Prima pagină » Local » Doliu la Baroul Iași! Unul dintre cei mai longevivi decani a murit. Avocații deplâng decesul lui Constantin Rotaru!
Doliu la Baroul Iași! Unul dintre cei mai longevivi decani a murit. Avocații deplâng decesul lui Constantin Rotaru!

Doliu la Baroul Iași! Unul dintre cei mai longevivi decani a murit. Avocații deplâng decesul lui Constantin Rotaru!

30 nov. 2020, 21:13,
în Local

Decanul avocaţilor care a înfrânt Securitatea, Constantin Rotaru, a decedat la vârsta de 92 de ani. Acesta a fost decan al Baroului Iași în perioada 1990-1999 și Vicepreședinte al U.A.R. între 1995-1999. Destinul lui Constantin Rotaru a fost decis de un bănuț de 5 bani. După ce a fost admis în 1947 la trei facultăți (Agronomie, Litere şi Drept), acesta s-a folosit de o monedă pentru a hotărâ unde va studia, deaorece, din semestrul al doilea se implementa obligativitatea de a participa la toate cursurile. Printr-o mișcare rapidă i-a fost hotărât viitorul. Acesta urma să devină avocat.

„La Drept erau 2.000 de locuri şi 38 de studenţi“, își amintea Constantin Rotaru despre acea perioadă.

Cu o lună înainte de a termina facultatea, comuniştii au descoperit că tânărul Rotaru avea un dosar pătat cu „elemente de chiabur“. Toată viaţa s-a întrebat de ce a fost numit „chiabur“ în condiţiile în care, în toţi anii de facultate, nu a avut niciodată bani ca să cumpere lemne pentru foc în timpul iernii.

„Aşa am stat. În frig. Dădeam toate examenele vara ca nu cumva să vin în toamnă să prind frigul“, a afirmat el cu umor.

Cine a fost Constantin Rotaru

Constantin Rotaru a fost decanul avocaților de la Baroul Iași. S-a născut la data de 13 ianuarie 1928, în localitatea Zapodeni, judeţul Vaslui.

A urmat Facultatea de Drept, la Universitatea „Al.I. Cuza“, Iaşi. Din nefericie a rămas văduv, a avut o fiică şi doi nepoţi.

În avocatură el a stat 62 de ani. Poate fi considerat o istorie vie a justiţiei ieşene, fiind cel mai în vârstă din breasla sa.

„Am fost de faţă şi la procese trucate. Un inginer, om al Securităţii a fost acuzat de viol. În timpul procesului, procurorul de şedinţă i-a luat dosarul şi nu s-a mai auzit nimic de omul respectiv“, povesteşte Constantin Rotaru.

Activitatea i-a fost răsplătită, dincolo de funcţiile de conducere, atât în Baroul local cât şi în Uniunea Avocaţilor din România, cu o medalie jubiliară şi o diplomă de excelenţă pentru „întreaga activitate“. Iar în arhivele Securităţii şi-a găsit un impresionant dosar, de 300 de file, în care notele, rapoartele sau pozele întocmite de 8 ofiţeri, 1 general din Bucureşti şi 11 surse de informaţii n-au reuşit, de-a lungul timpului, să-l înfrângă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`