De la matematică-informatică la arte plastice: Cum a devenit tânărul Răzvan Simon un pictor remarcabil

de: Anca Butuman
02:00, 19 mart. 2022

De-a lungul celor 6-7 ani de când s-a dedicat întru totul artei, Răzvan Simon a participat la numeroase expoziții atât pe plan local, cât și în alte orașe din țară. Vernisajul expoziției „SUB SUS“ are loc luni 21 martie 2022, ora 18.00, la Galeria de artă Th. Pallady din Iași – str. Lăpușneanu nr. 7-9, iar curatorul expoziției este conf. univ. dr. prorector UNAGE, Cristian Ungureanu.

În ciuda faptului că a urmat matematică-informatică, Răzvan Simon a avut primul contact serios cu arta în liceu. În perioada respectivă a cunoscut artiști care l-au introdus în sfera picturii, iar astfel a căpătat un interes și o fascinație pentru artă în general. Atracția cea mai mare i-a fost definită de posibilitatea infinită de a experimenta pe pânză. De asemenea, faptul că poate lăsa ceva în urmă, că poate concepe lucruri concrete, l-a determinat să urmeze o carieră în artele plastice. Fiind din Iași, Răzvan a absolvit în anul 2019 Facultatea de Arte Vizuale și Design (FAVD) din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” (UNAGE) Iași, la specializarea Pictură.

Expoziția de pictură „SUB SUS“, semnată de artistul vizual Răzvan Simon

De-a lungul celor 6-7 ani de când s-a dedicat întru totul artei, Răzvan Simon a participat la numeroase expoziții atât pe plan local, expunând în locații precum Sala Pașilor Pierduți din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Muzeul Unirii, Galeria Alchimia de la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului, Muzeul Municipal Regina Maria, Galeriile U.A.P., cât și în alte orașe din țară, unde amintește București, Tulcea și Piatra Neamț. Artistul se află la cea de-a doua expoziție personală, prima fiind „Simon’s People” apărută în anul 2021 la Galeria de Artă „N. Tonitza” din Iași.

Expoziția de pictură „SUB SUS” reprezintă procesul de creație al oricărui artist. Sugerează existența și importanța numeroaselor straturi de culoare pe pânză, unele dintre ele nefiind vizibile privitorului. Totodată, artistul a ținut să accentueze însemnătatea actului artistic propriu-zis, nu doar cea a prezentării produsului final în fața receptorului.

„Întregul proiect este un tur, cu mine pe post de ghid, ce are ca referință o lege a filosofiei hermetice, anume Legea Corespondenței (Ceea ce este sus este și ceea ce este jos ; Ceea ce este jos este și ceea ce este sus). Este despre existența unei aparențe și a unei esențe, despre ceea ce se vede și ce nu, lucruri care deseori pot deveni identice. Lucrările sugerează legătura dintre acțiune și consecință, dintre cauză și efect, în special în actul creației, în sensul în care trecutul acționează asupra viitorului și viceversa. Reprezintă o atitudine asupra vieții, un mod de a o percepe. Am ales să pun în prim-plan legăturile ce ajută la formarea imaginii finale, deci practic procesul de realizare al acesteia. De asemenea, sugerez conectarea unor puncte invizibile, aceste conexiuni fiind create pe principiul formării memoriei declarative, conturându-se astfel o atmosferă familiară”, a precizat artistul vizual, Răzvan Simon.

A ajuns un pictor remarcabil și a intrat în UAP în anul 2021

După intrarea lui în Uniunea Artiștilor Plastici (U.A.P.) în anul 2021, Răzvan se află la cea de-a doua expoziție individuală. Vernisajul expoziției „SUB SUS” are loc luni 21 martie 2022 ora 18:00, la Galeria de artă „Th. Pallady“ din Iași – str. Lăpușneanu nr. 7-9, iar curatorul expoziției este conf. univ. dr. prorector UNAGE, Cristian Ungureanu.

Mesajul pe care Răzvan urmărește să-l ofere publicului larg, este mai mult o propunere, aceea de a da frâu liber creației de orice fel, indiferent de domeniul în care se activează. Tema reprezintă un bun exercițiu atât din punct de vedere mental, cât și emoțional pentru toate grupele de vârstă. Lucrările sunt predominant abstracte, având influențe din reprezentanți ai gestualismului, uneori pictorul fiind atras de lipsa unei obligații explicative a lui Pollock, iar alteori de emoția lui Rothko. Totodată, tușele lui creează o senzație de soliditate între parți diferite ale lucrării și provoacă tensiuni spațiale, scopul lor fiind să trezească curiozități.

În încheiere, pictorul remarcabil, Răzvan Simon, a transmis câteva gânduri celor care doresc să urmeze o carieră în arte.

„Singurul lucru pe care l-aș putea eu transmite ar fi să se folosească la maximum de informațiile învățate, transpunându-le în elemente vizuale. După cum se știe, totul are o origine matematică și consider necesară o cercetare transdisciplinară în artă. Cel mai bun exemplu îl constituie mari artiști ai lumii, precum Bosch, da Vinci sau Vermmer, care și-au creat celebrele compoziții bazându-se pe geometrie”, a conchis tânărul pictor, Răzvan Simon.