De unde provine expresia „a tăia frunze la câini” și ce semnificație ascunsă are
Expresia „a tăia frunze la câini” este o locuțiune populară românească, utilizată pentru a descrie o activitate inutilă, lipsită de sens sau o pierdere de timp. Această expresie reflectă umorul și înțelepciunea populară, subliniind ideea că unele acțiuni nu aduc niciun beneficiu real.
În limba română, expresiile idiomatice joacă un rol important în îmbogățirea comunicării și transmiterea unor mesaje într-un mod creativ. Printre acestea, „a tăia frunze la câini” este o expresie colorată, care captează atenția prin imaginea sa neobișnuită. Folosită frecvent în contexte informale, expresia sugerează lipsa de activitate productivă sau implicarea în ocupații triviale.
Ce înseamnă, de fapt, expresia „a tăia frunze la câini”
Limba română a fost dintotdeauna un izvor nesecat de expresii, zicători populare și proverbe. Multe dintre ele sunt de-a dreptul greu de înțeles, altele amuzante, dar cu toate acestea oamenii continuă să le folosească. Ce înseamnă și de unde provine expresia „a tăia frunze la câini”? Majoritatea expresiilor românești vechi, care își au originea în obiceiurile populare străvechi, continuă să fie utilizate la scară largă și în zilele noastre.
Conform istoricilor, expresia a luat naștere acum sute de ani, când era folosită de păstori în timpul transhumanței. Mai concret, despre aceștia se spunea că taie frunze la propriu pentru oile și caprele lor atunci când se aflau în Delta Dunării. Află care sunt inventatorii români care au schimbat lumea.
De asemenea, expresia era și o ironie față de oamenii care era mai săraci, adică aveau mai puțin animale decât alții. Deși nu aveau suficiente animale, toți cei „săraci” aveau un câine, așa că gura lumii spunea despre ciobani că taie frunze la câini.
Potrivit definiției din Dicționarul Explicativ al Limbii Române, expresia „a tăia frunze la câini“ înseamnă a pierde vremea, a nu face nimic. Zicala face referire la o persoană care nu are nicio ocupație serioasă și niciun scop precis ori face un lucru lipsit de sens.
De ce se spune că oamenii „freacă menta”
Pe de altă parte, mai există și expresia „a freca menta”, iar originea sa nu este cunoscută de toată lumea. Cele mai multe persoane o folosesc pentru a vorbi despre persoanele care par că nu fac nimic sau sunt leneșe. Iată și câte litere are alfabetul limbii române.
Originea sa este din antichitate, pe vremea când nobilii greci le cereau servitorilor să frece mesele cu mentă, pentru a mirosi frumos atunci când mâncau. Obiceiul a fost adus și în zona noastră.
În perioada secolelor XVIII – XIX, grecii s-au răspândit și în Balcani și au adus această obișnuință, pe care au adoptat-o repede și familiile înstărite de români, fiind considerat unul foarte rafinat.
Doar cu unii servitori, care nu voiau să muncească, preferau să piardă toată ziua să frece mesele cu mentă. Frecatul mesei cu mentă era considerată o muncă uşoară, iar cei care încercau să se sustragă de la muncile grele preferau să se ocupe cu asta, toată ziua.
În aceeaşi notă, cea a executării unei acţiuni inutile, pe lângă „a tăia frunze la câini”, în Dicționarul de Expresii Românești, care este semnat de Stelian Dumistrăcel, mai apare şi expresia „a duce câinii la apă”.