Decalarea anotimpurilor in Romania si efectele schimbarilor climatice
Climatologul Roxana Bojariu a explicat, pentru rtv.net, ca semnele schimbarilor climatice pot fi deja observate si in Romania: temperatura medie anuala a crescut semnificativ, iar anotimpurile s-au decalat.
Cel mai important semn al schimbarilor climatice din Romania este cresterea temperaturilor, spune dr. Roxana Bojariu, coordonatorul sectiei de Climatologie de la Administratia Nationala de Meteorologie.
In tara noastra s-a inregistrat o crestere semnificativa a temperaturii medii anuale observate, arata climatologul. In ultima suta de ani, aceasta crestere a fost in jur de 0.5 C. Cresterea termica s-a accentuat in ultimele decenii, incepand cu a doua jumatate a secolului XX, ajungand la valori cuprinse intre 0,8 C si 1 C, pe regiuni extinse din Romania.
Roxana Bojariu precizeaza ca extremele termice pozitive au crescut ca frecventa si intensitate, valurile de caldura fiind mai frecvente si mai persistente.
„In cazul precipitatiilor, semnalul observat este mai putin clar – exista o diminuare usoara a cantitatii anuale la nivelul intregii tari, in intervalul 1901-2007. Acest semnal apare diminuat in ultimele decenii”, explica climatologul roman pentru RTV.net.
In plus, datele de observatii arata ca si nivelul Marii Negre a crescut in ultimele decenii. Pe perioada 1933-2004, in cazul statiei Sulina cresterea este de 26 de cm, iar in cazul Constantei de 12,24 cm. Pentru comparatie, un studiu recent a estimat o crestere a nivelului oceanului planetar de aproape 19,5 cm pe perioada 1870-2004.
Dr. Bojariu explica, insa, ca semnalul incalzirii nu este uniform in spatiu si timp, existand si fluctuatii naturale, ambele componente suprapunandu-se.
„Totusi, statistic vorbind, faptul ca cei mai caldurosi ani, la nivelul Romaniei, din intrega perioada de observatii disponibila, sunt din perioada recenta – ultimele 2 decenii- este semnificativ. Semnificativ e si faptul ca ultimii zece ani pot fi considerati cel mai calduros deceniu din intreaga perioada de observatie, toti anii situandu-se, cu valori mai mari sau mai mici, peste media multianuala a intervalului de referinta 1961-1990”, a subliniat Roxana Bojariu.
„Da, exista o decalare a anotimpurilor in Romania, fiind facute observatii care arata ca, in medie, in Europa, de exemplu, primavara se declanseaza mai timpuriu cu aproape doua saptamani, in ultimile decenii, comparativ cu cele precedente. Toamna, avand ca indicator caderea frunzelor, este si ea intarziata cu cateva zile, in medie, la nivelul Europei. Aceste modificari vor continua si in viitor, dar cele patru anotimpuri simtite la latitudinile medii nu vor dispare, pentru ca mersul anotimpurilor e dat de pozitia pe glob si de parametrii miscarii pamantului – de exemplu, de inclinarea axei pamantului pe planul orbitei sale in jurul Soarelui – care se modifica pe scari de timp de ordinul zecilor de mii si sutelor de mii de ani”, a precizat Roxana Bojariu.
„In cazul Romaniei, studii recente indica pentru orizontul temporar 2021-2050 o crestere a temperaturii medii anuale mediata pentru teritoriul tarii cu valorea cea mai probabila de 1,4 grade Celsius fata de perioada de referinta 1961-1990. La sfarsitul secolului (2071-2100) cresterea temperaturii medii anuale estimate pentru teritoriul Romaniei este de aproximativ 3,1 grade Celsius”, spune dr. Bojariu.
Ea precizeaza ca, in cazul precipitatiilor, tabloul proiectiilor estimate este mai putin coerent. „Totusi, majoritatea experimentelor numerice indica o diminuare a precipitatiilor in lunile de vara, pe intreg teritoriul tarii (in medie cu pana la 20%), la sfarsitul acestui secol. Toate acestea sunt estimari medii la nivelul intregii tari, valorile extreme depasind aceste valori, in functie de regiuni si anotimpuri. Schimbari in frecventa si intensitatea unor fenomene extreme (secete si inundatii rapide) insotesc schimbarile in starea medie”, mai spune climatologul.
Roxana Bojariu spune ca, pentru a estima ce se intampla cu clima in viitorul apropiat, trebuie sa tinem cont atat de componenta schimbarii climei, cat si de cea data de variabilitatea naturala, efectul fiind cel cumulat al celor doua. „In privinta semnalului incalzirii globale, el va continua sa se manifeste, aceasta insemnand cel putin o crestere de 0,2 grade Celsius pe deceniu a temperaturii medii globale”, a spus cercetatorul pentru RTV.net.