De la ce vârstă apar bolile cardiovasculare? Prof. dr. Florin Mitu: „Aceasta ar fi limita de la care trebuie să fim atenți” – VIDEO

de: BZI.ro
12:12, 07 dec. 2022

Prof. dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare Iași, a vorbit în emisiunea BZI LIVE despre bolile cardiovasculare. De la ce vârstă apar și cum pot fi prevenite?

Bolile cardiovasculare se referă la o serie de boli ale inimii. Cea mai întâlnită este boala coronariană, care poate să determine apariția infarctului de miocard. Alte tipuri de boli de inimă pot afecta valvele cardiace sau pot împiedica inima să nu pompeze așa cum ar trebui din cauza insuficienței cardiace. Din păcate, există și persoane care se nasc cu boli de inimă.

Orice persoană se poate confrunta cu boli de inimă, chiar și copiii. Acestea apar în momentul în care o substanță, cunoscută sub numele de placă, se acumulează la nivelul arterelor – placa de aterom. Când acest lucru se petrece, arterele se îngustează în timp, făcând ca fluxul sângelui către inimă să fie mai redus. Important de precizat este că există o multitudine de factori care cresc riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară. Printre aceștia se numără: fumatul, alimentația nesănătoasă și sedentarismul.

De la ce vârstă apar bolile cardiovasculare? Prof. dr. Florin Mitu: „40 de ani”

Vârsta este un factor esențial de risc în apariția bolilor cardiovasculare. Potrivit statisticilor, se arată că 87% dintre oamenii care mor de boli cardiace coronariene au peste 60 de ani. De asemenea, după vârsta de 55 de ani, riscul de accident vascular cerebral se dublează la fiecare decadă. Potrivit medicului Florin Mitu, vârsta de la care ar trebuie să acordăm o atenție deosebită inimii este 40 de ani, chiar dacă nu avem factori de risc.

„În România va începe un program interesant din toamnă, un program de screening pe boli cardiovasculare pentru persoanele peste 40 de ani. Deci aceasta ar fi limita de la care trebuie să fim atenți, chiar dacă nu avem factori de risc. Acest program este poate cel mai mare program de screening pe boli cardiovasculare din România. E un program finanțat prin fonduri europene, coordonat mai mult de ministrul de sănătate publică, dar la care participă mai multe instituții: Societatea de Cardiologie, două institute de boli cardiovasculare din țară, o asociație a pacienților cronici, o asociație pentru promovarea sănătății. Toate aceste asociații încearcă să evalueze la nivel populațional, în toată România, pe opt zone geografie, peste 160 de mii de pacienți, vor participa peste 900 de medici de familie, care vor fi instruiți cum să evalueze pacienții prin chestionare, prin aprecierea riscului cardiovascular, prin efectuarea unor analize.”, a dezvăluit medicul Florin Mitu, la BZI LIVE.

Ce presupune evaluarea pacienților în cazul bolilor cardiovasculare?

Șeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare Iași a precizat că evaluarea riscului cardiovascular, care înseamnă stratificarea riscului, se bazează pe aceste componente de risc. Cu toate acestea, cel mai important element în acest caz este discuția cu pacientul și cu familia. În ceea ce îi privește pe copii, medicii ar trebui să se intereseze de la părinți de obiceiurile alimentare ale acestuia.

„Evaluarea riscului cardiovascular, care înseamnă stratificarea riscului, se bazează pe aceste componente de risc. Dar cel mai important element este discuția cu pacientul și cu familia. Dacă ne referim la copii, trebuie să vezi de la părinți ce obiceiuri alimentare are. Sigur că trebuie să examinezi cu mare atenție persoana respectivă. Nu te apuci să faci analize fără să știi exact profilul pacientului, să examinezi pacientul. Nu faci toate investigațiile la întâmplare. Le faci cinstit în funcție de persoana pe care o ai în față.”, a adăugat prof. dr. Florin Mitu, în cadrul emisiunii BZI LIVE.