care însă Alina Popa, directorul Euronest, l-a negat cu vehemență.

„Prin amenajarea spitalului mobil la Lețcani, Consiliul Județean a fost privat de o altă investiție. Este vorba despre Parcul Agroindustrial Transagropolis. În prezent, niciuna din cele două investiții ale Consiliului Județean nu funcționează. Pentru a evita crearea unui nou proiect falimentar, cum este Centrul Expozițional, considerăm că mutarea cât mai rapidă a spitalului de pe actualul amplasament este un lucru benefic pentru Transagropolis. Cu această ocazie, se impune revitalizarea proiectului parcului agroindustrial”, se arată în raportul comisiei compuse din aleșii județeni.

Vezi AICI raport Spitalul mobil de la Lețcani, județul Iași