Decât cu Bogdan Cojocaru ca prefect, mai bine fără! Problemele din centrele din Iași, ascunse discret, să nu se strice cu directorii numiți politic – FOTO/VIDEO

de: Redacția BZI
02:00, 19 iul. 2023

Problemele din centrele din Iași sunt ținute ascunse de prefectul Bogdan Cojocaru. Nici până acum, Instituția Prefectului nu a fost în stare să ofere informații clare cu privire la neregulile descoperite și măsurile luate

Praf în ochi din partea autorităților din Iași. Prefectul Bogdan Cojocaru nu a oferit public nici ieri, la finalul controlului, numele tuturor centrelor și căminelor de bătrâni din Iași care au fost sancționate, nici neregulile descoperite. Pe parcursul verificărilor, informațiile au fost transmise generalizat, prin comunicate de presă, fără a da dovadă transparență. Nici în conferința de presă susținută ieri, 18 iulie 2023, nu a oferit o listă nominală cu fiecare unitate pentru ca opinia publică să afle în ce situații mizere se află.

Problemele din centrele din Iași, ascunse discret de prefectul Bogdan Cojocaru

Prefectul Bogdan Cojocaru ascunde discret problemele găsite în centrele din Iași. Deși echipele de control au efectuat verificări, începând de luni, 10 iulie 2023, până la data de 17 iulie 2023, în centre sociale și cămine de bătrâni, au refuzat să transmită informații, susținând că relația cu presa în cazul acestui subiect discutat la nivel național este menținută de Prefectura Iași.

Însă Instituția Prefectului spală ochii oamenilor cu cifre și texte generalizate fără să transmită lista completă a tuturor centrelor în care au fost găsite probleme, unde au fost aplicate avertismente, amenzi. Se pare că Bogdan Cojocaru nu vrea să se strice cu directorii numiți politic din centrele, căminele de bătrâni cu probleme și le ascunde mizeria sub preș, oferind doar informațiile care nu le-ar putea crea probleme și le-ar oferi posibilitatea să rămână în continuare pe funcție.

„Comisiile mixte organizate prin ordin al prefectului au verificat, în perioada 10-17 iulie, un număr de 75 de centre rezidențiale pentru persoane vârstnice, copii și persoane cu dizabilități. Din totalul de 75, 3 centre au fost identificate ca nelicențiate sau în curs de licențiere. În urma controalelor au fost dispuse 207 măsuri din care 173 avertismente și 34 sancțiuni contravenționale în valoare de 224,8 mii lei. În centrele verificate sunt îngrijite 1.695 de persoane, din care 442 de copii, 500 persoane vârstnice, 466 persoane cu dizabilități, 287 alte persoane dependente, altele decât vârstnici și persoane cu dizabilități”, se arată în comunicatul de presă transmis.

Practic, nimeni nu poate ști care este situația clară descoperită de comisiile mixte de control constituite, toate informațiile fiind expuse generalizat. Se poate observa că sancțiunile au fost blânde.

Informații generale, fără nominalizări

Deși a spus reporterilor BZI că după finalizarea controalelor va transmite detaliat toate problemele constatate, prefectul Bogdan Cojocaru s-a răzgândit. În cadrul conferinței de presă susținute ieri, 18 iulie 2023, a oferit un rezumat al raportului final în urma verificărilor.

„Aceste controale se fac de către instituții și în timpul anului. E clar că sunt foarte multe lucruri pe care cei care controlează activitatea acestor centre trebuie să le pună la punct. Noi vom face un scurt raport pe care îl vom trimite la București. Comisiile mixte au verificat un număr de 75 de centre rezidențiale. Pe site-ul Ministerului Muncii sunt înregistrate 72 de centre. Însă la solicitarea doamnei director Raluca Năstase, AJPIS, au fost verificate și alte 3 centre rezidențiale care au avut licența retrasă.

Au fost verificate 75 de centre rezidențiale. În urma controalelor, 208 măsuri, avertismente și sancțiuni. Valoarea estimată este de 224 de mii de lei. Centrul «Ion Holban», aici, licența a fost retrasă. Cele mai frecvente probleme întâlnite de specialiști. Cele mai multe au fost depistate în zona faptului că nu au fost aplicate proceduri de dezinfecție și deratizare. Mobilierul din camere era degradat. Rafturi insuficiente pentru depozitare. Sunt foarte multe avertismente pe zona de siguranță, detectoare electrice din zona de siguranță. Din zona ITM sunt cele mai frecvente probleme legate de păstrarea documentelor.

Modul în care sunt depozitare medicamentele și deșeurile infecțioase, grupuri sanitare insuficiente, pereți și grupuri sanitare degradate. Acestea ar fi, în mare parte, cele mai întâlnite probleme”, a transmis, în cadrul conferinței de presă, Bogdan Cojocaru.

Încă o dată, acesta nu a prezentat nimic concret. Totul este pus într-un con de umbră. Probabil, interesele politice sunt mult mai mari decât cele ale cetățenilor care ar trebui să știe neregulile constatate.

BZI a semnalat problemele din azilul clandestin de la Măcărești

Reporterii BZI au publicat afacerea ilegală descoperită într-o vilă de lângă orașul Iași, în satul Măcărești, comuna Prisăcani, unde bătrânii sunt lăsați pe mână unei femei, fără a fi nevoie de vreun act legal, ci doar de o simplă înțelegere verbală în care se stabilesc toate detaliile. Aceștia sunt cazați câte 6 într-un „salon”, însă există mai multe persoane care locuiesc acolo, dar niciun organ de control nu i-a trecut pragul până nu a izbucnit, la București, scandalul privind condițiile inumane din azilele de bătrâni.

Dacă nu ar fi fost scandalul de la Voluntari și Afumați, nicio instituție nu s-ar fi deplasat la locuința Cristinei Chiriac să verifice azilul clandestin și lucrurile ar fi funcționat în continuare. BZI a sesizat această situație din luna aprilie 2023. Atunci, DSP Iași a spus că nu poate face control, deși azilul nu avea nicio autorizație de funcționare. În urma verificărilor efectuate în aceste zile, proprietara așa-zisului azil va da explicații în fața polițiștilor și riscă dosar penal.

Lagărul lui Blăjuț a fost sărit. Nu era pe lista transmisă de cei de la București

Mai mult decât atât, cotidianul BZI semnalează de luni de zile problemele din lagărul afaceristului Viorel Blăjuț, unde bătrânii internați la Spitalul „Sf. Sava” din Iași sunt tratați ca niște animale. Pentru ca angajații să nu-și bată prea mult capul cu îngrijirea lor, oamenilor li se dau sedative, cum ar fi Haloperidol, care îi aduc până și pe cei mai activi într-o stare de letargie.

Nici până în acest moment, autoritățile competente nu au efectuat un control amănunțit, mai mult decât atât, spitalul nu a intrat pe lista instituțiilor care ar fi trebuit controlate, probabil din cauza intereselor politice.

„Spitalul «Sf. Sava» și Căminul de bătrâni «Sf. Anton» nu se află pe lista Ministerului Muncii, care face obiectul controlului”, a declarat prefectul Bogdan Cojocaru.

Chiar dacă nu face parte din această listă, prefectul ar fi putut dispune un control în lagărul deținut de Viorel Blăjuț, unde bătrânii trăiesc în condiții greu de imaginat.

O singură infirmieră are în grijă 16-18 bolnavi, acestea nu mai ajung să-i schimbe pe toți de scutece, iar pacienții rămân plini de urină pentru ore întregi, motiv pentru care, după câteva săptămâni de spitalizare, oamenii ajung să fie plini de escare. Lipsa de personal se datorează salariilor de mizerie. Din cauza personalului insuficient, angajații sunt chemați de acasă să facă ore suplimentare. Neavând timpul necesar de odihnă, personalul revine în rândul bătrânilor, fiind obosit, stresat, iar atribuțiile de la locul de muncă sunt îndeplinite parțial.

Astfel, bătrânii ajung neschimbați, flămânzi, bruscați, certați și îndopați cu Haloperidol. Viorel Blăjuț percepe o taxă, într-o rezervă cu două persoane, de 160 de lei pe zi, iar pentru un loc într-un salon cu patru persoane aparținătorii achită 140 de lei pe zi pentru un bătrân adus de familie în lagărul „Sf. Sava”.

Deoarece sunt prost plătiți, angajații sunt frustrați, iar totul se răsfrânge asupra pacienților care ajung să fie înjurați și chiar maltratați. Pentru afaceristul Viorel Blăjuț pacienții internați aici sunt buni doar când plătesc, în rest, sunt umiliți și hrăniți cu lături, pentru că ceea ce li se servește acestor oameni nu se poate numi hrană.

Astfel, se pare că prefectul Bogdan Cojocaru ascunde sub preș problemele constatate în căminele de bătrâni de către comisiile mixte formate din inspectori OPC, DSVSA, AJPIS, ITM, DSP, IPJ și ISU. Nici până acum, Instituția Prefectului nu a oferit o lista cu toate neregulile descoperite.