Decizia AFIR, după epuizarea fondurilor pentru primele de asigurare agricolă. „Probabil o să se găsească resursele financiare pentru a acoperi toate cererile depuse”

de: Raluca Costin
02:00, 27 sept. 2022

Fermierii din Iași mai pot solicita ajutoarele financiare în submăsura 17.1 până la 12 decembrie 2022. Chiar dacă până acum s-au epuizat fondurile alocate, specialiștii AFIR spun că se vor găsi bani pentru toți beneficiarii

Ieșenii mai pot cere bani pentru primele de asigurare agricolă. Chiar dacă cererile de finanțare depuse până acum, în valoare de 17 milioane de euro, acoperă suma alocată acestei sesiuni, specialiștii AFIR spun că fermierii mai pot solicita banii europeni. Astfel, aceștia mai pot depune cererile până la 12 decembrie 2022.

„Până acum, s-au depus cereri de finanțare, la nivel național, de peste 105 la sută din alocarea financiară. Teoretic, când se ajunge la 150 la sută din alocarea financiară, se oprește depunerea. La ora actuală, s-au cam epuizat fondurile, dar se mai pot depune cereri. Probabil o să se găsească resursele financiare pentru a acoperi toate cererile depuse”, susține Ficu Anghel, director general adjunct în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

În ultimele 6 săptămâni au fost depuse 150 de cereri, în valoare de 480.000 de euro, din Iași, în cadrul submăsurii 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor.

Fermierii din Iași mai pot solicita fonduri europene în submăsura 17.1

Pentru a putea obține fondurile europene, fermierul trebuie să fie activ, să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscurile prevăzute de submăsura 17.1 și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract. Principalele riscuri eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare acoperă fenomenele climatice nefavorabile, inclusiv seceta.

De asemenea, alte fenomene climatice nefavorabile eligibile la finanțare sunt arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu, de toamnă și de iarnă sau târziu, de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada. Începând cu anul 2020, când a fost deschisă prima sesiune de depunere a cererilor de finanțare, un an când seceta a lovit în buzunarele fermierilor, aceștia au depus cereri pentru obținerea fondurilor europene pentru a scoate o parte din pagube. În anul 2020 au fost depuse cereri în valoare de 100.000 de euro, iar în următorii ani suma solicitată a crescut.

Ieșenii pot investi bani europeni în livezi

Ieșenii interesați să investească în livezi pot accesa între 100.000 și 1,5 milioane de euro, fonduri europene acordate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Sesiunea de primire a solicitărilor de finanțare în submăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole – se desfășoară în perioada 9 septembrie-12 decembrie 2022. Instituția pune la dispoziția potențialilor beneficiari din sectorul pomicol finanțări în valoare de 48 de milioane de euro. Fondurile europene alocate sunt împărțite în trei componente, după cum urmează: 30,5 milioane de euro sunt disponibile pentru înființare, extindere, modernizare plantație, inclusiv condiționare și marketing (componente secundare). Pentru înființarea, extinderea și modernizarea pepinierelor, inclusiv condiționare și marketing (componente secundară), sunt alocate 7,5 milioane de euro.

De asemenea, alte 10 milioane de euro sunt puse la dispoziția solicitanților pentru achiziția utilajelor de recoltare (modernizarea exploatației). Ieșenii sunt disperați din cauza secetei, de aceea vor ajutoare financiare cât mai repede.