De „Ziua Internațională a Limbii Materne”, simpozion pe tema diversității lingvistice și culturale la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași

de: evelina.chitoroaga
02:00, 19 feb. 2021

Simpozion pe tema diversității lingvistice și culturale, de „Ziua Internațională a Limbii Materne”, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași. Evenimentul este programat duminică, 21 februarie. Împreună cu reprezentanții minorităților etnice din Iași, armeni, evrei, greci, polonezi, rromi, ruși-lipoveni, ucraineni, activitatea se va derula în Sala „Diotima”, de la ora 14:00

Duminică, pe data de 21 februarie 2021, se celebrează „Ziua Internațională a Limbii Materne”, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași. Asta prin organizarea unui simpozion pe tema diversității lingvistice și culturale în sala „Diotima”, de la ora 14:00.
Aici, împreună cu reprezentanții minorităților etnice din Iași, armeni, evrei, greci, polonezi, rromi, ruși-lipoveni, ucraineni, va avea loc acest special moment. Aflat la cea de-a 3-a ediție, acesta își propune apropierea publicului ieșean de tradițiile acestor comunități etnice. Invitații speciali ai evenimentului sunt scriitoarea de etnie rromă Lenuța Neacșu (Bacău) care, cu această ocazie, își lansează cartea intitulată „Baro Manuș” (Om mare) și regizorul Ovidiu Lazăr de la Teatrul Național (TNI) „Vasile Alecsandri” din Iași. Tot în cadrul evenimentului, publicul va putea consulta materialele (cărți, reviste, documentare video etc.) puse la dispoziție de reprezentanții minorităților. Accesul este liber, în limita locurilor din sală.

„Ziua Internațională a Limbii Materne” este o sărbătoare ținută anual la 21 februarie în întreaga lume

„Ziua Internațională a Limbii Materne este o sărbătoare ținută anual la 21 februarie în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul. A fost anunțată de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) pentru prima oară la 17 noiembrie 1999 și a fost recunoscută de Adunarea Generală a Națiunilor Unite (ONU) prin aceeași rezoluție prin care în 2008 a fost declarat „Anul Internațional al Limbilor”. „Ziua Internațională a Limbii Materne” se sărbătorește în fiecare an din februarie 2000. Data semnifică ziua din 1952 în care studenții care demonstrau pentru recunoașterea limbii lor materne, bangali, ca limbă națională a Pakistanului, au fost uciși de poliție la Dhaka, astăzi devenită capitala Bangladesh-ului.

Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare și dezvoltare a patrimoniului tangibil și intangibil

„Ziua Internațională a Limbii Materne” a fost proclamată de Conferința Generală a UNESCO în noiembrie 1999. La 16 mai 2009, Adunarea Generală a ONU a facut apel prin rezoluția A/RES/61/266 „să promoveze conservarea și protecția tuturor limbilor utilizate de popoarele lumii”. Prin aceeași rezoluție, Adunarea Generală a proclamat anul 2008 ca „Anul Internațional al Limbilor”, pentru a promova unitatea în diversitate și înțelegerea internațională prin multilingvism și multiculturalism. Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare și dezvoltare a patrimoniului tangibil și intangibil. ONU consideră că toate acțiunile ce promovează diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul încurajării diversității lingvistice și educației multilingve, ci ajută și la dezvoltarea conștiinței tradițiilor lingvistice și culturale în întreaga lume și la inspirarea solidarității bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.