De teamă că vor rămâne fără alocaţii, mai multe femei din Bihor au luat cu asalt oficiul poştal. Au fost calmate cu spray lacrimogen
Mai multe femei sosite să ridice alocaţiile copiilor la un oficiu poştal din oraşul Sauceni, din judeţul Bihor, au făcut scandal, încercând să forţeze poarta laterală a instituţiei. Funcţionarii au fost nevoiţi să folosească spray lacrimogen pentru a le opri.
Cuprinse de teamă că vor rămâne şi luna aceasta fără alocaţiile copiilor, mai multe femei din Bihor au luat cu asalt oficiul poştal.
Mai multe femei au luat cu asalt un oficiu poştal din Bihor
Se pare că mămicile nu sunt la primul incident de genul acesta. Din cauză că postaşul nu ajunge în zona în care locuiesc, lunar, acestea sunt nevoite să meargă la oficiul poştal. Problema este că banii pentru alocațiile copiilor sunt insuficienți.
De data aceasta însă, lucrurile au escaladat. Cinci mămici au încercat să forțeze intrarea pe poarta laterală a instituției. Funcționarilor nu le-a rămas altceva de făcut decât să folosească spray lacrimogen pentru că femeile să se îndepărteze.
Printre protagonistele ce au participat la desfăşurarea incidentului se aflau și femei gravide, care apoi au acuzat stări de rău.
În urma incidentului, poliţiştii au intrat pe fir şi au deschis o anchetă pentru a afla cu exactitate ce s-a întâmplat de fapt acolo.
Alocațiile, mereu un subiect controversat
Alocațiile și pensiile au reprezentat dintotdeauna unul dintre cele mai discutate subiecte . S-a tot amânat acest proces, pentru că bugetul statului nu ar fi fost pregătit pentru o asemenea cheltuială.
Alocațiile pentru copii trebuiau majorate de la 1 iulie 2021, dar Guvernul condus de Florin Cîțu a decis printr-o Ordonanață de Urgență ca mărirea să înceapă de la 1 ianuarie 2022, pentru că bugetul s-a restabilit între timp. Astfel, se preconiza că alocațiile vor avea parte de creșteri considerabile.
O altă creștere ar urma să aibă loc în luna iulie 2022, atunci când alocațiile vor ajunge la 542 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi la 271 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile).
Ce acte sunt necesare pentru alocația copilului
Părinții care vor să primească alocația de stat pentru copil trebuie să depună un dosar care să conțină cererea tip utilizată în situaţia în care dosarul de alocaţie se depune în acelaşi timp cu cel de indemnizaţie, o notificare privind prelucrarea datelor cu caracter personal și o cerere tip utilizată in situaţia în care se depune doar dosarul de alocaţie.
Toate aceste documente pot fi descărcate de pe pagina web a Direcției de Asistență Socială.
În plus, dosarul trebuie să mai conțină certificatul de naştere al copilului, în original şi copie, cartea de identitate al ambilor părinţi, original şi copie, certificat de căsătorie, original şi copie, un extras de cont, în cazul în care se dorește primirea alocației de stat într-un cont bancar.
Dacă părinţii nu sunt căsătoriţi, trebuie să se mai solicite prezenţa ambilor părinţi în vederea stabilirii de comun acord a reprezentantului legal.
Reamintim, că astăzi, 16 februarie, mai multe femei din Bihor au luat cu asalt un oficiu poştal de teamă că vor rămâne din nou fără alocații.