De la un pumn, viața acestui ieșean s-a schimbat total! Perioada de detenție l-a învățat să supraviețuiască în libertate. Constantin Matei: „L-am lovit prea tare”

de: Redacția BZI
02:00, 04 iun. 2022

Povestea meșteșugarului Constantin Matei, din Iași, în vârstă de 80 de ani. A învățat în închisoare să împletească coșuri din nuiele și aproape toată viața a trăit din asta

Meșteșugarul Constantin Matei, în vârstă de 80 de ani, din Iași, are o poveste de viață desprinsă din filme. A învățat să împletească coșuri din nuiele când era în închisoare și de atunci își duce traiul zilnic din vânzarea acestor produse și dintr-o pensie de mizerie

Cine a trecut prin comuna Țibana, satul Gârbești, a văzut căsuța meșteșugarului Constantin Matei, ieșeanul în vârstă de 80 de ani care face coșuri din nuiele. Bărbatul are o poveste de viață desprinsă din filme. A fost boxer o perioadă, apoi a muncit în agricultură. Însă o întâmplare nefericită i-a schimbat complet viața. Înainte de Revoluție a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru că a ucis un bărbat. Totul s-a întâmplat într-o zi, când se afla în zona Podu Roș, din municipiul Iași, și niște bărbați l-au atacat. Constantin Matei s-a apărat și l-a lovit cu pumnul pe unul dintre bărbați. Acesta a căzut la pământ, s-a lovit la cap și a murit. Constantin Matei a fost condamnat la 7 ani de închisoare și și-a ispășit pedeapsa la penitenciarul de la Poarta Albă, din Constanța.

”M-am apărat, ca orice om. Dar l-am lovit prea tare și a căzut cu capul de pământ”, povestește Constantin Matei, meșteșugar din Iași.

Ieșeanul Constantin Matei vinde coșuri din nuiele

Bărbatul a învățat să împletească coșuri din nuiele în perioada în care a fost în închisoare. Dintre toate activitățile pe care le aveau deținuții asta i-a plăcut cel mai mult. Cu timpul a devenit tot mai bun și i-a învățat și pe ceilalți deținuți să împletească coșuri din nuiele.

„Am  devenit maistru în închisoare. Îi învățam pe toți să facă asta. Mie mi-a plăcut tare mult să fac lucru manual, să împletesc. Mă relaxa foarte mult această activitate. Nu e greu să faci asta. La început durează până înveți dar apoi faci repede un coș, în jumătate de oră. Și mie mi-a fost greu la început dar apoi m-am descurcat”, povestește Constantin Matei, meșteșugar din Iași.

După ce a ieșit din închisoare s-a despărțit de soția sa cu care locuia în municipiul Iași și s-a mutat într-o locuință socială, la țară. A pierdut casa și apoi s-a mutat într-o căsuță făcută de localnici. Nu a avut posibilități să aibă curent electric în micuța locuință. După ce a trăit o perioadă la lumina lumânărilor, pe care nu le avea permanent, medicul din sat și-a făcut milă de bătrân și a luat legătura cu compania Fac Courier care i-a amplasat pe acoperiș panouri fotovoltaice. Astfel, bătrânul meșter popular a scăpat de întuneric. Căsuța din lut și paie este compusă dintr-o cameră, dar Constantin Matei este mulțumit că are un acoperiș deasupra capului.

„Domnul respectiv are pensie de câțiva ani. A fost ajutat de localnici, în urmă cu câțiva ani, și i-au făcut o căsuță. Doamna doctor Ana Maria Zlăvog l-a ajutat și o firmă i-a pus panouri fotovoltaice. I-am făcut curățenie în casă, l-am ajutat fiecare cu ce am putut. El provine dintr-o altă comună, nu e originar din Țibana”, susține Gheorghe Rotaru, primarul comunei Țibana, Iași.

Reporterii BZI au prezentat povestea Ralucăi Zaiț care a renunțat la locul de muncă pentru a face decorațiuni.

A scăzut drastic numărul centrelor meșteșugărești din Iași

Constantin Matei face coșuri din nuiele de câteva decenii astfel că unii clienți vin periodic și cumpără de la el. Negociază prețurile și spune că de-a lungul timpului oamenii au apreciat munca lui. Clienții plătesc câteva zeci de lei pentru un coș.

„Am vândut coșuri oamenilor din zonă. Care mai trecea cu mașina și vedea ce fac, cumpăra un coș. Oamenii apreciază munca mea”, mai spune Constantin Matei.

Industria prelucrării nuielelor de răchită și a produselor sale a cunoscut un declin puternic în anii ’90, după ce au dispărut centrele meșteșugărești. În zonele rurale din Iași mai sunt foarte puțini meșteșugari. Majoritatea celor care încă mai fac asta sunt în Bucovina. Împletiturile din nuiele de răchită presupun procedee complexe și o mare îndemânare. Astfel, după ce sunt sortate, se fierb câteva ore, se despică și se scoate miezul. Nuielele se usucă la soare și pentru împletire se folosesc nuiele întregi. Colectarea materiei prime se face în lunile de primăvară sau toamnă. Un coșuleț se poate realiza în 30 de minute, iar un set de fotolii se poate face în două zile.

Reporterii BZI au prezentat povestea casei din lut și nisip, unicat în Iași, realizată după un model de acum 7.000 de ani. Meșteșugarul Constantin Matei, din Iași, mai spune că cei mai mulți clienți vor coșulețe împletite.